САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия

Експертите посочват няколко ключови военни обекта като цел
10 апр 2018 10:00, Елка Василева
163
САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща снощи силни действия и да вземе решението скоро. Пожелалите анонимност американски представители не разкриват конкретни планове, но признават, че се разработват военни варианти. Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент отказаха коментар.

Според експерти по войната в Сирия Франция евентуално Великобритания и може би американски съюзници от Близкия изток могат да станат партньори на САЩ при потенциална военна операция, целяща да обезкуражи по-нататъшно използване на химически оръжия в сирийската гражданска война.

Още по темата

През февруари френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще нанесе удар по Сирия, ако наруши договорите за забрана на химическите оръжия, припомня Ройтерс.

Председателят на Съвета за сигурност на ООН Густаво Меса-Куадра заяви, че съветът ще продължи работата по проекта за резолюция за предполагаемото използване на химическо оръжие.

По-рано ТАСС съобщи, че екстремистката групировка "Джаиш ал Ислам" в Дума са освободили тази вечер всички заложници, включително мирни граждани и военнопленници. По информация на агенция САНА двата автобуса са около 100 души от последната група заложници са достигнали контролен пункт на сирийската армия. Освен тях в неделя бяха освободени още 56 души.

В същото време продължава извозването на членовете на "Джаиш ал Ислам" с автобуси към Северна Сирия. Общо за последното денонощие са изведени над 3000 души. Общо се планира градът да бъде напуснат от до 8000 бойци и около 40 000 членове на семействата им. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хронология на БОВ1. Задушаващи (ПСВ) Хлор - ПРОМИВКИ и ПРИНУДИТЕЛНО НО ОТ АПАРАТ ДИШАНЕ2. ОБЩО ОТРОВНИ (ПСВ) ИПРИТ (САМИЯ ПАЦИЕНТ Е ОТРОВОНОСИТЕЛ)- ДЕГАЗАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛЕН РАЗТВОР НА АЛКАЛНА ОСНОВА, АНТИДОТ и ПРИНУДИТЕЛНО ОТ АПАРАТ ДИШАНЕ, ХЕМОДИАЛИЗА3. НЕРВОПАРАЛИТИЧНИ (САМИЯ ПАЦИЕНТ Е ОТРОВОНОСИТЕЛ) - ДЕГАЗАЦИЯ СЪС СПЕЦ РАЗТВОР,!!! ИЗОЛАЦИЯ !!!, АНТИДОТ, ПРИНУДИТЕЛНО ДИШАНЕ ОТ АПАРАТ, ХЕМОДИАЛИЗАНЕЩО ТАКОВА ДА ВИЖДАТЕ ПРИ КЛИПОВЕТЕ НА БЕЛИТЕ КАСКИ?
45
1
 
22
 
! Отговори
kelesha преди 6 години
Това американците са доста *** парчета с тези нескопосани провокации и медиите които по поръчка веднага разпространиха кадри от "химическата атака". Как точно по време на атаката има ТВ екип да я заснеме?Как след фимическа атака всички са без противогази и мият хората с маркуч и вода?И най-големия куриоз е след като днес гледахме клипа с приятел арабист, който каза че това е диалект, който се ползва в Египет, но не и в Сирия.Хора четете, но не новини и мислете.Хубав ден!
44
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 6 години
Как коя държава? Чети история, мухъл! ПСВ - Австро-Унгария, ВСВ - Хитлерова Германия! Или пак от болната глава на здравата! Gлупости безчет! Кого първо надупиха при Сталинград руснаците? Мамалигарещи и жабарите, защото бяха най-слабото звено на обградената армия на Паулус. За какво споменаваш Армения и Карабах? За пълнеж?Ако съветските войски не бяха навлезли в България, след обявяването на война, турската армия щеше да влезе с няколкостотин хиляди аскер, както тайничко и подличкоуговориха наш
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за таз атака само един клип-краткометражен филм,като че ли само на тази снимачна площадка тече действието с декорите за затворено помещение и в него актьорите се движат и пресъздават някакво действие в сценично студио за архивни клипове снети незнайно по чие време от времето на кой президент и от кой мандат на президентите,а актьорите вече всичките пораснали навъртели по годинки щом като не могат да ги издирят за хонорарите що получили.
42
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да го треснат здраво
41
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убий руски войник, спаси дете!
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Какво за Крим бе? Че той е станал луски още преди 1000 години, там е кръстен княз Владимир! И НИКОЙ НЕ Е ЧУВАЛ ЗА НЯКАКВИ укропи или други същества. Бил е гръцки, даже има българи, татари и кого ли не още, НО СИ Е РУСКИ! А за другите......ЧЕТИ ИСТОРИЯ И НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ! А че руснаците ще дойдат ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТУКА...........ТОВА И БЕЗ БАБА ВАНГА ГО ЗНАЕМЕ! И ще изгоним тая нагло-саксонска смет!
39
20
 
2
 
! Отговори
Ме преди 6 години
За България, е много по-добре западния свят да победи в Сирия. Така братска Русия, няма да може толкова лесно да ни извива ръцете с газовите доставки. Ще има още едно мясъо, от което ще можем да вземем газ.
38
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Да се вземе на мушка лично сатрапа Асад... - тогава войната ще свърши...
37
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 43Както са подкарали с увеличението на Пенсионната възраст в ЕС и България аз до пенсия имам още ... минимум 30 години брр гадост да почти 30 години
36
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хей, боби - взимай си пенсииката и храни гълъбите в градинката. ..... ко ти остава след толкова химия.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООН трябва да обмисли итернационален военен удар срещу военни обекти на страна, която се готви да бомбардира друга страна заради "ПРЕДПОЛАГАЕМОТО нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума" (цит.), както и други обекти, от които предположително ще се извършат тези удари. Да бъдат атакувани форт Браг, база Нелис и още 14 обекта в потенциалния агресор, летищата в Авиано, Виченца, "Сигонела" в Сицилия, Хохенфелд.
34
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 35СССР нахлу във България и Румъния след срещата в ЯЛТАЧърчил е настоял да се подпише договор че съюзниците ще обявят война на всички участвали във Оста когато въоръжените им сили има досегЗападните страни не обявиха война на Финландия но и нищо не направиха да я спасятА СССР беше длъжен по този договор да обяви война на България и Япония а срещу Румъния СССР е в състояние на война от 22.5.1941.
33
5
 
4
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Искам твърд и решителен отговор на тези наглеци от новата ост
32
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 31Анонимни аз съм Офицер от Запаса Химически Войски на Българската АрмияАКСИОМА - Химическото оръжие за да е ЕФЕКТИВНО се ползва ИЗНЕНАДВАЩО, МАСОВО, НА ГОЛЯМА ПЛОЩ и с ИЗЛИШЪК ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ РСЗО(РЕАКТИВНИТЕ СИСТЕМИ ЗА ЗАЛПОВ ОГЪН) през ВСВ са измислени за ДОСТАВКА НА ХИМ ОРЪЖИЕ КАТО ОСНОВНА ДЕЙНОСТ - Превода на системата от Немски е ПУШЕКО-ХВЪГАЧДа погледнем СЦЕНАРИЯ НА ПОСЛЕДНАТА "АТАКА" Върху обсадени джихадисти е хвърлен един БИДОН с ХЛОРДа ТЕРОРИЗИРАМЕ ТЕРОРИСТИТЕ!
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вова, имаш ли AC в бункера? Да знаеш, че си ми на мисъл. Good luck.
30
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34Да не забравяме и коя държава подпали ПСВ и ВСВ с нахлуванията си в Европа. Да не забравяме и кой нахлува в България и Румъния през 1944 и чистката след това. Айде не ми се прави на светец. Армения ? Чечня? Крим? Карабах? Полша?
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко идва от САЩ. Те се стремят винаги някъде по света да се води война.На това се крепи икономиката на САЩ.Да не забравяме коя държава е хвърлила атомната бомба над Хирошима и мирното население.Докога светът ще ги търпи тези окупатори и техните съюзници.Сащ, Великобритания, Франция, Германияи Израел водят светът към трета световна война.
28
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не била открила следи ... абе тя Просията не можа да открие собствените си войкси в Крим какво остана за следи от химическа атака...
27
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалките ни русофилчета пак се плюнчат безпомощно ... тъжна гледка :(