Скука?! Нападателят от Мюнстер не е "мюсюлманска отрепка"!

"Във Фейса мога да си дрънкам каквото си искам"
10 апр 2018 21:30, Елка Василева
124
Скука?! Нападателят от Мюнстер не е "мюсюлманска отрепка"!
Снимка: архив, Reuters

Лавина от лъжи и омрази заля социалните мрежи след атаката в Мюнстер. Но интересът към новината се изпари в мига, когато стана ясно, че извършителят не е някаква "мюсюлманска отрепка". Грозна, нечовешка реакция. Дойче веле публикува коментар от Александър Андреев.

"Ислямистки атентат в Германия!" - така социалните мрежи в България (пък и другаде по света) се нагорещиха до червено след съботната новина от Мюнстер. Над тази реакция си струва да поразсъждаваме поне по три причини.

Първо: престъпната безотговорност, с която потребителите пускат в оборот една фалшива новина. Второ: безсилието на професионалните медии и на разумните наблюдатели, които часове наред трябваше да водят отчаяна битка срещу лавината от лъжи и омрази. И трето: обидният факт, че интересът към новината се изпари в мига, когато полицията разкри идентичността и мотивите на престъпника.

Фобии, комплекси и налудничави теории

"Във Фейса мога да си дрънкам каквото си искам" - тази нагласа е колкото позната, толкова и опасна. Тоталната безотговорност на мнозина потребители в социалните мрежи може да навреди не само на тях самите, както в случая с "Кеймбридж Аналитика".

Още по темата

Тя създава, особено във Facebook, една отровна атмосфера на всепозволеност, в която фалшивите новини се разпространяват като летен пожар, а личните страхове, фобии и комплекси набъбват до налудничави теории за световни заговори и манипулации. И по всичко това се лепят милиони тъй желани вдигнати палци…

Терорът на фобиите и омразите в социалните мрежи може да сломи волята дори на най-добросъвестния журналист или коментатор. Защото в мига, когато се опиташ да противостоиш с факти и с разумни аргументи, върху теб се изливат обичайните „Кой си ти, бе?", „Кой ти плаща?", „Ние сме народът, стига сте ни манупилирали!".

Когато думата вземат хора с объркани мозъци

Навремето интернет възникна като „машина" за разпространяване на информация. Днес социалните мрежи са „машини" за разпространяване на емоции. Още по-лошо е, че стотици милиони потребители не правят разлика между едното и другото. И мигом „набиват канчето" на всекиго, който се опита да внесе малко ред в обърканите мозъци.

Така априори обречени на неуспех се оказаха усилията да се възразява срещу фалшивата новина, че извършителят от Мюнстер бил кюрд. Или пък срещу още по-глупавото твърдение, че атентатът нарочно е извършен по Великден. За сведение: германският Великден беше седмица по-рано.

А ето и най-лошото: в Мюнстер загинаха двама невинни, повече от 20 бяха ранени. Истинска човешка трагедия, скръб и мъка за пострадалите и за техните близки.

А хищническият дискурс в социалните (но и в булевардните) медии отегчено извърна глава. Щом извършителят не е фалшив бежанец, ислямист или някаква друга „мюсюлманска отрепка", щом не обслужва злобата и апокалиптичните ни фантазии, човешката трагедия изобщо не е интересна.

И както толкова пъти досега днес отново се оказва, че милионите жертви на автомобилни катастрофи, десетките хиляди убити с огнестрелно оръжие в мирно време, пострадалите при нападения, извършени от психически неуравновесени престъпници - всички тези кръвопролития влизат в обичайния дневен ред, те са „скучни" и пренебрежими. Просто защото не се вписват в отровния светоглед, разпространяван не само в мрежите, но и от водещи политици като Орбан, Качински или Льо Пен. И от "Алтернатива за Германия", чиято видна представителка Беатрикс фон Щорх по наивен начин се опита все пак да нагласи фактите към идеологията на омразата, разпространявана от споменатите популисти.

Заплахата "дигитален дивак"

Психолози твърдят, че милионите зли, агресивни и налудничави потребители в социалните мрежи иначе, в аналоговия живот, са съвсем нормални и безобидни хора. Дано да е така. Защото ако не е, следващата (световна?) война ще бъде предизвикана не от геополитически интереси, не от идеологически сблъсък или от алчността на военно-промишления комплекс, а от масовата безотговорност на „дигиталните диваци".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: МюнстерFacebookпсихолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук се коментира произхода на човека,а не какво е провокирало тази случка,крушка без опашка няма!
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Била ''правдива'' статията, въпреки че доста бездарно се опитва да скрие правдата. Но че е полезна - полезна е: показва манипулациите, с които някои се опитват да ''гримират'' човеконенавистната същност на ''вероизповеданието'' на ''мира''...лошо, Седларовци от DW, лошо...
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правдива и полезна статия. Всеки трябва да я прочете и да се замисли върху фактите и явленията описани в нея. Клеветниците, сеещите омраза и създателите на фалшиви новини трябва да осъзнаят вредата която нанасят на човечеството.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, хайде знаем ги тези "германски граждани"... Германски гражданин НЕ значи германец. Ние си имаме достатъчно "български граждани" като тях, не на нас тия. Ако обичате...
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убиецът от Мюнстер не е християнска ***, а немски гражданин от кюрдси произход.
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защото не всички мюсюлмани са терористи,но всички терористи са мюсюлмани ние винаги търсим виновният ислямист.Германски,френски,холандски гражданин вече нищо не означава.Чернокож от Код ди воар белгийски гражданин закла двама в Лондон.Постоянно чуваме за френски граждани от Мароко,Тунис Алжир и Замунда дето извършват атентати.Германски граждани крещят Аллах акбар и газат наред.
60
2
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
От дойче веле само лъжи и пропаганда. Добре, че тоя път сте сложили източника в началото, та да не си губя времето да чета параца ли
59
0
 
3
 
! Отговори
ekkko преди 6 години
Ахахах свинете как ще се разквичат под тая статия xD
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
явно този път е християнска отрепк, то кой знае каква разлика няма, все религиозни простотии
57
3
 
2
 
! Отговори
Samir преди 6 години
До АнонименAz se kazvam Samir i sim Bilgaski grajdanin.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче веле да се закрие, собствениците в камери
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо чудно няма- чисто криминалните престъпления не са политически мотивирани и интереса към тях е по- слаб. Но виж политическия ислям, който тероризира обществото е друго нещо, което заплашва ценностите. Андреев би трябвало да отиде в предградията при забулените и да види какви са причините тези хора да живеят паралелно и изолирано и да се радикализират. Струпването на тези хора и "приемането" им е скандално и лицемерно и пак е вид шенгенска шашма.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, бе Андреев, защо не му напишеш името на ***? Тогава пиши либералните ти глупости. Самир - много германско име, нали? И във Франция бяха техни си граждани, но от мюсюлмански произход. Андреев, ти или твои близки, ако се озоват под гумите на нечии правоверен бус, каква песен ще запееш?
53
2
 
18
 
! Отговори
Откровен преди 6 години
Нападателят от Мюнстер не е "мюсюлманска ***"! Но написалият статията е!
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче веле е толкова медия, колкото аз съм космонавт. Средство за пръскане на соросова пропаганда посредством платени местни *** от държавите в които паразитира.
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Александър Андреев"Този "специалист" по Българска народопсихология защо не почне да плюе по Англия, че по случая Скрипал си служи с недоказани обвинения и "нажежава страстите до червено" ? Този *** е анти българист , нищо че фамилията му е Андреев.Не съм чул нищо положително за България от него, да не говорим че си изсмуква факти от пръстите и ги съшива с бели конци !Аман от такива тенденциозни "журналисти" !
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не се е изпарило. Искаме подробности.Просто медиите млъкнаха,
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84и хонорачето на авторчето:)
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте снимката му, пълното му име и вероизповеданиети му!Тогава ще говорим.
47
3
 
7
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Авторът на оригиналната статия нещо с сбъркан - да вземе да го провери германското КГБ че може и той да яхне някой ван. Та какъв му е проблемът на човека? Че ако бил ислямски терорист щели сем да му обърнем много внимание по социалните мрежи и т.н.; но понеже бил само откачалка не сме се нахвърлили да го плюем? Ами защо трябва да плюем лудия човек? Ако в случая трябва да плюем някой, то са тези, дето не са си свършили работата и са го оставили свободен да убива хора.