Цената или качеството? Сирене с палма и сухо мляко... ммм, вкусно!

Палмовото масло е рисково за здравето, твърдят експерти
11 апр 2018 09:00,
74

Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Колко вредни обаче са имитиращите продукти за здравето и имат ли поне част от ценните съставки на българските млека?

Още по темата

"Млечните продукти са национална българска храна. По-евтините варианти, използвани в състава им безспорно са вредни, а колко точно зависи от количеството им. Като всяко друго растително масло, и палмовото има своите характеристики и мастнокиселинен спектър. Ако считаме свинската мас за полезна, значи и то е...", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

По думите ѝ, когато палмовото масло се превърне в още по-твърда консистенция вече става въпрос за хидрогенирано масло, представляващо още по-рискови характеристики за здравето.

Все пак по официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина – около 13,8 хил. тона.

"Проверки на Агенцията по безопасност на храните обаче показват, че все още има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това означава, че освен обявените количества, има и около 20-25%, които са недекларирани", посочи директорът на Центъра за биология на храните д-р Сергей Иванов.

Освен палмови мазнини в млечната индустрия през 2017 г. е използвано и близо 21 хил. тона сухо мляко. Продължава да расте вносът на сурово краве мляко у нас за преработка, както от Румъния и Унгария, така и от Холандия и Италия, сочи още анализът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
тато преди 6 години
Защо има бум на рак,инфаркт и инсулт....ми ето за това...и никакъв контрол разбира се..то и за какво ли ни е всъщност,малко останахме!!
24
0
 
2
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До KONSTANTINOWТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ИЗБРАН НАД 1 МИЛИОН ГЛАСА!А ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ Е НА КРАКА С ПРЯКОТО ФИНАНСИРАНЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА Р.БЪЛГАРИЯ.А СЕГА МИ КАЖЕТЕ КОЙ Е ВИНОВЕН?
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В който и магазин да влезете,какъвто и продукт да потърсите,всичко е с палмово масло.Институциите спят ли или не им дреме за вас,или и двете.Ама като дойдат избори и започнат да ви се умилкват,ще гласувате ли за тях?За тези,на които не им дреме,че ви тровят?Аз-НЕ!
22
1
 
2
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Българина трябва да се научи да яде *** така той мисли за високия жизнен стандарт на вашите олигарси
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жестоката истина е, че по щандовете на хранителните магазини на пръсти се броят качествените храни, които не са вредни. Едва ли не, за да се предпазиш,ти трябват специални умения.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като евтин продукт палмовото масло се влага във всички хранителни стоки.Експертите одавна алармират за вредата от него,но няма кой да ги чуе.В Европа одавна не го влагат,но стоките предназначени за източния пазар са пълни с палма.Критикуваме ги за двойния стандарт,но нашите производители не са по-назад в стремежа си да ни изтровят.А държавните органи нехаят за това.
19
2
 
3
 
! Отговори
Вашия Премиер преди 6 години
Що бе,и аз папкам палма и сухо млекце!?
18
0
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Дали всички тези хранителни продукти в които има всичко ,но не и материала от който се прави по традиция се папкат от нашите първи люде или те пазаруват от специални места
17
0
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Изкупната цена на кравето мляко е 60 ст.. Килограм сирене се получава от около 4-5 литра качествено мляко. Технологичният разход е загряване до 70-75 градуса и около месец зреене при температура около 12 градуса.От себестойност 4-5лв, качественото сирене в магазините става 14-15 лв,а това,което е под 8лв. е пълно с талк, каолин, вар, хидрогенирано масло.Е МЕРСИ!На 3 километра от града има ферма - овче, краве, биволско, доят и ти го дават, ако те мързи и готово сирене и кашкавал продават, натурално качество, цени без прекупвачи, никаква химия и строителни материали!
16
0
 
14
 
! Отговори
сметката преди 6 години
за какви ли работни заплати работят производителите на палмово масло и сухо мляко, че да излиза по-евтино да докарат палмово масло и сухо мляко от хиляди километри с кораби, влакове и камиони и за забъркат сирене? Не е ли по-лесно просто да си вземеш мляко от фермера на 10-20 км от тебе и да си го направиш на сирене, че даже и извара и масло можеш да изкараш? На времето си закриха всички нормални мандри, които се работеха по хилядолетна традиция и направиха "хигиенични".Сега ще ручаме опинци.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** *** като сФиня за хубава храна ама хем го мързи да си я произведе, хем се стиска да я плати.Той много държи да е качествено, ама да струва стотинки като едно време когато внясяхме 450 000т сухо мляко от Украйна за истинско сирене и кашкавал.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от частник кравето е на 8 лв, овче, козе, биволско 9-10 лв. Само чисто, прави се всеки ден. Има от прясно на мозък до отлежало. Всичко по-скъпо или по-евтино от това и в найлонче е гавра
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от кога ви разправям, че нашето сирене се прави по рецепта на антибактериален немски сaпун... Палмови масла, консерванти(антибактериални) и сухо мляко за подхранване на кожата. И отгоре на всичкото вероятно е и по - евтино от антибактериалния сaпун... Голямо нещо са немските технологии - това, дето Меркел го използва в банята вие го сервирате на децата си ;))) Защото сте източна вропа ;)))
12
0
 
3
 
! Отговори
Средногорец преди 6 години
До СредногорециСтински де, З и С са близо.Да не си помислите нещо?
11
2
 
11
 
! Отговори
Средногорец преди 6 години
Тръгвате по Подбалканската линия от София и минавате през ...Елин Пелин, Антон, Розино, Кърнаре, Левски .Питате къде са мандрите и си купувате кашкавал, масло, сирене от овче, козе, биволско или краве мляко, които са истински.....Ъъъъъ ама чакайте малко бе.Ми то във София на женския пазар има истински млечни продукти.Даже фермерски пазари ви правят.Какво се филмирате?Аз съм си купувал от там и всичко беше супер.Иначе и на пазарчето срещу Национална следствена служба има изтински млечни продукти.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 2-3 години си имам хлебопекарна и рентата дето ми дават за 10-те дка ниви я взимам в брашно, от време на време купувам 10-15 кг месо разфасовам на пакетчета за по едно готвене и го бутам в камерата, като си ходя на вилата имам един познат с крави и му звънна , та ми напълни една туба 10л мляко и си подквася половината а другото за пиене , като свърши пия чайче докато ида пак.и така
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гражданите ужким елит, а се хранат по-зле от *пра сетата*. На село се яде храна
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие ако си мислите, че високата цена гарантира качество... като си купиш сирене за 3 лева поне си знаеш, че е тъпкано с химия, докато като дадеш 12 лева не знаеш какво е, може да има повече химия и в това от 3, ама си вярваш, че е качествено, а реално никой, освен производителят, не знае каква химия е забъркана вътре.
7
5
 
15
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
В БГ не остана нищо качествено,даже самите граждани вече нямат качество на цивилизован човек
6
3
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
От години съм на принципа , или ефтинко или нищо, и на последък най вече нищо. Що на давам 12лв за сирене пълно с химии с малката разлика че са се постарали да не си личи толкова. Духаст бг-обирджиите , както пееха едни германци