Цената или качеството? Сирене с палма и сухо мляко... ммм, вкусно!

Палмовото масло е рисково за здравето, твърдят експерти
11 апр 2018 09:00,
74

Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Колко вредни обаче са имитиращите продукти за здравето и имат ли поне част от ценните съставки на българските млека?

Още по темата

"Млечните продукти са национална българска храна. По-евтините варианти, използвани в състава им безспорно са вредни, а колко точно зависи от количеството им. Като всяко друго растително масло, и палмовото има своите характеристики и мастнокиселинен спектър. Ако считаме свинската мас за полезна, значи и то е...", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

По думите ѝ, когато палмовото масло се превърне в още по-твърда консистенция вече става въпрос за хидрогенирано масло, представляващо още по-рискови характеристики за здравето.

Все пак по официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина – около 13,8 хил. тона.

"Проверки на Агенцията по безопасност на храните обаче показват, че все още има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това означава, че освен обявените количества, има и около 20-25%, които са недекларирани", посочи директорът на Центъра за биология на храните д-р Сергей Иванов.

Освен палмови мазнини в млечната индустрия през 2017 г. е използвано и близо 21 хил. тона сухо мляко. Продължава да расте вносът на сурово краве мляко у нас за преработка, както от Румъния и Унгария, така и от Холандия и Италия, сочи още анализът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
5
 
! Отговори
Do 47 преди 6 години
Явно доста си изветрял, щом не помниш "качеството" на соца. Качеството се ражда в конкуренцията. В соца имаше изключително променливо и ниско качество. Жалки митове са приказките за качествената соц храна, поради простата причина, че тя не е било необходимо да е такава - просто е била единственият избор на населението. Очевидно не разбираш, но либералната икономика ти предоставя опции - качествена за повече пари и некачествена за малко. В комунизма имаше само некачествена, произведена на загуба
44
3
 
3
 
! Отговори
do 41 преди 6 години
Няма как да е вонял на свинска ***, тя вече е по-скъпа от маслото.
43
4
 
11
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
При капитализЪма важно е цената да е надолу, а качеството е без значение. Най-важно е печалба да има. При соца беше немислимо да ни продават бyклуци - отиваш в магазина и там има само един вид сирене, а то беше най-доброто и истинско сирене. Сега отиваш в магазина и гледаш 50 вида сирена, а измежду тях само ментаци.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-добър вариант от това,да си произвеждате или да се организирате в селско-градски кооперативи и дребните селяни да ви произвеждат натурална храна.Направете си сдружение и се договорете,така е най-добре.Гледах,че има такъв манастир,който произвежда натурална продукция и продават в града,бизнеса им върви.Тръгнали са от стадо овце,а сега имат и градини,а с приходите са ремонтирали църквата.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се заведат дела и да осъдят производителите,без значение от каква фирма са,а непоставящите ясни обозначаващи етикети,с големи букви,също трябва да се глобяват!А къде са службите,които контролират качеството?Седят си на топло и пият кафета или работят?А къде е БДС?Някой контролира ли изобщо производителите,качеството на храните,етикетите и т.н.?
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Купуваш си сирене или кашкавал на дадена фирма и всеки път различни на вкус и вид. Дори и по БДС от сире до сирене разликата е огромна.А като отида си купя моцарела или пармезан независимо дали е произведена в Италия, България или Китай винаги получавам един и същ по вкус и вид продукт.Чшшш ало!Ти щом купуваш моцарела, която няма вкус на нищо и пармезан, който няма вкус на почти нищо хич не взимай отношение по въпроса.Смешно е!Разликата в сиренето имаше и навремето постоянно.
39
1
 
6
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Ами като е вредно защо не го забраните бе ид..ти ?????? Стига сте тровили НАРОДА !!!!!
38
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
Сметаната за готвене- пак с палмова мазнина и куп Е-та
37
2
 
5
 
! Отговори
дд преди 6 години
И аз купих българско краве масло на Бор чвор, за да омеся с него козунак за Великден,след като го изпекох на другия ден козунакът ВОНЕШЕ отвратително на свинска мас, също слагали са ПАЛМОВО МАСЛО в маслото, явно и не само в една марка.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ни куца организацията тук в България. Купуваш си сирене или кашкавал на дадена фирма и всеки път различни на вкус и вид. Дори и по БДС от сире до сирене разликата е огромна. А като отида си купя моцарела или пармезан независимо дали е произведена в Италия, България или Китай винаги получавам един и същ по вкус и вид продукт. С такава национална маркетингова стратегия няма да прокопсаме много.
35
1
 
1
 
! Отговори
проблема е преди 6 години
че произведени от естествени суровини кашкавал, сирене или кисело мляко можеш да си купиш само "полулегално" от фермерите, защото произмодството им не отговаря на хигиенните норми, нямат касов апарат, сертифициран кантар и т.н. простотии. Така че не става дума за цена - хората си продават на съвсем нормални, пазарни цени и в никой случай на спекулативни, както се случва във веригите, там просто надуват цената за да си въобразяват хората, че ядат истинско - яли сме, благодарим - не е същото.
34
0
 
15
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
БАБХ да се разформира. Тези хора стоят там за да взимат еди заплати и не вършат никаква работа. "активни потребители" са няколко стотин човека (предполагам) и за 10 години свършиха няколко пъти повече работа от БАБХ които са няколко хиляди. Да ме прощават всички хора на държавна работа, ама е крайно време да почвате да си вършие работата, вие сте там за да работите, а не да взимате заплата.
33
1
 
1
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 6 години
До сметкатаКакво дехидратиране?! Полудяхте съвсем!
32
2
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Точно така. Ама *** е исторически предразположен да получава наготово и благата да му се полагат - ниски данъци, евтоно гориво, висока заплата, безплатно образование......*** никога не е искал капитализъм и либерална икономика, защото няма да може да се скътава и ще трябва да генерира стойност.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите наблюдения са, че българинът няма проблеми да яде ***. В мейнстрийм заведенията отдавна не сервират истинско сирене и хората нямат проблем. Също както нямат проблем и с бричките по пътищата, и с о ли ги фре ните в парламента и в правителството.
30
1
 
0
 
! Отговори
сметката преди 6 години
добре де кажете колко ще да струва това палмово масло след като един контейнер или камион сухо мляко от Украйна само транспорта струва 5000 евро? Пък сухото мляко нали по-напред трябва да го изкупят от фермерите, та да го дехидратират? За кавито и субсидии да говорим в БГ изкупната цена съвсем не е висока?
29
1
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Не,не е нормално да ни тровят и да няма контрол.Предлагам на всички,които мислят за здравето си да обявят бойкот на всички продукти с палмово масло.Купоувайте ако можете директно от производител или ако можете сами си правете сирене и кашкавал,а пък за сладкишите е най-лесно.Всеки може да си направи сладки,бисквити,кексове и торти с истинско масло,вместо с палмово.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо не се пише за сирената които са произведени от чисто краве мляко ? може би защото струват над 20 лв ? и може би защото 80 % от народа не може да си позволи да си купи такова сирене ? не е проблема в палмовото масло , проблема е в мизерните доходи .
27
1
 
15
 
! Отговори
кайзер созе преди 6 години
трябва да има наказателна отговорност. Всеки ,който лъже или прикрива за влаганите продукти - на СЪД !
26
0
 
2
 
! Отговори
ЧИЧО преди 6 години
Така е! Предлагането е следствие на търсенето! При Тодор Живков-ото време тоалетната хартия беше дефицитна, защото главите бяха повече от задни.ците! Сега е обратно и тоалетна хартия фраш!