Затворникът струва 1000 лв. на месец, надзирателят – получава 800!?

В месечната издръжка влизат изхранването му, лекарствата, отоплението...
Обновена: 10 апр 2018 15:40 | 10 апр 2018 15:15,
106
Затворникът струва 1000 лв. на месец, надзирателят – получава 800!?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

1000 лв. излиза на държавата месечната издръжка на един затворник у нас. В сумата влизат изхранването му, лекарствата, перилни и почистващи препарати, отопление, ток и вода.

Около 7020 са лишените от свобода в България, от тях 840 са осъдени за убийство, което значи, че на месец над 7 млн. лв. отиват за затворниците.

Още по темата

За сравнение 800 лв. е средната заплата на надзирател, който реално може да пази и повече от 100 души, пише "24 часа".

Според надзиратели от софийския затвор на един коридор със стотина лишени от свобода се пада по един охранител, при това невъоръжен.

В софийския затвор се оказва, че дневната смяна е от 34 надзиратели, а нощната от 26. Те пазят 725 лишени от свобода. По данни на прокуратурата съотношението през деня е 1:21, а през нощта 1:28.

В бургаския затвор положението е още по-тежко. 6-има надзиратели отговарят през нощта за 257 лишени от свобода, а в Стара Загора в тъмната част на денонощието на 10 надзиратели са поверени 418 затворници, като съотношението е 1:30. В тази бройка влизат и периферната и външната охрана, казват обаче служители на софийския затвор.

Не по-малко тревожна е статистиката за затворническите общежития. В “Хеброс” към затвора в Пловдив по един надзирател отговаря денем и нощем за 97 осъдени.

Проблемите в системата “лъснаха” преди 8 дни, когато двама убийци рецидивисти успяха за по-малко от 6 минути да се изпарят като на кино от софийския затвор.

Осми ден от бегълците Владимир Пелов, осъден на 32 г. затвор за грабеж и обвиняем за двойно убийство, и Радослав Колев, наказан с 26 г. лишаване от свобода за екзекуцията на данъчен с нож и чук, няма и следа. Двамата успяха максимално да се възползват от слабостите в системата - един охранител стои пред металната врата и натиска бутона за отворянето ѝ и един в караулката на двора.

Бягството на Пелов и Колев е третото от централен корпус на затвор за последните 5 г.

Двете най-дръзки са от софийския. На 30 април 2014 г. оттам успяха да се измъкнат осъденият на 20 г. Николай Николов-Шатката и гибралтарецът Хосе Гевара Мартинез, подсъдим за грабеж в прохода Хаинбоаз.

Двамата избиха с кирка преграда в необитаемо тухлено помещение и така успяха да стигнат до двора на следствения арест. Там ги очаквала кола. Липсата им бе установена едва четири часа по-късно.

На 13 декември 2016 г. от затвора в Бургас избяга 20-годишният Петър Бонев. Той се порадва на свободата само 6 часа. Рецидивистът изчезна, докато изхвърля боклука извън корпуса на затвора. Вместо да се върне в килията, поема към града.

Други 55-ма лишени са избягали от затворнически общежития през последните 5 години. От тях не са открити само четирима. Те обаче не се водят бегълци, защото всъщност не са се върнали от работа.

В България има 12 затвора, 24 общежития от открит и закрит тип и два поправителни дома за непълнолетни. Единият е за момчета в Бойчиновци, а другият за девойки в единствения у нас затвор за жени - сливенския.

Във всеки затвор има училище, библиотека, фитнес. Лишените от свобода се посещават от православни, адвентистки, католически и мюсюлмански духовници.

При желание затворниците може да завършат дори средно образование. Някои от тях се научават да четат и пишат зад решетките. Организират им се спортни състезания, курсове по готварство, изработка на коледни и великденски украси, картички. Посещението на кръжоци, курсове и състезания е важно, защото при исканията за условно предсрочно освобождаване заниманията се отчитат като плюс. Тоест затворникът се променя в положителна посока.

По тяхно желание им се осигурява и разговор с психолог, какъвто има във всеки затвор. Редовни са и срещите със социален работник, който се занимава с превъзпитанието им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В мутренска държава за престъпници и милиционери се дават най-много пари.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен66 о те и стероиди вземат в затворите?------------------------------------Ако не вярваш виж им снимките във фейсбук. Междувпрочем имат си масово таблети и смартфони. В затвора всичко се внася отвън, а това което е по документи се краде
67
0
 
14
 
! Отговори
Кик преди 6 години
България - държава. на алкохолния туризъм и абсурдите.Жалко за хубавата ни Родина.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия 1000лв на затворник ги има изписани само на хартия. Реално перилни препарати, храна и тн всичко отива по магазинната мрежа на приятелите на шефовете на затворите. Реално тези които пазят престъпниците са още по-големи престъпници. Цацка макята на нацията да направи една реална проверка какво става, ама реална проверка. До затворник, ако стигат 100лв на месец аз ще си запаля купената шоферска книжка бе
65
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи за пенсионер държавата дава 200 лева на месец, а за бандит в затвора - 1000 лева на месец!
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна ревизия на тези затвори бе. На бас, че 90% от бюджета се краде. Повечето затворници получават храна отвън, дрехи също, за наркотици и стероиди да не споменавам :D Та въпросът ми е как изчислиха космическата цена от 1000лв на затворник на месец !?
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000лв на месец за затворник !!!! Затворници колко вода могат да изхарчат след като ходят и по малка и по голяма нужда в кофа без да излизат от килиите ? Ами храна !! официално 2лв на храноден. 1000лв Е НЕВЪЗМОЖНА ЦЕНА за издръжка на затворник.КЪДЕ СА ПАРИТЕ !!!!!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната българска работа
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворника. Струва 1 000лв НО той заработва пройзводство над 10 000 за месец с възнаграждение около 300лв. На месец.И не е ясно как ще му е здраветоДо като пазача работи в пасивно състояние и търси нещо отгоре. ТО е бонус
60
2
 
5
 
! Отговори
Rado преди 6 години
+300лв данъци и държавата дава 1100 за надзирател...
59
0
 
6
 
! Отговори
До Затворник преди 6 години
Що наби любовника бе. Женати е виновна. ТОй само топнал
58
1
 
5
 
! Отговори
до Петър гръка преди 6 години
Га краде, ти беше гот, ай ся яж шамари. Щял да се оплаква. Писнало ми е от такива като теб.
57
1
 
3
 
! Отговори
до Stefka преди 6 години
Нима се съмняваш в ненормалните прояви в държавата ни ? Аномалиите са характерна черта в България , където сега всичко черно се назовава бяло. Без носталгия , съжалявам за Татовото време. Това сега не е живот.Ако не си съгласна упровергай ме.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тези разходи влиза и заплатата на надзирателя. Ако разходите за затворника скочат на 2000 лева, надзирателят ще взема повече.
55
5
 
9
 
! Отговори
Затворник преди 6 години
Сбих се с любовника на жена ми, като я сварих на "калъп". Счупих му челюстта. Чл. 129 /средна телесна/ и чл. 325 /хулиганство/. Та ... за да не ме осъдят, трябваше да го черпя с водка ли нещо вместо да го пребия ?! Сори пичове, има едни полузабравени ценности като мъжко достойнство. Да бе, вие печелите. Вкарахте ме в затвора. Защо квичите, че ви струвам пари?
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вместо да удвояват бройката на надзирателите, да поставят двама снайперисти на покрива на сандвичи и бонус за свален беглец и да видиш хахах.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че колко кучета се падат на едно стадо овце да кажем 100 броя едно две кучета и са достататъчни защото си гледат съвестно работата за която са ги наели не можеш да ги подкупиш просто права един паралел с надзиратилите които съвсем не са малко и няма нужда да се раздува щата просто трябва да си гледат съвестно работата а мотивацията според мен деиствително е да им увеличат заплатите
52
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 36Има как но статията е некоректна.Не става дума само за преки разходи а за цялата организация на затворите.Има кръжоци курсове ......те също влизат в тази сума.Интесното е че никъде не пише какви пари прибират от работещите затворници.
51
0
 
0
 
! Отговори
Stefka преди 6 години
До Е, няма такаваЕ ти вярваш ли на тези цифри?
50
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Да си заработят тия пари, а не да се излежават по цял ден!!! Затворите ни ще светнат, ако ги подкарате да бачкат...