Цената на здравето: Ако можеш - плащаш. Ако не...

Д-р Стойчо Кацаров: Като не могат да платят лечение, няма да получат
11 апр 2018 22:30,
108


Медицинската услуга има цена. Ако тя не бъде платена - няма и услуга. Това заяви равнодушно директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR".

Думите му дойдоха вследствие на новината, че Здравната каса ще дава по-малко пари за медицински изделия. Засегнати са пациенти, които не могат да си позволят да доплатят между 10 хил. и 30 хил. за своето лечение.

Още по темата

"Този случай касае малък брой хора. Като не могат да си платят лечението, няма да го получат", констатира Кацаров, вдигайки рамене.

Гостът на Bulgaria ON AIR продължи, че разходването на средства за лекарства така е организирано, че парите недостигат.

Д-р Кацаров пожела да обясни механизма, по който работи Касата, "за да няма объркване сред зрителите":

"НЗОК не купува медицинските изделия - това е цената, която тя плаща на болницата, която ги закупува. Ако лечебното заведение намери на пазара продукта за 100 лв., Здравната каса му плаща 50, другите 50 някой трябва да ги даде. Този някой е пациентът. Когато кажа, че вече не плащам 50, а 40, значи пациентът ще доплаща 60 лв.", поясни директорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осемдесетката си получава, каквото си просеше, ама съжаление трови и останалите ...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И затова Милиционерия се класифицира като 'порядъчна' Скапана Държава! Който си мисли да се гордее с нея нека се ущипе по-силно за да се събуди от "терапевтичен" сън!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Масово професори и директори бяха неграмотни или говореха на диалект."Прости ми, че моят диалект не покрива очакванията ти. Защото товоят изказ е от една територия, която покрива едва 5-6% от площта на страната ни ... О, извинявай, ти нямаш диалект и не говориш по специфичен начин - направо си ням.Ако се налага, да те оперират, но няма лекар, който говори по "правилния" начин, ще ги помоля, да намерят такъв, специално за теб. По-добре да се гътнеш, отколкото да се довериш на "сeлянин", нали
47
0
 
1
 
! Отговори
до Стойчо Кацаров преди 6 години
Браво Стойчо Кацаров! Само едно нещо не трябваше да правиш в студиото- дигането на рамене. Жена ти, нали ти каза, че има алтернатива за болните - екскурзия до СЕВЕРНА КОРЕЯ. Там лекуват хората без пари. Няма лъжа, няма измама. В момента ГРУПА БИЗНЕСМЕНИ ВЕЧЕ ЗАМИСЛЯТ НИВ БИЗНЕС - безплатни лечение на високо ниво в Северна Корея.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пак повтарям, решението е пълна забрана на частната лекарска практика."Много си забавен ...
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40Не сте прав в България действително имаше качествени стоки.Лошото е че управлението беше поверено на хора назначавани не според способности а според шуробаджанащина,любовнически и партиен принцип.Масово професори и директори бяха неграмотни или говореха на диалект.Други бяха просто тарикат-далавераджии.Какво могат да измислят такива хора освен едно голямо лошо?Ама назначени с връзки и на върха.Сега да не е по различно?Хората са други принципите на упадък са същите.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 до 30 хиляди лева ...Това си доживотен дълг за 95% от нацията, който, каквото иска да си говори.
43
0
 
2
 
! Отговори
До Българин преди 6 години
.Да но Социалдемократи а не ортодоксални комунисти с болшевишко мислене./ Разликата е голяма. Те в Скандинавия социализма го построиха но не го нарекоха.Сега в момента обаче в Швеция тия мигранти им разказват играта с тази социална политика./лични впечатления/
42
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До До 5В тия държави от десетилетия управляват социалдемократи и социалисти. В Норвегия нефто-газовата компания е държавна. А у нас ,,дъжавата е лош стопанин,, да дойдат концесионерите и т. н.
41
5
 
3
 
! Отговори
До Armagedon преди 6 години
Абе юнак сега не сме 1917година или 1944та .Нали точно заради забраната на частната собственност 45 години го докарахме до тук. Ех другари,още кънти в чугунените ви глави залпът на ,,Аврора"/В същност и това е лъжа и пропаганда/
40
2
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Prav e doktorot ........ se e so pari..... i dobro e ako e taka .... ama da ima konkurencija i izbor a i garancija
39
12
 
2
 
! Отговори
До 26-Анонимен преди 6 години
Тоя лозунг за 30 място по развитие се роди по митингите на другарите Те си го измислиха и си го повтарятТова е абсолютна лъжа Ние не произвеждахме и една качествена стока а си търгувахме със СИВ На 29 март 1990 година А.Луканов обяви ДЪРЖАВЕН БАНКРУТ.Поне това можеш днес да го видиш и прочетеш..А като отвориха границите за нула време един милион напуснаха този ,,рай"а никой не дойде тук или в СССР.Никой не бяга от хубавото ,мой човек.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е смел ама когато някой от етноса му напука кофата щото прабаба му е умряла от диабет ще циври като жена.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравеопазването на разБойко в действие!
36
11
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Ти къде си живял беКакъв стандарт с 100лв заплата .С режима на тока ,дефицита на стоки ,и огромните опашки за всичко-За цимент пред складовете,за телевизори пред ЦУМ,за чакането във Мототтехника,за ужасните панелки.Бяхме 8 милиона защото на границата стреляха по,,бегълци".Защо П.Младенов каза че положението е катастрофално?Докато имаше заеми до 80те горе долу биваше,ама да ми казваш за 30те държави трябва да игнорираш Швеция,Белгия,Дания,Швейцария,Люксембург и т.н. за големите не говоря.другарю
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарството срещу Бойко е БОЙКОТ!!!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32, може разбира се, ама управниците от къде ше крадът
33
0
 
16
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
Правителството целенасочено фалира общинските болници, като всички нископлатени клинични пътеки минават през общинските болници, а пътеките със завишени цени минават през частните болници. Честит ви държавно-мафиотски капитализмус.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не може ли без здравна каса? Едно време как нямаше здравна каса и ... всичко беше безплатно. Без здравна каса колко ли търтеи ще се чудят къде да се уредят на работа, като не вземат от нашите данъци?!?
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болно ми е да го кажа но истината е че от както вече 3-ти мандат управлява пожарникаря-мутра със своята мафиотска партия кръстена на болест на храносмилателната система ГЕРБ,тези недоносчета упражняват ГЕНОЦИД над собствения си народ и искат да го ликвидират по най-бързия начин-няма пари за здраве,ниски заплати,инвалидите и пенсионерите буквално трябва да си изкопаят гроба и да легнат,посягат и на болните децата като не ги финансират за лечение в чужбина и т.н.Ако това не е геноцид здраве мукажи