Скука?! Нападателят от Мюнстер не е "мюсюлманска отрепка"!

"Във Фейса мога да си дрънкам каквото си искам"
10 апр 2018 21:30, Елка Василева
124
Скука?! Нападателят от Мюнстер не е "мюсюлманска отрепка"!
Снимка: архив, Reuters

Лавина от лъжи и омрази заля социалните мрежи след атаката в Мюнстер. Но интересът към новината се изпари в мига, когато стана ясно, че извършителят не е някаква "мюсюлманска отрепка". Грозна, нечовешка реакция. Дойче веле публикува коментар от Александър Андреев.

"Ислямистки атентат в Германия!" - така социалните мрежи в България (пък и другаде по света) се нагорещиха до червено след съботната новина от Мюнстер. Над тази реакция си струва да поразсъждаваме поне по три причини.

Първо: престъпната безотговорност, с която потребителите пускат в оборот една фалшива новина. Второ: безсилието на професионалните медии и на разумните наблюдатели, които часове наред трябваше да водят отчаяна битка срещу лавината от лъжи и омрази. И трето: обидният факт, че интересът към новината се изпари в мига, когато полицията разкри идентичността и мотивите на престъпника.

Фобии, комплекси и налудничави теории

"Във Фейса мога да си дрънкам каквото си искам" - тази нагласа е колкото позната, толкова и опасна. Тоталната безотговорност на мнозина потребители в социалните мрежи може да навреди не само на тях самите, както в случая с "Кеймбридж Аналитика".

Още по темата

Тя създава, особено във Facebook, една отровна атмосфера на всепозволеност, в която фалшивите новини се разпространяват като летен пожар, а личните страхове, фобии и комплекси набъбват до налудничави теории за световни заговори и манипулации. И по всичко това се лепят милиони тъй желани вдигнати палци…

Терорът на фобиите и омразите в социалните мрежи може да сломи волята дори на най-добросъвестния журналист или коментатор. Защото в мига, когато се опиташ да противостоиш с факти и с разумни аргументи, върху теб се изливат обичайните „Кой си ти, бе?", „Кой ти плаща?", „Ние сме народът, стига сте ни манупилирали!".

Когато думата вземат хора с объркани мозъци

Навремето интернет възникна като „машина" за разпространяване на информация. Днес социалните мрежи са „машини" за разпространяване на емоции. Още по-лошо е, че стотици милиони потребители не правят разлика между едното и другото. И мигом „набиват канчето" на всекиго, който се опита да внесе малко ред в обърканите мозъци.

Така априори обречени на неуспех се оказаха усилията да се възразява срещу фалшивата новина, че извършителят от Мюнстер бил кюрд. Или пък срещу още по-глупавото твърдение, че атентатът нарочно е извършен по Великден. За сведение: германският Великден беше седмица по-рано.

А ето и най-лошото: в Мюнстер загинаха двама невинни, повече от 20 бяха ранени. Истинска човешка трагедия, скръб и мъка за пострадалите и за техните близки.

А хищническият дискурс в социалните (но и в булевардните) медии отегчено извърна глава. Щом извършителят не е фалшив бежанец, ислямист или някаква друга „мюсюлманска отрепка", щом не обслужва злобата и апокалиптичните ни фантазии, човешката трагедия изобщо не е интересна.

И както толкова пъти досега днес отново се оказва, че милионите жертви на автомобилни катастрофи, десетките хиляди убити с огнестрелно оръжие в мирно време, пострадалите при нападения, извършени от психически неуравновесени престъпници - всички тези кръвопролития влизат в обичайния дневен ред, те са „скучни" и пренебрежими. Просто защото не се вписват в отровния светоглед, разпространяван не само в мрежите, но и от водещи политици като Орбан, Качински или Льо Пен. И от "Алтернатива за Германия", чиято видна представителка Беатрикс фон Щорх по наивен начин се опита все пак да нагласи фактите към идеологията на омразата, разпространявана от споменатите популисти.

Заплахата "дигитален дивак"

Психолози твърдят, че милионите зли, агресивни и налудничави потребители в социалните мрежи иначе, в аналоговия живот, са съвсем нормални и безобидни хора. Дано да е така. Защото ако не е, следващата (световна?) война ще бъде предизвикана не от геополитически интереси, не от идеологически сблъсък или от алчността на военно-промишления комплекс, а от масовата безотговорност на „дигиталните диваци".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: МюнстерFacebookпсихолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
13
 
! Отговори
armqna преди 6 години
Всички са психично болни,и нито един не е мюсулманин:)хе хе,шоуто е пълно на гърба на обикновените хора!
25
0
 
3
 
! Отговори
xaxo преди 6 години
doi4e vele mu kaji i dokrai ne go cheti
24
4
 
2
 
! Отговори
Циникоебател преди 6 години
а ти кога конвертира към бруталноаналната любов пиленце?
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, де, не е бежанец! Напишете му името на този германец! Миналата нова година като опипваха "гостите" германките, от полицията мълчаха като бити пед***си за националността на ***. Предни години такива дивашки изцепки нямаше и на всички беше ясно кои ги правят. Чак след месеце признаха властите. Защо не напишете сега името на този германец?! Нали е "германец", какъв е проблема?
22
3
 
2
 
! Отговори
Циникоебател преди 6 години
Питах вече жена ти ...няколко пъти:)))Синчето ти също...последния сантиметър го пое доста трудно, но се справи...хахахаДа не питаш от къде са му бонбонките....
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората обаче следят под лупа и скачат агресивно на всеки макар и минимален гаф на представителите на "религията на мира".Чашата прелива.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напразно сте се пънали с тая статия. Всички знаем, че дори тоя атентат да не беше, следващите поне 5 поредни ще са творение на обичайните заподозрени.
19
0
 
3
 
! Отговори
Циник до Анал преди 6 години
Пък аз разбрах , че ти нямаш тил.И тиквата ти е крива!
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този който го е писал това, има в главата само едно: как да предизвика ответна реакция и желание за цензура. Ще му кажа, да хои се ... знае къде.По-добре да чета най-долната жълта преса, отколкото "официалните" медии.Те лъжат повече и от дявола!
17
3
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Следя немските коментари - под подобните статии в немските медии - хората си задават въпроса - защо на Анис Амри имаше публикувани снимки...а на този не?И още - защо освен мъглявите "дежурни" лъжи за психични отклонения...няма нищо за миналото му? Носят се слухове, че баща му е кюрд...и че този е "конвертирал" към исляма!Джихади Джон - свирепия главорез - не беше арабин - а англичанин конвертирал към исляма!
16
0
 
22
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Как се казва този 49 годишен германец психар? Снимка? Роднини? Съпруга? Деца? Жена? Хора, които го познават? ...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православен християнин съм, но не всички мюсюлмани са ***.Между другото, католицизмът е не по-малко агресивен от Исляма, да не говорим за юдаизма и радикалния ционизъм, те са също толкова опасни, колкото и радикалните течения в Исляма , като уахабизма.
14
3
 
2
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До *** до 13Воохооохохоооу зайко каде ходиш ти ва сладур?
13
0
 
10
 
! Отговори
хахахаааа преди 6 години
Психолози твърдят, че милионите зли, агресивни и налудничави потребители в социалните мрежи иначе, в аналоговия живот, са съвсем нормални и безобидни хора. Дано да е така. Защото ако не е, следващата (световна?) война ще бъде предизвикана не от геополитически интереси, не от идеологически сблъсък или от алчността на военно-промишления комплекс, а от масовата безотговорност на дигиталните диваци"....Имаме новина и нов израз - "дигитални диваци",хахаааа!Че те службите на хората в нета ли чакат?
12
0
 
9
 
! Отговори
Циник до 13 преди 6 години
Пробвай в махалата...като сестра ти и ***...не ми се предлагай - гнуслив съм...виж ромите може и да те накарат да им усетиш сантиметъра...макар съмнявам се - ти вече си разпрана
11
6
 
2
 
! Отговори
Циникоебател преди 6 години
Важното е, че ти разбираш и усещаш всеки поет сантиметър :)))
10
6
 
11
 
! Отговори
Циник до 4 преди 6 години
Ти плазмодий - няма да разбереш и ако кoч ти го навърви - едно защото татко ти те е привикнал...и второ - защото ходжата у джамията не ти е казал, че е грешно!
9
4
 
9
 
! Отговори
Психолог 1 ви курс преди 6 години
До Анонимен49 годишен чист германец, имал е психични проблеми- следователно:психар=терорист
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го екстрадират ли в САЩ както екстрадират масово Българи по заповед на Цветанов!?
7
4
 
10
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Не само мюсюлманите мразят западния начин на живот.