САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия

Експертите посочват няколко ключови военни обекта като цел
10 апр 2018 10:00, Елка Василева
163
САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща снощи силни действия и да вземе решението скоро. Пожелалите анонимност американски представители не разкриват конкретни планове, но признават, че се разработват военни варианти. Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент отказаха коментар.

Според експерти по войната в Сирия Франция евентуално Великобритания и може би американски съюзници от Близкия изток могат да станат партньори на САЩ при потенциална военна операция, целяща да обезкуражи по-нататъшно използване на химически оръжия в сирийската гражданска война.

Още по темата

През февруари френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще нанесе удар по Сирия, ако наруши договорите за забрана на химическите оръжия, припомня Ройтерс.

Председателят на Съвета за сигурност на ООН Густаво Меса-Куадра заяви, че съветът ще продължи работата по проекта за резолюция за предполагаемото използване на химическо оръжие.

По-рано ТАСС съобщи, че екстремистката групировка "Джаиш ал Ислам" в Дума са освободили тази вечер всички заложници, включително мирни граждани и военнопленници. По информация на агенция САНА двата автобуса са около 100 души от последната група заложници са достигнали контролен пункт на сирийската армия. Освен тях в неделя бяха освободени още 56 души.

В същото време продължава извозването на членовете на "Джаиш ал Ислам" с автобуси към Северна Сирия. Общо за последното денонощие са изведени над 3000 души. Общо се планира градът да бъде напуснат от до 8000 бойци и около 40 000 членове на семействата им. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
22
 
5
 
! Отговори
Me преди 6 години
Защо им е хим. оръжие ли? Защото искат да извадят хората от мазетата и да ги бомбардират докато са на повърхността. Заради това. Понеже така им е много по-лесно.За съжаление, деца и жени умират в жестоки мъки с изгорени дробове. Това, трябва да спре. Асад и Русия вън от Сирия.
105
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Емигрант 121Урана (Ураниевия Окис) има два изотопа Уран 235 и 238 - Последния обикновено е под 1 % а за България може и да е 0,5% от цялото произведено вещество. 238 реално е горивото за ядрените реактори. За да го извадят се ползват тъй наречените сепариращи центрофуги - задължителни и за производството на компонентите на Ядрени бомбиТака тогава тези 900кг са стрували няколко десетки хиляди долари.
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде ФЕЙКОВЕ да разсеемКузнецов не е бил теглен при последния си поход - има снимка как Кузя и танкер се "теглят" кърма към кърма - това е начин за прехвърляне на гориво на море...Ясно троби, прехвърляли са гориво през целия път от Средиземно море до балтийско.
103
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Ме 118САЩ застана зад КюрдитеТурция, Иран и АСАД пердашат ли Кюрдите кой как може където може - да и какво прави САЩ - "Животното АСАД"ще излезнем от договора с ИРАН(спазван от ИРАН) защото ИРАН играе срещу нас по друг начин който не ни изнася.Русия е виновна ...и за пъпката на задните части на шимпанзето в зоопарка в Брисбейн Австралия
102
2
 
23
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Новата номенклатура непрекъснато" тръби" ,че България е в НАТЮ и в супер "Евроатлантика " !!! Аз , обаче ,също сам България и не съм член на "евроатлантика" !!! Не мога да членувам във варварски ,агресивен съюз -ръководен от евреите -господари на САЩ -създаващи войни и хаос за лична изгодозащита и печалби от "заробени" държави !!!
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си прибират даишите у дома във Франция, Великобритания и САЩ. Войната започна да свършва, но сега отново започват да я подпалват. Загубиха войната по суша, но искат да започнат въздушни удари. Но там е Русия с неизчерпаем ресурс и не става европейското театрално изкуство.
100
3
 
18
 
! Отговори
до емигрант преди 6 години
Западняците ценят човешкият живот, що ли не вярвам.Конго, Аушвиц, операция Южен кръст, Виетнам, Либия и Ирак са типчни примери за опазване на човешкия живот.
99
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само бой по боолшевиките ! Нито крачка назад. Пускайте Ф22 и Ф35 да ритат наглосттаа.
98
1
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
ТОВА ЗА МИНИТЕ ИЗЛЕЗЕ КАТО ИНФОРМАЦИЯ ПРИ ЗАКРИВАНЕТО НА ГОРУБСО. АЗ САМИЯ СЕ ЗАЧУДИХ НА ЧИСЛОТО И ОТНАЧАЛО СИ ПОМИСЛИХ,ЧЕ НЕ СЪМ РАЗБРАЛ ДОБРЕ.ПОСЛЕ НА НЯКОЛКО ПЪТИ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ СЕ ПОТВЪРДИ.А ОСВЕН ВСИЧКО,ТОГАВА СЪОБЩИХА,ЧЕ ОТ ДЕЙНОСТТА НА ГОРЕПОСОЧЕНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ СА ОСТАНАЛИ 900 ТОНА УРАН ПОД ФОРМАТА НА УРАНИЕВ ОКИС И ДВУОКИС.ОТНОВО СЕ ЧУДЕХ,ЗАЩОТО ИДЕШЕ РЕЧ,ЧЕ НЕ ЗНАЕЛИ КАКВО ДА ГО ПРАВЯТ,ЧЕ НЕ СТРУВАЛ НИЩО??!!ДОКОЛКОТО ЗНАМ 1КГ ЗАЛИЧАВА ГРАД КАТО СОФИЯ,АМА НА?!
97
18
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Повечето *** във форумът си нямат на идея каква гадна отрова са ВХ газовете и как си играйкат с мненийца и гавротене съобразно темата!Ако за Рашъните и за петоколонниците човешкия живот не значи нищо,като пример атаката на спец частите заповядана от Путин за приключване с терористите в театърът в Москва,то западняците ценят без всякакъв нюанс на ирония или съмнение,човешкият живот.За простаците Скрипал е някакво ***,предател и ако може и на шиш да го опекът!!Но за цивилизацията,НЕ!
96
6
 
1
 
! Отговори
В 4 хода преди 6 години
Има нещо сгрешено, дали някой каубой ще познае...А другото е вярно!
95
19
 
4
 
! Отговори
Ме преди 6 години
Много преди Путин, да реши да води военни действия със САЩ, ще бъде детрониран от свойте си хира. Предполагам, това му е съвършенно ясно. Никой, от неговите потдръжници няма да го оставят да прави глупости. Така че, САЩ ще си ги пердашат и Путин ще се прави, че нищо не е станало.
94
7
 
2
 
! Отговори
В 4 хода преди 6 години
1.С израелски пари се прави постановката "Химическа атака" втора част(първата бе в Ирак)2.Каубои на самолети, излитащи от самолетоносача "Плаващ ковчег",нанасят удари върху детски градини и болници,за което обвиняват ...3.Руска ракета потопява сполучливо кръстения самолетоносач4.Доналд натиска копчето,без да се обади!Края на тази комедия,може да се избегне в т.3.US не познава война.Русия трябва да се откаже от Сирия!Нека ЕС и US сърбат еврейската попара.Помнете Афганистан,спомилуйте ЕС!
93
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Hafen die Wahrheit 107Айде ФЕЙКОВЕ да разсеемКузнецов не е бил теглен при последния си поход - има снимка как Кузя и танкер се "теглят" кърма към кърма - това е начин за прехвърляне на гориво на мореКузнецов не е ползвал МАЗУТ - ползва СОЛЯРКА(ниско качествен дизел) но може при ЗОР ЗАМАН ДА ПОЛЗВА И МАЗУТ.Димът се вижда от десетки километри а на РАДАРА самия кораб се вижда на 500км ...Как смяташ съвременните кораби бинокли с живи наблюдатели ли ползват или електронни РАДАРИ?
92
0
 
24
 
! Отговори
Broker преди 6 години
Да си припомним събитията от миналият Март! Orange head туитна: - Свалянето на Асад не е приоритет и САЩ ще се истеглят поетапно от района. 5 дни след това Асад "нарежда" газова атака на Кхан Шеихун. Веднага след това е обявен от САЩ за животно и последва ракетен удар който успешно събори един хангар в авиобазата. Миналата седмица ,"оранжевия" заяви че САЩ ще се изтеглят много бързо от Сирия и о изненада !!! Асад отново решава да "обгазява" собствения си народ!Колко "логично" , колко комично!
91
2
 
6
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
До Анонимен,Пак излъга,че тук, в земята колкото човешка длан сме нямали нищо?!Тогава що търсиха руснаците 45 години в 175 уранови мини,които затвориха врати току що след 10.10 90.И кой руча жабетата сега,тоест пие вода с уран?А какви *** ровят и вадят канадските фирми в тая бедна страна? Май злато му се викаше на жълтия метал?!Да не се разпростирам повече за бедността на България,че ще взема да подскажа на крадците какво да крадат!
90
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 108Кузнецов е вече отдавна в дока за преоборудване и модернизация - вярно е че този ремонт много време го отлагаха но рано или късно трябваше да го направят.
89
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 101Пак преувеличаваш Овцевоза или АНОНИМОВОЗА се сблъска реално с една Гемия построена в Полша преди поне 40 години и пригодена за разузнавателен кораб на доизживяване. България имаше 2 такива кораба вече отдавана свалени от въоръжение и продадени ползваха ги като учебни и хидроложки.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не са запалили котлите на недоносеца кузя?
87
9
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
"кузнецов да потопи"Кузя, както го наричат руснаците е единственият руски самолетоносач! Той е задвижван от мазут и поради димът който излиза от него е забележим от десетки километри. Адмирал от руският флот поясни, че не е важно, че дими като продънено кюмбе *** любоф, а по-важно е да плава. Защото при последното му плаване беше теглен на буксир от Средиземно море до Севастопол!!