Цената или качеството? Сирене с палма и сухо мляко... ммм, вкусно!

Палмовото масло е рисково за здравето, твърдят експерти
11 апр 2018 09:00,
74

Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Колко вредни обаче са имитиращите продукти за здравето и имат ли поне част от ценните съставки на българските млека?

Още по темата

"Млечните продукти са национална българска храна. По-евтините варианти, използвани в състава им безспорно са вредни, а колко точно зависи от количеството им. Като всяко друго растително масло, и палмовото има своите характеристики и мастнокиселинен спектър. Ако считаме свинската мас за полезна, значи и то е...", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

По думите ѝ, когато палмовото масло се превърне в още по-твърда консистенция вече става въпрос за хидрогенирано масло, представляващо още по-рискови характеристики за здравето.

Все пак по официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина – около 13,8 хил. тона.

"Проверки на Агенцията по безопасност на храните обаче показват, че все още има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това означава, че освен обявените количества, има и около 20-25%, които са недекларирани", посочи директорът на Центъра за биология на храните д-р Сергей Иванов.

Освен палмови мазнини в млечната индустрия през 2017 г. е използвано и близо 21 хил. тона сухо мляко. Продължава да расте вносът на сурово краве мляко у нас за преработка, както от Румъния и Унгария, така и от Холандия и Италия, сочи още анализът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
anansar преди 6 години
До Анонимен 68Трол, боковист или последовател на някоя друга креатура на ДС, работещ за мизерна заплата при мутраген-бизнесмен. Такива като теб са най-жалки.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали не си анонимен и си предложи услугите - хайде, покажи си.Жалко е, че ограничени човечета като теб сеят зараза...коучинг, ще падна.Ти си толкова малък, че поставяш всичко в рамки - бизнеса е на мафията......който е установил колко си т ъ п веднага е класифициран като мутроген или последовател на боко.....И мисълта ти нещо се лута - сега, аз платен *** ли съм, мутраген, бизнесмен, мафиот?Коучинг, ллелелеле, клето същество
63
0
 
0
 
! Отговори
anansar преди 6 години
До 65-66О, ти платений драскачецо, който по цял ден спамиш в служба на барон Тиквеш и подобните му ДС-чадия, самонарекли се "бизнес". Ти който си продал задницата си за 600 лева бруто и толкова се срамуваш от самия себе си и клетата дейност, която вършиш- ми намери ме. Ползвай единствената си мозъчна клетка да измислиш как.Коучингът ми е странично занимание, но допълнителен доход. Ще ти предам и знания и умения да се измъкнеш от киреча.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако искаш Аз да ти дам урок- няма проблем, организирам коучинги, свържи се с мен, ще ти направя специална отстъпка. Има какво да научиш от мен, не само в бизнеса, но и в чисто човешки план, да направиш стъпка напред и от кръстоска между прасе и австралопитек да тръгнеш бавно и полека към нивото на човека.Хайде дай си контактите, за да се свържа с теб да ме обогатиш. Сериозно. Нали предложи.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мисля, че е безмислено да споря с човек без капацитет, който генерализира и говори на ангро..Остани си със здраве ис духовната си нищета. От нея не се умира, но страдат другите.Такива като теб само говорят безмислици, а нищо не са сътворили в жалкия си живот. и за тях всички с малко повече са мутри или мафиоти. ами ще те изненадам - има и нормални хора.
60
0
 
1
 
! Отговори
anansar преди 6 години
До Анонимен 64Анонимний гербрастки ***, който се срамуваш дори никнейм да си сложиш- плати 100 лева на Уиз, *** малко по Европа и ще видиш как се прави.А ако искаш Аз да ти дам урок- няма проблем, организирам коучинги, свържи се с мен, ще ти направя специална отстъпка. Има какво да научиш от мен, не само в бизнеса, но и в чисто човешки план, да направиш стъпка напред и от кръстоска между прасе и австралопитек да тръгнеш бавно и полека към нивото на човека.
59
2
 
0
 
! Отговори
До 57 преди 6 години
Хахаха, по *** пост не бях чел. ти сигурно поддържаш и минималната работна заплата? И сигурно искаш продукт, който е със себестойност 20 лв на кг, защото се влагат качествени суровини и се плащат средноевропейски заплати, да струва 6 лв?Нали?Баси плиткоумието. ама дава акъл иначе...ами направи ти бизнес, неудачнико! Или не можеш, сигурно защото не си мутра? Не, не можеш, заяото си .......
58
1
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 6 години
Хайде направи ти бизнес - мандра например, вместо да ревеш.Нима всичките мандри са на мафиоти? Айде стига с тия жалки оправдания за собствената ви несретност....все мафията ви обрала....всички частници са мафиоти и крадци...айде стига с тия вопли. Всеки, който има повече от *** е мутроген....допотопно и ограничено мислене - друг да ти е виновен. Неудачници.
57
1
 
2
 
! Отговори
До 4 Веселина Вазова преди 6 години
До 4 Веселина ВазоваМайко мила колко проснарод има на тази Земя ?Ние ли сме виновни , че не си учила и взимаш мин. работна заплата ?ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ !!!!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдам, последните три коментара потвърждават предишните няколко.
55
0
 
0
 
! Отговори
ха преди 6 години
до 50 абре пич аз кинти си имам защото си се трудя ама тоя дето ми ги взима за кофти продукт той не се труди явно за това иде реч ако не си схванал та пич ли си със А ли си накрая де да те знам хайде със здраве си остани
54
1
 
4
 
! Отговори
do 50 преди 6 години
говориш и мислиш тъпотии.дядо ми е бил селски човекй -овчар с около 90-120 пенсиия/до 90г.смяташш лии че и тогава и сега може да си купи храна за тези пари? а сиренето тогава беше на пратки имаше и хубаво смес за 3 лв и овче за 3.60 кравето бе 2,60 общо взето тебешир дне се произвеждат престъпно храни отрови
53
1
 
5
 
! Отговори
anansar преди 6 години
До Анонимен 55"А вие какво предлагате в замяна? Труд? Знание?"Да, мутрогене. Предлагаме и труд, и знание. И понеже тука за "бизнесмени" се броят ония безврати същества, получили един куфар пари от Партията, ДС и Мафията, които не желаят да инвестират в работниците, давайки им нормални заплати - ходим там, където ни плащат, ценят и уважават.Хиляда пъти съм го казвал- ако не можеш да създадеш бизнес, в който да плащаш средноевропейска заплата значи си просто *** и некадърник.
52
1
 
3
 
! Отговори
до коко преди 6 години
Като искаш качествена храна не пазарувай от хипермаркетите. На пазара на Красно село има 3 мандри, кравето сирене е 6 лева, биволското 8, а козето 11-12 за килограм. Винаги има опашка от хора. Като искаш качествено обикаляш по магазините и където намериш нещо което отговаря на твоя критерии за качество и цена пазаруваш докато не го развалят. Хората са луднали по качествени продукти и поне в София има много магазини които го предлагат. Да не говорим че в супермаркетите продават на 4 фирми.
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, не разбирате, че сте бедни,з ащото сте *** и защото вярвате, че някой ви е длъжен. Длъжен да ви осигури високи заплати, ниски данъци, евтино сирене, евтини горива....А вие какво предлагате в замяна? Труд? Знание? Само мрънкане. 90% от вас са неспособни и не са конкурентни на нито един пазар - затова ви остава да търкате билети. Вие сте си виновни за всичко. Ако не можете да си позволите хубаво сирене, причината не е в производителя. Той е съумял да изгради работещ бизнес. А вие мрънкате
50
6
 
5
 
! Отговори
..... преди 6 години
До всички изветрели, милеещи по соца и неговите блага, "качествени" стоки и т.н.Докато ви има,страната ще страда. Вие не сте научени да създавате стойност, а сте ***, които цял живот са "работили ефективно" и са чакали наготово. С хора като вас, тази държава няма шанс. Вие не носите промяна. Вие търпите всичко, вечно сте недоволни, но не правите нищо по въпроса, защото така сте научени. Избирате едни и същи тъпана ри, после се карате във форуми за глупости, а след това купувате лотарийни
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то не е само в "сиренето" и "кашкавала" - палмовото масло е почти във всичко, от бульони за супа до разните сладки изкушения. Почти навсякъде, където има мазнина в съставките, винаги е от палмово масло. Разбира се, това се прави, защото е по-евтино, но и хората продължават ли да купуват - продължават. Ами няма как да се спре това. Лошото е, че явно не може да се има доверие никому, след като някои производители дори не обозначават на етикета, че продуктите им имат палмово масло.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами който не желае, да не купува. Производителят ще индикира спад в оборота и ще вземе мерки - ще намали цената, ще се диференцира с качество...Пазарът има способност да се саморегулира, не забравяйте. И ако искате евтино сирене - защо не станете производители? Ще правите хубаво сирене об българско мляко и ще го продавате по 6 лв./кг. Действайте! Ама е по-лесно да мрънкате, че ви било скъпо и да милеете по *** на соца.
47
0
 
8
 
! Отговори
КОКО преди 6 години
Жалкото е, че високата цена на сиренето като знам колко са почтенни нашите капиталисти, не е гаранция за съдържание само на мляко. 1 кг. сирене се получава от 5 л. мляко. Млякото го изкупива за около 0,60лв./л. или 3,00 лв суровина за 1 кг. сирене. Сравнително хубавото сирене/?!!/ се продава за 12,00-14,00 лв. Правете сметка за печалбата на производител и търговец! Има нещо гнило в ценообразуването и ако се дигне още цената това ще бъде свръх нахалство...!!!
46
11
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Честно, писна ми да слушам празни приказки за качествената храна от ерата на соца от изветрели комунисти. Качествена храна има днес. Само че е скъпа. И принципът на капитализма е,ч е трябва да се потрудиш, за да имаш кинти и да си позволиш високо качество на живот. Ама промити комунистически мозъци като теб не са свикнали да работят, а да получават всичко наготово. Докато не изчезнете, няма да има шанс за тази страна.