САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия

Експертите посочват няколко ключови военни обекта като цел
10 апр 2018 10:00, Елка Василева
163
САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща снощи силни действия и да вземе решението скоро. Пожелалите анонимност американски представители не разкриват конкретни планове, но признават, че се разработват военни варианти. Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент отказаха коментар.

Според експерти по войната в Сирия Франция евентуално Великобритания и може би американски съюзници от Близкия изток могат да станат партньори на САЩ при потенциална военна операция, целяща да обезкуражи по-нататъшно използване на химически оръжия в сирийската гражданска война.

Още по темата

През февруари френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще нанесе удар по Сирия, ако наруши договорите за забрана на химическите оръжия, припомня Ройтерс.

Председателят на Съвета за сигурност на ООН Густаво Меса-Куадра заяви, че съветът ще продължи работата по проекта за резолюция за предполагаемото използване на химическо оръжие.

По-рано ТАСС съобщи, че екстремистката групировка "Джаиш ал Ислам" в Дума са освободили тази вечер всички заложници, включително мирни граждани и военнопленници. По информация на агенция САНА двата автобуса са около 100 души от последната група заложници са достигнали контролен пункт на сирийската армия. Освен тях в неделя бяха освободени още 56 души.

В същото време продължава извозването на членовете на "Джаиш ал Ислам" с автобуси към Северна Сирия. Общо за последното денонощие са изведени над 3000 души. Общо се планира градът да бъде напуснат от до 8000 бойци и около 40 000 членове на семействата им. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция се присъедини към подкрепата на терористите в Сирия, заедно с Англия и САЩ.Нищо ново под Слънцето.....................освен да крадат нефт и газ, западняците за друго не мислят................всички приказки за демокрация и човешки права са празни думи!
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Великобритания да не се надяват. 2013 г. Камерън нареди на бойните кораби да отплават към Сирия. Парламента обаче му каза "първо твоите синове, когато загинат, ще пратим други британци, да им върнат труповете".
124
4
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Защо да са предполагаеми причините?
123
0
 
12
 
! Отговори
иван гешев преди 6 години
колко трябва да си отвратителен ициничен эа да обявиш че можеш даубиваш по целия свят само попредполагаеми причини.и Хитлер не е бил способен на това,привсичките гадости които е иэвършил..
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Англия подкрепят терористите в Сирия.................това вече и децата го разбраха!!
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 99Какво да те правя? Неграмотен си. Кога е била Кримската война, кога царят продаде Аляска на американците? Я се справи, пък тогава дрищи несвързаните си бръщолевения!А сега Крим е руски, запомнете го добре!Анексиран? Анексирано е Хавайското кралство! Четете-е!
120
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Hafen die WahrheitПрактически АВТОНОМНОСТТА на ЕДИН ЯДРЕН И ЕДИН КЛАСИЧЕСКИ САМОЛЕТОНОСАЧ е ЕДНАКВА. Е как така - Ами така и на единия и на другия има приблизително равен брой самолети ако са от един и същи клас които харчат приблизително едно и също гориво и бомби за времето на бойна операция. Следователно през едно и също време трябва да им доставят бомби, резервни части, храни и керосин. А за Класическия кораб и гориво ще доставят така и така гонят транспорти с бомби и танкери с гориво
119
4
 
20
 
! Отговори
Баба преди 6 години
Оядените американци със свински мозъци , си мислят , че са недосегаеми ! Нещата доста се промениха след ВСВ ! Има реална опасност US да се превърнат в огромен ядрен гъбарник !!Лошото е , че България за пореден път е на губещата страна !
118
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Hafen die WahrheitПодред - ПОХОД и ПЛАВАНЕ едно и също но на Руски и БългарскиПланирани са 4 спирки да - Казва се ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ФЛАГ - само дето всичките пристанища планирани се извъртяха на 180 градуса след като Кораба излезе от МурманскЧерния дим е или НАСТРОЙКА или ПОВРЕДА - когато се движиш с Крейсерска скорост ползваш 1/3 или 1/2 от мощността си(от 8бр котли)Има и такъв поздрав при преминаване покрай чуждо пристанище - "шапка" от черен дим над кораба"В Сирия дима е бледо син ...
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitHafen DER Dummheit, "Кузя" е минал етап - имаха 4 от този тип, оставиха си само "Кузнецов", за да имат бойните им пилоти къде да тренират. Сега се готвят да правят два - гигантски и "джобен". Атомни, разбира се! Да не забравяме, че те първи поставиха атомен реактор на плавателен съд и са най-добрите в занаята! Според мен ще е голяма грешка да хвърлят пари за тази глупост - плаващо летище и гробище едновременно!За тези пари ще построят няколко подводници тип "Хаски", за ужас
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пенкозащото американците ги оземлиха за чужда сметка
115
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В конце октября внимание пользователей привлек дым от авианосца, прошедший через пролив Ла-Манш. Корабль оставлял после себя потоки густого черного дыма, юзеры сравнили его с извержением исландского вулкана Эйяфьядлайкюдль в 2010 году.В сети посмеялись над якобы идущим на буксире Адмиралом КузнецовымУчете руски - трябва да знаете езика на врага!"- В. Левски
114
2
 
19
 
! Отговори
пенко преди 6 години
ЗАЩО ИЗРАЕЛ НЕ УДАРИ /НИКОГА/ БАЗИ НА ДЖИХАДИСТИТЕ ?!?! ТЕЗИ ФОРМИРОВАНИЯ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА БИ ТРЯБВАЛО ДА СА НАЙ -ОПАСНИ ЗА ЕВРЕИТЕ !!! ИРАН СЕ БИЕ В ПОЛЗА НА ИЗРАЕЛ СРЕЩУ ВРАГОВЕТЕ МУ "УАХАБИТИТЕ -СУНИТИ " !!! НЕЗНАМ ,НЕЗНАМ И НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА -"ЗАЩО ЕВРЕИТЕ СА СРЕЩУ СПАСИЛИТЕ ГИ ОТ НАЦИЗМА РУСНАЦИ"!!!
113
2
 
10
 
! Отговори
адм. Кузнецов преди 6 години
ракета Сармат. По класификатора на НАТО - Сатан 2. По класификатора на US ArmY - Лос Анжелис, Лос НюЙорк, Лос Вашингтон......
112
8
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Айде ФЕЙКОВЕ да разсеемКузнецов не е бил теглен при последния си поход..Марзилков, един кораб не е тръбнал на поход, а на плаване! Кузнецов при последното му европейско "турне", руснаците на три пъти са искали да го "ъпгрейдват" (във Франция, в Испания и в Кипър), но им било категорично отказано, защото не е технически обосновано от едно корито да се реконструира до боеспособни боеспособен плавателен съд.
111
0
 
9
 
! Отговори
до ме преди 6 години
Само не разбирам защо, след като ги изкараха от подземията не ги бомбардираха на повърхността.Нещо не се връзва.
110
11
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До Боби,"Кузнецов е вече отдавна в дока за преоборудване и модернизация"Боби, "краварите" имат атомен самолетоносач, а твоите рашки щели да го модернизират. Нали разбираш - за скраб и нов. Така се прави в цивилизованият свят. Но на руснаците ръцете им са заварени..., защото вторият им самолетоносач вече 10-та година се модернизира и не се знае кога ще приключи модернизацията.
109
1
 
18
 
! Отговори
Б.Ц. преди 6 години
Ще има само въздушни удари.Удряш и бягаш.За сухоземна кампания се иска кураж.
108
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 127Когато един кораб го влачат и то в ОТКРИТО МОРЕ пред кораба трябва да има СПЕЦИАЛИЗИРАН КОРАБ - ОКЕАНСКИ ВЛЕКАЧ Хайде умнико намери ми снимка Океански Влекач + Въже + Кузнецов от времето на последната му експедиция.
107
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троби, прехвърлянето на гориво по буксирно въже някаква безаналогова руска разработка ли е?