ОЗХО: Отровата за Скрипал – невротоксично вещество

Организацията обаче не посочва източника на токсина
12 апр 2018 15:45, Елка Василева
70
ОЗХО: Отровата за Скрипал – невротоксично вещество
Снимка: архив, Reuters

Анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му. Това съобщи Ройтерс, като се позова на публикувано днес резюме на резултатите.

Още по темата

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с военен тип невротоксичен агент от група отровни вещества, наречена "Новичок", разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

Следователите от ОЗХО потвърждават заключенията на Обединеното кралство във връзка с идентичността на токсичния химикал, използван в Солсбъри, се казва в резюмето, цитирано от Асошиейтед прес.

В него се отбелязва, че веществото е с висока степен на чистота.

В резюмето названието "Новичок" не фигурира, но се казва, че подробностите за токсина са описани в пълния секретен доклад за анализите.

Източникът на веществото не е посочен.

Великобритания обвинява Русия за отравянето, а Москва отрича да има нещо общо и подчертава, че Лондон не е подкрепил твърденията си с нито едно доказателство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Тереза Мей е направила грешка с изгонването на руските разведки, противниците й ще я зиядат с парцалите. Обаче такова нещо не се наблюдава, дори напротив. Чуват се гласове, че са нужни още по-крайни действия срещу Кремъл
29
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 6 години
Не ми било "Новичок", най - ми било "Newbie-noob" ...
28
1
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
НЕ МИ ДАВА ДУША ДА ПРИЕМА ,ЧЕ НЕЩО ПРОИЗВЕДЕНО ПРЕДИ 42 ГОДИНИ ДНЕС ГО НАРИЧАТ И ПРИЕМАТ ЗА Н О В О ... НОВИЧКО ... НЮЗИК... И ... " ТАК ДАЛЬЕ " !!!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де факти са потвърдили, че е новичок, защото де юре такова понятие няма.
26
2
 
28
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Доскоро се говореше само за "Новичок", но след като се разбра, че са се оправили.... изведнъж замениха думата - "Невротоксично вещество". Айде малко да се стегнем, а?
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи не могат да потвърдят произхода, което означава, че МЕЙ лъже, че е руски! Ако беше руски щеше да е НОВИНА 1 и британия да е обявила война на Россия!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новичокът е бил понеделнишко руско производство и затова дал фира.
23
2
 
17
 
! Отговори
а де! преди 6 години
Изглежда котката и хамстерите са близали дръжката на вратата от външната страна и са се споминали?Онзи от Шехириада е бил дота по умен от Терез Мей...
22
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цялата история, най-поучителното е, че Юлия не ще и да чуе за прекрасната руска държава
21
6
 
31
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Скрипал не руски ,а английски шпионин.За това беше осъден в Русия на 13 г затвор.Предал е над 10 руски агенти на англичаните , от които 6 са ликвидирани.Така ,че той си заслужава трепането.Най-вероятно на англичаните им е омръзнало да плащат на безполезен пенсионер и са го очистили.И като бонус да обвинят Русия
20
2
 
19
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
ДУРАЧОК ЯКО Е УДАРИЛ ЕНГЛИШКИ ГОВОРЕЩИТЕ......РЕЗУЛТАТА Е ЛУДОСТ,БЕЗКРАЙНА.....ТО БЕ ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ В ИРАК,ЯДРЕНО ТАКОВА В ИРАК,ХИМИЧЕСКО В ЛИБИЯ,СИРИЯ НЯКАКЪВ ГАЗ ..АБЕ ТЕЗИ НЯМА ЛИ ДА СЕ УСПОКОЯТ ВЕЧЕ--ПИСНА МИ ОТ МАНИПУЛАЦИИ...СПАСЕНИЕТО Е ВОДКА ПУТИН....ПОМАГА И ДЕЙСТВА РЕЛАКСИРАЩО...
19
2
 
5
 
! Отговори
До ОТВОРЕНО преди 6 години
На здоровье!
18
4
 
29
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Пак леко манипулативно се изкривяват нещата. Потвърдили са мнението на британските експерти, че е нервнопаралитично в-во, а не че е Новичок, каквото каза британското правителство.Има малка, но съществена разлика!Новичока беше пуснат в действие, защото е руска дума и придава насока към Русия, както и масово се тиражираше, че е бивш РУСКИ шпиони, на не че е и британски такъв. Едно е Новичок, който по думите на Мей го има само Русия, друго е нервнопаралитично в-во, което може да е отвсякъде.
17
3
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
НАЧАЛОТО БЕ "ГАЗ" ... ТОЙ СЕ КОНЦЕНТРИРА В " ГЕЛ" ... ПРЕВЪРНА СЕ В "ТОКСОЛАЙ... " И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ УСЪВЪРШЕНСТВА С ВРЕМЕТО В СЕКРЕТНИ НОВОЛИЧНОСТНИ ЗОНИ В САЩ !!! КЪДЕ ЛИ СЕ Е СКРИЛ СТАРЧОКА РОДЧЕНКОВ /ТОЗИ ,КОЙТО НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ РУСКИТЕ ЗИМНИ ОЛИМПИЙЦИ -А С Т М А Т И Ц И / , НО ГИ НАПЛЮ ПОДЛО ПО АМЕРИКАНСКИ И "УАДА-ДИНСКИ" И ЗАПАДНИТЕ СТАРЦИ *** В "оЛ к-Т" /КУПЕНИ ОТ ЦРУ/ СЕ "***.." ПРЕДИ СМЪРТТА СИ !!!
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин си отдъхна...не са намерили отпечатаци от пръстите му !
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новичок ли е или не?
14
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо ги отравят на някаква пейка с отрова която убива за секунди и няма противоотрова, после ги носят в болница където навсякъде случайно се шматкат и заничат военни докторя, после поставят диагноза и правят личение и О Ооооооо Чудо!!! Излекуват ги значи и се сещат да утрепят КОТКАТА???? Ха ха ха...Тва аборигенски хумор ли е..ха ха ха..
13
3
 
3
 
! Отговори
ууу преди 6 години
До АнонименТози гном в Унгария ли е роден?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че новичока се оказа с изтекла годност, поради неправилно съхранение!
11
5
 
19
 
! Отговори
вижте в тубата! преди 6 години
Major Evidence Syrian Chemical Attack Staged by US-backed TerroristsИ сирийската лъжа се спихна. Лъжата е с бърз разпад при новите комуникационни технологии.