За работа, заради туризма: Ръст на имотите във Варна

Цените на жилищата са се повишили с около 10% за година
4
За работа, заради туризма: Ръст на имотите във Варна
Снимка: pixabay

Ръст на цените на жилищата във Варна с между 8-10% спрямо началото на 2017 г. отчитат от "Имотека".

За първото тримесечие на 2018 средната цена за квадратен метър е 827 евро/кв.м. Година по-рано средната стойност е 761 евро/кв.м. Най-сериозно покачване има в централните райони, където и интересът на купувачите е най-висок, а предлагането по-ограничено.

"Поскъпването на имотите във Варна е умерено, следвайки движението на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на баланса между търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 да се реализират значителен брой жилищни проекти, с които да се задоволи част от търсенето на пазара", посочва Делян Димитров, регионален мениджър на компанията за Варна.

Покачването в броя сключени сделки във Варна е около 5-6%, като очакванията са този ръст да бъде устойчив през цялата година.

Вътрешната миграция в страната също оказва влияние върху жилищния пазар. Все повече хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра идват да живеят и работят във Варна. "Хората, които решават да се преместят, обикновено първо наемат жилище и едва след като се установят, обмислят и предприемат покупка", казва Делян Димитров.

От особено значение за купувачите при избора на жилище е локацията. Най-предпочитани са кварталите Център, Бриз, Левски, Възраждане и Чайка.

"Източните райони се търсят предимно заради близостта до центъра и Морската градина, но разширяването на града в тази посока е невъзможно. Това ограничава допълнително клиентите, които държат на добрата гледка", пояснява Делян Димитров. Цената и разпределението също оказват сериозно влияние при покупка, но част от купувачите са склонни да направят компромис, допълват от компанията за недвижими имоти.

Според данните на компанията най-много сделки са сключени за двустайни и тристайни апартаменти. Все пак през първите три месеца лек превес имат жилищата с една спалня с дял от 37%. При ценовото разпределение значително се повишава делът на покупко-продажбите между 50 000 и 70 000 евро – за 2018 г. той достига 38%, а година по-рано е бил е 24%.

При сделките между 30 000 и 50 000 евро пък се наблюдава продължаващ спад спрямо 2017 г. "Двустайните жилища в града се реализират за около 50 000 – 55 000 евро, а тристайните – в рамките на 70 000 евро", посочва Димитров.

Активният пазар се вижда и в кратките срокове за сключване на сделки – близо 65% купувачите намират търсения имот в рамките на месец и около 40% от жилищата се реализират за по-малко от 30 дни.

Купувачите във Варна най-често са на възраст между 30 и 50 години. Обикновено това са семейства с деца, които търсят място за живеене. Покупките от чужденци са незначителен дял, като интересът е предимно от руски граждани.

"Сделките за инвестиция бележат сериозен ръст спрямо началото на 2017 – 26% от нашите клиенти купуват имот, който да отдават под наем. Смятам, че тенденцията този показател да нараства, ще се задържи и през 2018 с оглед на добрия туристически сезон изминалата година и положителните очаквания за предстоящия летен сезон", допълва Делян Димитров.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
В БГ всъщност квадратурата се дава по лъжовен начин - пише 100кв.м. а то всъщност се оказва 60.. Та цената от $700 става реално на $1000...
3
1
 
9
 
! Отговори
Заради туй или онуй преди 8 месеца
Нарича се Инфлация баце.
2
3
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 месеца
да благодарите на рус туристи и руски купувачи
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пук...