Българският Великден ни отпрати към Истанбул... туризъм, комшу!

Много българи са посрещнали празника в Желязната църква
10 апр 2018 09:15, Боряна Павлова
35
Българският Великден ни отпрати към Истанбул... туризъм, комшу!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Туристите от балканските страни и особено от България са се възползвали от четиридневните почивни дни за Великден, за да посетят Истанбул, отбелязва турското издание Daily Sabah.

Българската църква "Св. Стефан", позната още като Желязната църква, възстановена и с помощта на общината в Истанбул, е сред основната причина за увеличението на притока на туристи, довел до запълването на 100% от капацитета за настаняване в хотелите в кварталите "Султан Ахмед" и "Лалели", пише "Фокус".

По данни на местните медии българите, които са започнали да пристигат с автобуси в Истанбул още на Велики четвъртък, са посетили исторически забележителности в града като дворците Топкапъ и Долмабахче, и музея "Света София". Гостите от България са проявили голям интерес и към търговските центрове в града и са зарадвали голяма част от търговците в Истанбул, закупувайки дрехи, парфюми, традиционни сладки изкушения като баклава и естествен сапун.

Голяма част от тях са посетили и Емирган Парк, за да се насладят на емблематичния Фестивал на лалетата. Представителите на туристическия бранш са категорични, че хотелите в региона са били на 100% пълни, като добавиха, че коефициентът на заетост в хотелите е нараснала от 48,2% на 65,1% в сравнение с миналата година.

Очакванията са, че тази тенденция ще продължи. Ердинч Каракуш, служител в хотел в "Лалели", заяви, че съоръжението за настаняване разполага със 65 стаи, а в следващите седмици по-голямата част от тях са запазени от туристи от България.

Васил Лязе, член на управителния съвет на "Фондацията на Православната църква на българската Екзархия", отбеляза, че по Великден Желязната църква, открита отново за посетители през януари тази година, е била разгледана от над 50 хил. туристи.

Около 20 хил. от тях са чужденци, предимно българи. Българската църква "Св. Стефан" се превръща във все по-популярна дестинация както за българите, така и за официалните делегации, пристигащи в Истанбул. Отбелязва се, че най-малко 10-15 туристически организации организират културни обиколки в църквата с водач.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
14
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 8 месеца
Трябва да се забрани със закон ходенето до Турция за Великден!
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо ние не реставрираме най-старата джамия на балканите в Пловдив ???------- zastoto nie ( turtsite) kato restavrirame vasa tsirkva spored vas go pravim samo za da privlicame turisti a ako vie restavrirate djamiya spored vas bilgariya se poturcva e s taya glava za nikade ne ste
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Do 25

Доообре, хахахха. На турците ще им е много тъжно че Ганьо няма да ги посещава вече хахахахахсхаха
25
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бях в Истанбул през 2007 година.Най-силно впечатление ми направи Света София и нашата желязна църква Св.Стефан дори неставрирана, и мостовете над Босфора. Нищо друго. Ориент.И тогава се усещаше,че светската държава изчезва за сметка на религиозната.Не бих отишла отново там.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Желязната църкава Св.Стефан е цъква-музей.
тя не се ползва за свещенослужения, с изключение на 2та големи християнски празника.
през другото време е или музей или е затворена, не знМ.
някой знае ли дали се плаща вход за нея?
23
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Общината в Истанбул реставрира Желязната църкава Св.Стефан само за да привлича източноправославни туристи.
22
3
 
35
 
! Отговори
Турчин преди 8 месеца
До 18
А ти какво си оставил на света, та вие рушите онова което самите сте си създали, държавата си, камо ли ще оставите нещо от османлиите.

Ахахахахахахахайахайахахахайайайахагайайайайайа
21
4
 
16
 
! Отговори
Турчин преди 8 месеца
До Демостен Диафрагмос

Дообре, сега или веднага?

Ахахахахахахахахахахахаха
20
23
 
9
 
! Отговори
Демостен Диафрагмос преди 8 месеца
ГЪРЦИЯ ВНАСЯ ПЕТИЦИЯ В ООН И ЮНЕСКО ДА СЕ РАЗРУВАТ, ВЗРИВЯТ ИЛИ ПОНЕ ДА СЕ ДЕМОНТИРАТ МИРНО И ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ---4 ТЕ НАГЛИ МИНАРЕТА, ПОСТАВЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНО НА ОРИГИНАЛНАТА ВЕЛИКА ГРЪЦКА КАТЕДРАЛА ''ГИА СОФИА'' ---- ОТ ВАРВАРИТЕ ОТ СРЕДНА АЗИЯ ОМЕШАЛИ СЕ С АРАБИТЕ = ОСМАНЛИИТЕ .ИСКАМЕ ДА ИМА ИСТОРИЧЕСКА ПРАВДА !
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оставили са те тебе...
18
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
аа,

Да реставрираме единственото "чудо" оставено от османлиите - джамиите. ....... никога.
Те не са оставили на света нещо което трябва да се запази.
17
0
 
0
 
! Отговори
мур сиб преди 8 месеца
До Сиби Мур
https://tinyurl/stambul-jerusalem
16
53
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отвратителна джагалска държава, ходил съм два пъти и се заклех повече да не стъпя в нея!
15
15
 
38
 
! Отговори
аа преди 8 месеца
Защо ние не реставрираме най-старата джамия на балканите в Пловдив ??? Има толкова други джамии и хамами и т.н. които са оставении да се рушат. Защо ние неможе да привличаме туристи????
14
5
 
60
 
! Отговори
аа преди 8 месеца
По празниците ходих до Одрин в града се говореше повече на български и грътски и града няма нищо общо с това от преди 10 год. Европейски град с хубави улици, големи магазини, нови сгради и всичко това от търговия. Какво правим ние ??? Свиленград замира, освен няколкото казина, защо ние неможем да постигнем съшия успех ????
13
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Сиби Мур

а бе сиби мур
545 години не са ви потурчили сега как ще стане това .ти не се плаши от Турция а от ЕС се плаши.Че те особенно Франция,Испания,Португалия и др.са окупирали много др. държави.в момента примерно химна на Бразилия е на португалски,Белгийския химн е на Френски,на Костарико е Испански т.н.А Османската империя 550 години е била в европа някой от европейските държави да говори Турски или да има химн на Турски.съвземете се стига сте ругаели Турция и Турците.Турция и турците винаги са помагали след 1989 година виж кой е помагал на БГ най много.
12
0
 
12
 
! Отговори
до Авторката преди 8 месеца
пише "Фокус" а ти само копира и постави Текста тука както всеки ден и отдолу си написа името , на тва му викаме Медии в България
11
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чъх, че тЪрската иканомия е ставала номеро еДно в сВето........ но не в реалния.
10
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ааналл Джималофф, каза, че и той ще се включва, но трябва да нахрани любимата коозичка, или тя него......... не го разбрах точно.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво.