Топло! Време е да помислим за защита от кърлежите

Каква е причината за възникването на кърлежовия енцефалит?
9 апр 2018 16:57,
6
Топло! Време е да помислим за защита от кърлежите
Източник: Reuters

Какво представлява кърлежовият енцефалит? 

Кърлежовият (далекоизточен) енцефалит е остро инфекциозно заболяване причинено от вирус, който засяга нервната система. Кърлежовият енцефалит е природно-огнищна инфекция, която се характеризира с токсиинфекциозен, менингеален и енцефалитен синдром, с изразени миелитни прояви (заболяване на гръбначния мозък) и поражение предимно на шията и раменния пояс. Протича тежко и е с висока смъртност.
 
Каква е причината за възникването на кърлежовия енцефалит?
 
Причинител на заболяването е вирус от сем. Flaviviridae. В съвременната класификация този вирус е означен като Russian spring-summer virus (RSSV), причинител на източния пролетен кърлежов енцефалит, а негов вариант е причинител на средноевропейския пролетен енцефалит.
 
Вирусът на кърлежовия енцефалит е РНК вирус (на големина 25-45nm). Toй e чyвcтвитeлeн към външнaтa cpeдa и зaгивa бързо. На стайна температура (16-18°С) остава жизнеспособен 10 дни, при температура 60°С загива cлeд около 10-20 минyти, при 70°С загива за 5 минути, обикновените дезинфектантни средства го убиват бързо. Изолира се върху клетъчни култури, предизвиква цитопатичен ефект (причинява промени в засегнатите клетки).
 
Резервоар и източник на инфекцията са над 130 вида диви и домашни животни, над 100 вида птици, някои кърлежи. Особено голямо е значението на различни видове гризачи, зайци, елени, лисици, на някои пойни птици и на кърлежите от рода Ixodes.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Ами като трябва да ядат, покани ги при теб.
1
13
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Да помислим за кърлежите...и те трябва да ядът!