Секс след раждането! Кога е вече безопасно?

Женско здраве с доц. Костов и отговорите му в Puls.bg
9 апр 2018 23:00,
18
Секс след раждането! Кога е вече безопасно?
Източник: Reuters

Един от най-често задаваните въпроси в акушеро-гинекологичната практика касае възобновяването на половите контакти между партньорите след раждане – нормално или цезарово сечение. Независимо от това по кой начин е родила, жената има нужда от известно време, за да се възстанови. Този период се нарича послеродов период или пуерпериум.

Той обхваща първите 6 седмици след раждането и е особено важен. През това време органите и системите в женския организъм се променят и се възвръщат към състоянието си отпреди бременността. Матката на жената се възстановява и каналът на шийката се затваря, предпазвайки жената от инфекции, които могат да възникнат до този момент. Кървенето постепенно намалява и спира, както и разкъсванията на мекия родилен път заздравяват. 

През този период сексуалните контакти е уместно да се избягват, за да се предотврари появата на усложнения. Периодът е препоръчителен както при вагинално раждане, така и след цезарово сечение. Някои хора погрешно смятат, че периодът на полово въздържание след цезарово сечение трябва да е по-кратък отколкото след нормално раждане, което не е правилно.
 
Препоръчително е преди да се възобновят половите контакти да се посети специалист, който чрез преглед да потвърди, че оздравителният процес е приключил. След това е въпрос на личен избор кога ще се възобнови сексуалният живот.
 
Някои жени действително са готови да възобновят сексуалния си живот няколко седмици след раждането, докато при други отнема няколко месеца или дори повече време.
 
Фактори, които могат да дадат отражение върху възобновяването на сексуалните контакти са умората след раждането, стресът и страхът от болка.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
младен преди 6 години
Те това ако сеха е отпред, ама отзаде няма проблеми ;)
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Темата не е лоша, по мое време я имаше в немското Брово от Dr. Sommer. Но към редакцията: Ако трябва да дискутираме тук за лични теми като полово въспитание, то няма нужда тогава от сексуалните буквари и да им казваме на децата, че щ'ркелите трябва да си ходят на юг. Големи мъжкари, да си чурулигат за вагината на жена си помежду си. Да вземат да родят и всичко си идва наред.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"студия на тема Как трябва да се люби жена. Според собствените му наблюдения и изследвания в началото жената трябва да се люби по 8 пъти на ден, за да свикне с това нещо. Свикне ли вече, тя цял живот ще продължи. А иначе още се бои, дърпа се. Или пък, ако не се дърпа, друго ще намери чакай, че ми се скъса това, или чакай да направя онова, ще падне нещо. Винаги ще измисли, че ще стане нещо, та да ядоса мъжа и той да увехне като лале... Жената трябва да се люби точно 8 пъти, на ден." Р. Р.
6
3
 
9
 
! Отговори
Критик преди 6 години
Ястребе,ще ме пукнеш от смях бе!!Ахахахахах...продължавай така!!Я напиши пак за малкия и дядото на агнешката кожа..ахахахаах!!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и е по тесна
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото е
3
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 дни след раждането е нормално .Но, там вече не е същото...
2
7
 
10
 
! Отговори
Перото преди 6 години
Жената трябва да бъде лъзгана, колкото по-скоро и колкото по-често толкова по-добре и за двете страни. Между другото секса се очертава като превъзходен инструмент срещу нерви и всякакви подобни отклонения. Освен това достави известна доза удоволствие и на двете страни особено когато я спориш страстно. И все пак да не забравяме че меракът е важен жената може да доставя удоволствие не само с вагината си При добро желание А пък може и при добри стимули кой знае
1
9
 
7
 
! Отговори
Д-р Меемет преди 6 години
Още в същия ден.