Затворникът струва 1000 лв. на месец, надзирателят – получава 800!?

В месечната издръжка влизат изхранването му, лекарствата, отоплението...
Обновена: 10 апр 2018 15:40 | 10 апр 2018 15:15,
106
Затворникът струва 1000 лв. на месец, надзирателят – получава 800!?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

1000 лв. излиза на държавата месечната издръжка на един затворник у нас. В сумата влизат изхранването му, лекарствата, перилни и почистващи препарати, отопление, ток и вода.

Около 7020 са лишените от свобода в България, от тях 840 са осъдени за убийство, което значи, че на месец над 7 млн. лв. отиват за затворниците.

Още по темата

За сравнение 800 лв. е средната заплата на надзирател, който реално може да пази и повече от 100 души, пише "24 часа".

Според надзиратели от софийския затвор на един коридор със стотина лишени от свобода се пада по един охранител, при това невъоръжен.

В софийския затвор се оказва, че дневната смяна е от 34 надзиратели, а нощната от 26. Те пазят 725 лишени от свобода. По данни на прокуратурата съотношението през деня е 1:21, а през нощта 1:28.

В бургаския затвор положението е още по-тежко. 6-има надзиратели отговарят през нощта за 257 лишени от свобода, а в Стара Загора в тъмната част на денонощието на 10 надзиратели са поверени 418 затворници, като съотношението е 1:30. В тази бройка влизат и периферната и външната охрана, казват обаче служители на софийския затвор.

Не по-малко тревожна е статистиката за затворническите общежития. В “Хеброс” към затвора в Пловдив по един надзирател отговаря денем и нощем за 97 осъдени.

Проблемите в системата “лъснаха” преди 8 дни, когато двама убийци рецидивисти успяха за по-малко от 6 минути да се изпарят като на кино от софийския затвор.

Осми ден от бегълците Владимир Пелов, осъден на 32 г. затвор за грабеж и обвиняем за двойно убийство, и Радослав Колев, наказан с 26 г. лишаване от свобода за екзекуцията на данъчен с нож и чук, няма и следа. Двамата успяха максимално да се възползват от слабостите в системата - един охранител стои пред металната врата и натиска бутона за отворянето ѝ и един в караулката на двора.

Бягството на Пелов и Колев е третото от централен корпус на затвор за последните 5 г.

Двете най-дръзки са от софийския. На 30 април 2014 г. оттам успяха да се измъкнат осъденият на 20 г. Николай Николов-Шатката и гибралтарецът Хосе Гевара Мартинез, подсъдим за грабеж в прохода Хаинбоаз.

Двамата избиха с кирка преграда в необитаемо тухлено помещение и така успяха да стигнат до двора на следствения арест. Там ги очаквала кола. Липсата им бе установена едва четири часа по-късно.

На 13 декември 2016 г. от затвора в Бургас избяга 20-годишният Петър Бонев. Той се порадва на свободата само 6 часа. Рецидивистът изчезна, докато изхвърля боклука извън корпуса на затвора. Вместо да се върне в килията, поема към града.

Други 55-ма лишени са избягали от затворнически общежития през последните 5 години. От тях не са открити само четирима. Те обаче не се водят бегълци, защото всъщност не са се върнали от работа.

В България има 12 затвора, 24 общежития от открит и закрит тип и два поправителни дома за непълнолетни. Единият е за момчета в Бойчиновци, а другият за девойки в единствения у нас затвор за жени - сливенския.

Във всеки затвор има училище, библиотека, фитнес. Лишените от свобода се посещават от православни, адвентистки, католически и мюсюлмански духовници.

При желание затворниците може да завършат дори средно образование. Някои от тях се научават да четат и пишат зад решетките. Организират им се спортни състезания, курсове по готварство, изработка на коледни и великденски украси, картички. Посещението на кръжоци, курсове и състезания е важно, защото при исканията за условно предсрочно освобождаване заниманията се отчитат като плюс. Тоест затворникът се променя в положителна посока.

По тяхно желание им се осигурява и разговор с психолог, какъвто има във всеки затвор. Редовни са и срещите със социален работник, който се занимава с превъзпитанието им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се вижда те в затвора не могат да ги опазят, а какво остава да ги извеждат някъде ежедневно за работа. Предполагам, че ще избягат всички тогава.
28
0
 
20
 
! Отговори
777 преди 6 години
А децата ни 40лв. детски на месец!Явно затворниците ще допринесат повече за държавата?!
27
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 6 години
А защо лежат а не изработват тези 1000 лева? Пътищата имат нужда от камъни за основа а улиците от чистене, както и горите от оборки
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо санкции и оставки се увеличават заплати?!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой вярва, че издръжката на един затворник струва 1000лв.? Виж толкова могат документално да изписват, но да ги ползва един затворник за отопление, вода, храна и заплати на надзирателите не вярвам да струва повече от 500 лв. на калпак.
24
0
 
30
 
! Отговори
. преди 6 години
Бих искал да задам един простичък въпрос. Как така в държава, където минималната заплата е 510 лв., издръжката на затворник е 1000 лв? Това означава или, че за един затворник се дават много пари или, че хората на минимална заплата просто мизерстват.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдете коректни като пишете цифри .Ако получава 800 лв това означава че струва на работодателя -държавата около 1300лв т.е. поне още 60% за осигуровки -здравни пенсионни и пр.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При такиви пропуски и грешки как ли процедират в останалите държави?
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е като направихме затворите почивни станции, недай си боже да накараш затворик да работи, да не вземе да му стане нещо. *** розови пеперудки каза, че тези "мъченици"трябвя да лежат, почиват, гледат телевизия и хранят обилно, защо те са ни много ценни. Защо питам аз не работят тежък физически труд? Защо няма система, която да ги кара да са полезни с нещо на обществото?
20
0
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
и ми протесртират ... ама лошото е , че нашите ъуправници винаги са били мърш... УВО за целия затвор. Без чистачка де, там е ясно. Нови хора. Млади момчета, КОИТО ДА ИМ СЕ РАБОТИ. Естествено тогава -вдигане на заплатата !И без това тия понеже и плочки не могат да лепят - ще станат най-много таксиметрви шофери. Видиш как ще клекнат тогава, ще влачат г..за по асфалта пак за назначение. Всеки в тая шиб... държава се мисли за СПЕЦИАЛЕН И НЕЗАМЕНИМ !Чакай бе Пурко !!!!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията не пише да влиза охраната. По-скоро влиза всичко останало без нея. Много пари вероятно отиват за консумативи и външни услуги. Пример - някой затворник е счупил мивка и тя трябва да се подмени. От друга страна, надзирателите са що-годе нормални хора и си пазят личното имущество, а затворникът не му пука за държавното. В България просто вече не съществува понятие като трудова повинност. Така малцина издържат безотговорна пасмина, действаща по свое усмотрение.
18
0
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
ми естествено че затворника ще получава с 200 отгоре над пазвантина. Както практиката показа - затворниците са в пъти по-подготвени.
17
0
 
26
 
! Отговори
aeg преди 6 години
Ами време е управляващите да се замислят дали трябва да стоят така нещата!!Абсолютно малоумие е издръжката на един ученик от страна на държавата да е 2 пъти по-малка сума от тази за един престъпник?!? Би трябвало излежаващите присъди да работят и да се самоиздържат, без държавата да дава нито един лев за изхранването им-освен за облекло!В САЩ държавата дава пари само за облекло, който иска екстри-работи: на полето, чистят улици, вършат всякаква мизерна работа!А нашите са на хотел и наша издръжка
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по принцип във въпросната издръжка на затворник влиза и разходите за охрана, демек и заплатите на надзирателите, така че съпоставката не е много коректна
15
2
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Отмениха смъртното наказание.Скъпо и прескъпо ще ни струват доживотните присъди.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Справедливост няма.....
13
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворник - 0% полезно действие цял живот (някой от тях) - 1000лв.Пенсионер - 100% полезно действие през трудоспособна възраст - 180лв.Красота!
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На депутат е най-скъпа издръжката, защото той е потенциален затворник.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо медийте не пищат и за жената залята с киселина.Как е,оправя ли се,заловиха ли извършителя,поръчителя?
10
7
 
7
 
! Отговори
Хъ преди 6 години
Като им завиждат, да вземат за се сменят с тях.