Цената на здравето: Ако можеш - плащаш. Ако не...

Д-р Стойчо Кацаров: Като не могат да платят лечение, няма да получат
11 апр 2018 22:30,
108


Медицинската услуга има цена. Ако тя не бъде платена - няма и услуга. Това заяви равнодушно директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR".

Думите му дойдоха вследствие на новината, че Здравната каса ще дава по-малко пари за медицински изделия. Засегнати са пациенти, които не могат да си позволят да доплатят между 10 хил. и 30 хил. за своето лечение.

Още по темата

"Този случай касае малък брой хора. Като не могат да си платят лечението, няма да го получат", констатира Кацаров, вдигайки рамене.

Гостът на Bulgaria ON AIR продължи, че разходването на средства за лекарства така е организирано, че парите недостигат.

Д-р Кацаров пожела да обясни механизма, по който работи Касата, "за да няма объркване сред зрителите":

"НЗОК не купува медицинските изделия - това е цената, която тя плаща на болницата, която ги закупува. Ако лечебното заведение намери на пазара продукта за 100 лв., Здравната каса му плаща 50, другите 50 някой трябва да ги даде. Този някой е пациентът. Когато кажа, че вече не плащам 50, а 40, значи пациентът ще доплаща 60 лв.", поясни директорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
28
 
! Отговори
Здравният министър преди 6 години
Цената на здравето: Ако можеш - плащаш. Ако не... го дуxaш...
69
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че в болницата плащаш не толкова, колкото е необходимо за доплащане на изделието, а толкова колкото поискат от болницата. Това са доста различни неща - за доплащането на медицинското изделие може да са необходими 50 лв., а в болницата да ти поискат 100 или 500, или каквато сума решат, че си в състояние да дадеш. Има начин да се контролират доплащанията - всички суми, необходими за доплащане на лечението пациентът да внася в здравната каса, а тя да се разплаща с болниците.
68
1
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Давама души, които познавам, автомонтьор и дентален техник, живеят в България, но се регистрираха в чужбина като хора свободно практикуващи своята професия. Единият си плаща здравните осигуровки е Австрия, другият в Англия. Чудех се защо правят такива неща, за да си усложняват живота. Като чета това тук, почвам да разбирам. Разрушиха всичко до нивото на 90те години.
67
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГНЕВЕНАми не се надявай. Суджуците няма да пукнат от преяждане, другите може да пукнат от глад и мизерия.
66
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под това мото се извършва рекетът. Проблемът е, че в една болница, особено когато имаш спешна нужда от лечение, могат да те накарат да платиш каквото си поискат и колкото си поискат, независимо дали си получават парите за това лечение от здравната каса или не, и независимо дали си се осигурявал или не. И го правят, изнудването е повсеместно, гадно и никой не иска да си мръдне пръста. Най-корумпираната система в държавата е здравеопазването.
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то винаги си е било така" Ситият на гладния не вярва"Навремето имаше лекарства, които само в Правителствена болница се намирахаСега пък- имплантиДруг е въпросът, че Касата пазволява на хората да не се дава избор, защото не всяка болест се лекува саво с най- скъпите лекарствя
64
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак гласувайте за ГЕРБ и тяхните социални политики и алчните доктори и болници ..ИМИГРИРАЙ БЪЛГАРИНО ..нека само герберите да останат
63
2
 
1
 
! Отговори
lol преди 6 години
До Добриня да те видя ти да си дадеш парите.. ей така за добро. чакам.
62
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо, бб, мило - Като не ти се ходи, НЕ ХОДИ НА ЧАСТНО !
61
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Трябва да има отделни закони за частните болници и такива за държавните.ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КОНТРОЛИРАНИ ОТ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ. ЧАСТНИТЕ КЛИНИКИ И КАБИНЕТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ. Така при проблем държавата ще може да прибере парите за всяка грешка спрямо частния пациент. Щяли да откажат лечение. Ще умрат от глад след първия месец. Най-добрите , обаче ще просъществуват. Сега сулю и пулю има частен кабинет. Абе, я...*** да бачкаш в Токуда да видиш как работят лекарите-на макс
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
69Брат, стига писа глупсоти. Добре, че не те знаят познаите, какви ги ръсиш, зщаото острани прилича на онея откачените бездомници по филмите, дето държат табеле с "Краят е близо"
59
2
 
14
 
! Отговори
бБ преди 6 години
До "Мислиш си, че си много умен, ама ми звучиш, като..."Ясно е, че си лекар на частна практика. Във всяка индустрия, ако направиш грешка или не завършиш до край предлаганата услуга, клиента ще си иска парите.Да! Тук не става дума за клиенти, а частни пациенти. Къде е разликата?Частен кабинет в държавна болница? Лекар с държавна заплата в държавна болница работи 10 часа седмично и през останалото време е в своя частен кабинет? О, не! Не може да имаш двама господари едновременно. О.не!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
продължение...Комисията не знае името на лекаря и пациента. РЕДОВНО НА КОМИСИЯТА СЕ ДАВАТ АНАЛИЗИ НА ДОКАЗАНИ - ИСТИНСКИ БОЛНИ ХОРА, ЗА ДА МОЖЕ АКО КОМИСИЯТА ИЗЛЪЖЕ ДА БЪДЕ НАКАЗАНА И РАЗПУСНАТА ДО СВИКВАНЕ НА НОВА. ТОЕСТ, АКО КОМИСИЯТА ДАДЕ ГРЕШНА ЕКСПЕРТИЗА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ.
57
1
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
Закони за частната практика ше бъдат приети скоро.1. Нова дефиниция за лекарска грешка - не е необходима експертиза. Трябват само трима свидетели, които да потвърдят наличие на симптоматика. Може чрез лабораторни анализи, скенери и т.н. Разчитането става от комисия лекари, които работят в държавни болници. Комисията е анонимна. Документите за болния са анонимни. Комисията не знае името на лекаря и пациента. РЕДОВНО НА КОМИСИЯТА СЕ ДАВАТ АНАЛИЗИ НА ДОКАЗАНИ - ИСТИНСКИ БОЛНИ ХОРА, ЗА ДА МОЖЕ САМ
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бойко БорисовМислиш си, че си много умен, ама ми звучиш, като един шемет от групата по дебата в 8ми клас. И той все закони и прочие предлагаше, ама си остана пъъъълна леш.
55
1
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
Новите за кони за частната лекрска практика:1. Такса за преглед или консултация без лечение е незаконна!2. Ако пациента в частната болница или до 3 месеца след оперативна манипулация или до 5 месеца след лечение. Частната болница трябва да върне всички пари, които е получила от пациента през последните 50 год.3. Забрана за плащане в кеш в частна болница или частен кабинет. Само по банков път. Всяка транзакция ърябва да има уникален код, описващ услугата.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"200 лева заплата се равняваше тогава на около 5 хил лева днешна заплата."Взимам 5200 и не ми ги вири в носа тея, че с 200 лева си бил, като сега със 5000. По-скоро 2200, ама не и 5000.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
57 - Вкарай го и в държавните болници.Особено втората точка - ще стане като един познат адвокат, без загубени дела. Няма загубени дела, зщаото поемаше само такива, които беше сигурен, че ще спечели.И после ще знаеш, защо на половината пациенти им е отказано и средната продължителност на живота за страната е спаднала с 25 години ...
52
2
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
1. Закон за премахване даренията в частните болници.2. Закони за връщане на пари на пациент при неуспешно лечение. Държавата се задължава да върне парите и после да осъди частния лекар/фирма, ако пациента след лечението има симптоми свързани с неговото заболяване.3. Повторна инфекция след операция в частна клиника в рамките на месец се заплаща от частния лекар.5. Частен лекар не може да работи в кабинет в държавна болница и не може да получава заплата от държавата и държ. здравната каса.
51
1
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
След като гледах интервюто реших! Време е за промяна на закона за частното лечение и болници. В рамките на два месеца ще бъдат изготвени новите закони.1. Закон за премхване на даренията в частните болници.2. Закони за връщане на пари на пациент при неуспешно лечение. Държавата се задължава да върне парите и после да осъди частния лекар/фирма, ако пациента след лечението има симптоми свързани с неговото заболяване.3. Повторна инфекция в рамките на месец се заплаща от частния лекар.