Зукърбърг призна: Не защитил личния живот на хората

Шефът на Facebook на 5-часово изслушване в Сената
11 апр 2018 07:32, Елка Василева
19
Зукърбърг призна: Не защитил личния живот на хората
Марк Зукърбърг. Снимка: Reuters

"Това е моя грешка и съжалявам. Аз започнах Facebook и е моя вината, че се случи така". Това заяви Марк Зукърбърг по повод скандала с 87 милиона потребители, чиито лични данни са били използвани от консултантската фирма „Кеймбридж Аналитика“ за пропаганда по време на последните президентски избори в САЩ.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг призна, че не е успял да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито лични данни може да са били използвани за политически цели, като същевременно защити компанията си, предаде Франс прес.

В продължило близо пет часа изслушване на съвместно заседание на комисиите за търговията и юридическите въпроси на Сената на САЩ 33-годишният милиардер подробно отговаряше на въпросите на сенаторите, някои от които показваха незапознатост с технологичните аспекти на дебата. "Ние не продаваме данни", заяви той неколкократно и отрече компанията му да е средство за следене на хората в интернет.

Според сенаторите създадената през 2004 г. социална мрежа не е успяла да защити личните данни на потребителите си и е допуснала политически манипулации. Полемиката шумно се разрасна в средата на март с избухването на скандала с фирмата "Кеймбридж Аналитика".

Още по темата

Данните на около 87 милиона потребители се озоваха в ръцете на британската фирма за анализ на данни, преди Facebook да започне да въвежда ограничения през 2014 г. След това фирмата е работила за предизборния екип на Доналд Тръмп в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г.

"Не преценихме достатъчно добре отговорностите си и това бе голяма грешка. Това бе моя грешка и се извинявам за нея", каза Зукърбърг.

"Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да попречим тези инструменти да бъдат използвани недобросъвестно", добави шефът на Facebook, който бе заменил традиционната си сива тениска с тъмен костюм и небесносиня вратовръзка.

Компанията с над два милиарда потребители е също обвинена, че е послужила като инструмент за дезинформация и политическа манипулация, извършени според американското разузнаване от Кремъл с цел да улесни избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Москва отрича тези обвинения.

Зукърбърг заяви, че Facebook е въвлечен в "надпревара във въоръжаването срещу хора в Русия, чиято работа е да експлоатират нашите системи и други системи в интернет".

"След изборите от 2016 г. нашият приоритет беше да защитим честността на други избори по света", каза той.

Зукърбърг също така потвърди, че Facebook съдейства в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ, без да уточни по какъв начин.

Някои сенатори заявиха, че са решени да приемат нормативни актове за по-добър контрол на Facebook и интернет компаниите въобще.

"Ако Facebook и другите социални мрежи не решат или не пожелаят да решат проблема с намесата в личния живот, ще го направим ние в Конгреса", предупреди сенаторът демократ от Флорида Бил Нелсън.

Марк Зукърбърг заяви, че ще подкрепи регулация, "ако е добра". Той също така увери, че Facebook винаги ще има безплатна версия и изрази мнение, че компанията му не е монополист.

Преди началото на изслушването в Сената Facebook обяви възнаграждения за сигнали за злоупотреба с лични данни от външни приложения.

От понеделник Facebook започна да уведомява потребителите си, чиито лични данни може да са попаднали у "Кеймбридж Аналитика". Компанията също така ще проверява самоличността на хората и организациите, които пускат предизборни или политически послания, ще изясни параметрите за поверителност и ще сътрудничи на авторите на независими изследвания за влиянието й в изборите и демокрацията.

Зукърбърг заяви, че Facebook няма как да разбере дали чуждестранни граждани пускат политически реклами през американски фиктивни компании, предаде Ройтерс.

Той заяви още, че по принцип би подкрепил американски закон да се иска разрешение от потребителите преди да се използват техни данни.

Зукърбърг обаче отбеляза, че подобен нормативен акт трябва да се дефинира много точно и каза, че очаква с нетърпение бъдещи обсъждания по въпроса. Той заяви, че по-строги регулации може да затруднят старта на малки фирми.
Шефът на Facebook увери, че компанията му си сътрудничи с правителството на САЩ само при непосредствена заплаха от нанасяне на вреда или ако бъде задължена по законов път.

Зукърбърг предупреди, че китайските интернет компании са стратегическа и конкурентоспособна заплаха за САЩ.

Засега Facebook уверява, че не наблюдава съществен спад в потребителската активност, нито финансови последици, въпреки появата на движение, което призовава потребителите да напуснат тази социална мрежа и безпокойствата на някои рекламодатели.

Акциите на Facebook загубиха близо 15 процента на Уолстрийт след разкриването на случая с "Кеймбридж Аналитика". Снощи обаче акциите на компанията отбелязаха покачване от 4,5 процента до 165,04 долара на акция - най-голямото им повишение от близо две години, отбелязва Асошиейтед прес.

След изслушването в Сената днес Зукърбърг ще даде показания и в Камарата на представителите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разсмърдяха се и на този . За подобни "заслуги" не се ли полага затвор? Или за кокошка няма прошка, за милиони няма закони?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчно е да намеси Русия и всичко ще му бъде простено. Запада и САЩ го използват доста добре. Замазваш собствените си грешки и лоши решения с обвинения към Русия. Всички ги приемат и са щастливи, но грешките остават. Фейсбук знае всичко за нас. Къде си цъкнал, какво си гледал, лица, предпочитания. Изхранва се от реклама и приложения. Продава и печели. Най-големия шпионаж е от американски компании. Всички знаем кои са.
15
2
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Фейсбука няма да изяде дървото защото всички Полицейски служби по света ФБР и прочее го ползват усилено за издирване ,установяване на психо профил и така нататък.След създаването си Фейсбук многократно улесни работата на службите и им се превърна в перфектен помощник!
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намляха го пича. А не той създаде политтехнологиите за социален инженеринг. Демократите ги създадоха, а сега обвиняват него. Да си признаел грешките... Тея с политтехнологии прекараха половината свят под дъгата, зука им е виновен... Нещастна история...
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още едно доказателство, че Фейсбук е вреден за нещастията и неприятностите при доста неща в живота ни. Колко още ви трябват? Рядко минава седмица без да прочета нещо в световната преса за вредата от Фейсбук и тези материали се увеличават.
12
3
 
1
 
! Отговори
Съдия преди 6 години
Сега потърпевчите да си потърсят правата за изнесените данни и фейсбук да плати глоба от 1000 за всеки профил. Иначе ще се каже че съдът е чадър за соцалната медия. И без тов профилите на всички потребители се дават на рекл;амни агенции срещу определена печалба.
11
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Ама данните са изтекли, защото народа е ползвал някакво приложение направено от тази фирма. Приложението е искало права до данните на потребителите и те са си ги давали. Аз лично не виждам голяма вина точно във Фейсбук. Винаги и навсякъде се намира някой, които измисля начин да лъже системата и да се възползва. Колкото и да се опитваш да се защитиш - нямаш 100% шанс.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръстнице значи нс бащами не приказваш на колежката честит рожден ден аблагодаря за доверието цвето мила ние сме от планетата на маимуните
9
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Сто тояги на голо по дирника и му прощаваме на еврейчето. Парите да раздадат на бедните. Ще стигнат за по парче хляб.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос каза, че фейсбук си позволяват твърде много. Мислех, че нищо не може да направи, но само след седмица им спукаха акциите с 50 милиарда.
7
3
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Че за евреите гоите сме нисши същества знаем, ама какво изначава не защитиш личния живот на хората??? Тези данни не са избягали или откраднати, а са ПРОДАДЕНИ ОФИЦИАЛНО ЗА ПАРИ,т.е. Частна фирма е злоупотребила умишлено. Какво ще стане ако една банка продаде официално данни на някой???!! Най малко ще и се отнеме лиценза и ще я съдят всички клиенти. Защо това не се случва с тия? Сетих сееее, не можеш да съдиш отдел на цру и го закруваш или глобяваш, за това мънкането ще е безкрайно без последстви
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжливият евреин бил, ЦРУ било, ФБР и още не знам си кво.нЕкой да ви кара насила да си правите профили у Фейса?Я си направете социална мрежа да ви е мирна главата.(щом можете)
5
2
 
12
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Има ли нещо което евреите и момчето за мръсни поръчки сащ и цру да не са ос рали. Защо няма санкции за нарушаване на демокрацията и ценности? Другият еврейски сайт гуугъл са същите. Много отдавна това не е търсачка а некерман с платени публикации.... Без рвално търсене в мрежата
4
2
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Отявлени лицемери!
3
4
 
9
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
Видяхме го днес , как се лигавеше това Комунистче.
2
2
 
22
 
! Отговори
Иметска преди 6 години
Това беше ясно, Facebook краде и предоставя данни на 3-лица. Сега наш Марко ще се припоти малко пред сената и ще го пуснат да си ходи жив и здрав, вие какво си мислите, че няма мафия и зад океана :)
1
3
 
22
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Е па какво да каже човекът-той е само изпълнител,макар и добре платен.Не може да заяви:"Така решиха от ЦРУ"....