По-високи пенсии? Да, ама с по-големи вноски!

Експерт: Пенсионният модел е стабилен, но това има цена
43
По-високи пенсии? Да, ама с по-големи вноски!
Снимка: архив, БулФото

Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира стабилност на системата и добри пенсии.

Това коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, който е и бивш социален министър.

Още по темата

По думите му в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите не се търсят механизми за промяна на начина на финансиране на пенсионната система, което означава, че и през следващите години пенсиите ще останат ниски.

"Пенсионният модел ще издържи. Няма рискове за изплащането на пенсиите. Но тази стабилност има цена – ниските пенсии. Ако искаме да има осезаемо увеличаване на пенсиите, трябва да продължим онези неща, които никой политик не иска да изговаря – увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на тежестта на осигурителните вноски", каза специаристът пред БНР.

Бившият социален министър посочи, че е привърженик на идеята за по-добро качество на живот чрез по-дълъг трудов път и "реалистични осигуровки". Намаляването на осигуровките през годините, съчетано с високата безработица, е довело до дефицита в бюджета на НОИ, заради който се налага и помощ от държавния бюджет, обясни той.

По думите му в социалната сфера има такъв закон – колко време се движиш в едната посока, поне толкова време трябва да се движиш обратно, за да компенсираш. Според него в следващите поне 10-15 години трябва да бъде създаден механизъм за едно поетапно нарастване на размера на осигуровката. Това може да бъде спестено само ако имаме нова политика по доходите.

"Тогава, дори и да запазим днешния размер на осигуровките, когато доходите на хората са по-високи, и приходите в НОИ ще се увеличават", обясни Нейков.

Той посочи, че приток на средства в Сребърния фонд практически няма поради липсата на приватизация. От друга страна вече много години тези средства не се управляват и стоят в БНБ под лозунга "трябва да има минимален риск", но това означава и минимални приходи.

Няколко години с по-голяма инфлация, което не е невъзможно при икономически ръст, биха довели дори до намаляване на парите във Фонда, коментира Иван Нейков.

Според него здравните вноски също трябва да бъдат увеличени, за да функционира добре системата. "В момента тя може да бъде подложена на тежък удар само от една по-критична ситуация", допълни Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Gosho преди 6 години
До House M.D.Пенсията се получва въз основа на осигуровките, които си внасял, а не дали имаш деца и къде са (работят те)! Другият път помисли малко преди да пишеш!
38
1
 
5
 
! Отговори
ДО 35 - НЕ ЛЪЖИ !!! преди 6 години
В Държавния архив фигурира протокол, скалъпен от комунистите, според който наследеният от царско време пенсионен фонд е възлизал на около $ 2 МИЛИАРДА и част от него е дадена на съветските военослужещи като възнаграждение! Но се знае, че сумата е била тройно по висока - 6 МИЛИАРДА ДОЛАРА! Тези пари са заграбени от другарите, а още много други неща ще напиша друг път, когато има статия за пенсионното осигуряване. Сега няма смисъл, последните коментари тук са направени преди повече от 1 час.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не помислим за една ревизия на часните пенсионни фондове ;) или там няма да ги пипаме - за да има за наши и ваши. Странно защо никой не се сети за подобно предложение.
36
0
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Това, за което питаш - вноските за пенсия, които работещите са правили по времето на социализма, са отивали направо в републиканския бюджет.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Не пиши глупости!Българските пенсионни фондове отпреди 1945 г. са изключително стабилни! Аман от неграмотни червени ***!Идеята за задължителни пенсионни вноски за всички работници в промишлеността се обсъжда още в началото на 30-те години. Има и други интересни неща.Относно стажа, необходим за пенсиониране по онова време също има какво да прочетеш.
34
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1944 година пенсионни фондове не е имало,поради простата причина,че сме били предимно земеделска страна,а индустрията е била слабо развита! Към тази дата са се изплащали пожизнени пенсии единствено на членове на правителството,военни,полиция,учители,пощенски,жп и др.чиновници-общо около 30-35 000 лица!При 75-80% дребни занаятчии и земеделци,мислите ли,че някой от тях е внасял пари за осигуровки?Аман от излъскани демократски мозъци!Четете и не пишете глупости,не е толкова трудно!
33
0
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Прав е един от коментиращите, И на мен ми е любопитно да видя какви пенсии ще платят от задължителното частно осигуряване, защото от 2000-та до сега беше лесно, застрахователите получаваха суха пара но не съм сигурен дали след кризата от 2008-2010 е останало нещо , а до няколко години ще трябва да започнат да плащат първите пенсии и имаш опцията да си поискаш парите на куп - да видим ..
32
0
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Като гледам мойте познати как събират , все ми е на ума че ако премахнат задължителното пенсионно осигуряване ще успеят да скътат 2 лв за бъдеще. То не е само да събереш 100 лв на куп, а да успееш да ги вложиш и след 20 години да са 150лв , ако не вижте колко американци пиха по една студена водица.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсиите трябва да бъдат премахнати. Хората да си получават пълните заплати и да си спестяват както намерят за добре.
30
2
 
9
 
! Отговори
Възрастен. преди 6 години
Ама защо деца обясняват всичко за пенсиите? Нямате ли си ваши интереси които разбирате,а ,,орете" в непонятни за вас теми-и то убедително и безапелационно.Вий повечето първа заплата не сте взели,за пенсии говорите.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е лесно в днешно време да ти писне.Хлърлиха ви слободията в ръцете и ,,ви писна".Само за едно такова изречение по време на соца щеше да осъмнеш на Московска 5 долу в ,,гримьорната/Писна ти да четеш,а на нас ни писна тогава от ,,ярема" но нямаше измъкване.Щасливци сте вие и трябва да си безволев и мързелив за да не можеш в днешно време сам да си избереш пътяНие не го щем онова време,но твоите съвременници само хленчат като теб и им е писнало.Три месеца соц,и две трети сте,, фира."
28
13
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Основният проблем е, че работещите в България хрантутят родителите на емигриралите!
27
3
 
19
 
! Отговори
111 преди 6 години
Стимулиране на раждаемостта!! Първи и основен приоритет.Вдигане на заплатите, които се държат изкуствено ниски, а не на процентите! Така ще се повишат вноските в пенсионното. Ревизия на частните пенсионни фондове и връщане на парите в държавния, поне каквото е останало от тях..
26
1
 
13
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Само да ви информирам, че с освобождаването на тавана, няма да се взима повече от него. Чиста математика и стъкмистика.. Вие защо мислите , че го освобождават?!
25
3
 
15
 
! Отговори
158 преди 6 години
Да добавя, че навсякъде сегашните вноски , плащат пенсиите и навсякъде пенсионните фондове са във фактически фалит и се подпомагат от държавата. Спрете вече да се ровите в миналото. Питайте къде са пърите от допълнителния задължителен крадлив пенсионен фонд, където потънаха 14 милиарда и продължават да потъват! КТБ ще ви се види малко само след няколко години. Това трябва да ви интересува!
24
6
 
15
 
! Отговори
158 преди 6 години
Ейй писна ми да чета как соца е виновен за всичко.. То бива простотия, ама .. Тогава моите баби и дядовци се пенсионираха млади , гледаха ни и взимаха дълго време пенсии, които им бяха достатъчни. Пенсионните фондове ги изядоха основно двете хиперинфлации, които изядоха и спестяванията на хората. Сега, грабежът СЛЕД 89-та си е друга бира.. Но това беше след великата демокрация, на която толкова повярвахме и гледам още има велики антикомунисти, които взривяват влакове..
23
8
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
ДО 16 и другите юноши бледи.Първо.Таванът на пенсиите беше наложен много преди Б.Борисов..Второ. Старите пенсии на хора пенсионирани със 180лв заплата и осигурявали се с 6лева на месец,няма как да взимат 600 лв.пенсия,Трето.В днешно време никой не се пенсионира с 200 лв.,ако се е осигурявал нормално. И четвърто,спрете дечурлига и мушмороци без нито един ден трудов стаж да обяснявате по форумите пенсионните проблеми.Ние си ги знаем без вашите,,детски мъдрости"
22
3
 
29
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, ВОЕННИ, ПОЛИЦИЯ, ДЕПУТАТИ, ПРЕМИЕРИ, ПРЕЗИДЕНТИ И Т.Н. ДА ЗАПОЧНАТ ДА ИМ СЕ УДЪРЖАТ ЛИЧНИ ОСИГУРОВКИ ОТ ЗАПЛАТИТЕ А НЕ БЮДЖЕТА ДА ГИ ОСИГУРЯВА. И КАКТО ИМ СА ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ ИМА ДОСТА ПАРИЧКИ ДА ВЛЯЗАТ В НОИ И НЕЩАТА ЩЕ СИ ДОЙДАТ НА МЯСТОТО. А НЕ ДА РЕВАТ, ЧЕ ВЗЕМАТ ОТ БЮДЖЕТА ДА ИЗПЛАЩАТ ПЕНСИИ. ТАКОВА ЧУДО НЯМА НИКЪДЕ. НЕ СЕ И СРАМУВАТ ДА КОМЕНТИРАТ И ДА УБЕЖДАВАТ НАРОДА ЗА ГОРЕНАПИСАНОТО. ТОВА СИ Е НАПРАВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
21
3
 
20
 
! Отговори
А леко преди 6 години
Вълку Чирвенкув е преди 80 лета.А кой сви милиард и полвина от здравната каса наскоро??
20
1
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Абе Нейков абе куха кратуно-затворете границата със непробиваема ограда и постройте обществени столови-постройте обществени общежития и старчески домове няма да давате пенсии и заплати-ще работим до гроб без да искаме нещо.И тогава ще сте постигнали това което ви нареждат отвън.Нещастници продажни дано се наядете с пръст и кал и по средата на яденето да се задавите дано.