ОЗХО: Отровата за Скрипал – невротоксично вещество

Организацията обаче не посочва източника на токсина
12 апр 2018 15:45, Елка Василева
70
ОЗХО: Отровата за Скрипал – невротоксично вещество
Снимка: архив, Reuters

Анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му. Това съобщи Ройтерс, като се позова на публикувано днес резюме на резултатите.

Още по темата

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с военен тип невротоксичен агент от група отровни вещества, наречена "Новичок", разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

Следователите от ОЗХО потвърждават заключенията на Обединеното кралство във връзка с идентичността на токсичния химикал, използван в Солсбъри, се казва в резюмето, цитирано от Асошиейтед прес.

В него се отбелязва, че веществото е с висока степен на чистота.

В резюмето названието "Новичок" не фигурира, но се казва, че подробностите за токсина са описани в пълния секретен доклад за анализите.

Източникът на веществото не е посочен.

Великобритания обвинява Русия за отравянето, а Москва отрича да има нещо общо и подчертава, че Лондон не е подкрепил твърденията си с нито едно доказателство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пълни глупости са това , щом е БОВ значи е много отровно , как от двамата нито един не е загинал , значи не е толкова отровно това вечество
49
0
 
5
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Явно химиците не смеят сляпо да подкрепят политиците,не могат да кажат производителя.Сега да отиват бързо в Дума,преди Тръмп да я думне и да заличи другата фалшификация.
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42371Тровени, нетровени Вова Путин го отнесе чепатия, и това е само началото.
47
3
 
16
 
! Отговори
42371 преди 6 години
"Новичок" спада към четвърто поколение бойно отровно вещество, тоест изключително смъртоносна химическа субстанция, за която няма ефективен антидот!!!!Пита се как въобще баща и дъщеря са живи ако срещу тях е бил използван "Новичо"!?И дали въобще са били "тровени"?
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юлия Скрипал много искала да се върне в руския Гулаг, за да си отдъхне в Троекуровското клатбище при Немцов, ама англичаните не я пускат.Защо русофилите своих бросают ?
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със 100% сигурност, пъкленото отровителство с БОВ е извършено от Горна Волта, това потвърдиха и експертите на ОЗХО, което автоматично оневинява Русия и Путин. Путин в моите очи е едно снежно бяло и пухкаво невинно зайче.
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Новичок" е патентован в САЩ през 2005 година. Мога да ви изкарам и номера на патента ако желаете. Приказките, че се произвеждал само в Русия са пълни простотии!!!!
43
1
 
17
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Ако бяха обявили, че Скрипалите са отровени с " Боярашник" или с " Тройной" , по бих им повярвал! В съвременните условия за разпространение на информацията, тези все още ли мислят, че консумираме доматЕто в едно с колците т.е. прътовете. O tempora, o mores.
42
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас хората не могат да четат между редовете. Хей, не разбрахте ли че дъщерята на Скрипал е поискала закрила от властите в UK?Явно ви трябва някой да ви тълкува новините
41
0
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Пияния английски *** Майкъл Шийлдс дето размаза черепа на наш барман с камък нанесе повече щети ,отколкото това прословуто вещество ,след което и двамата са живи и здрави ,айде моля ви се ;) !!!!
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юлия Скрипал е отказала помощ от руското посолство и е помолила братовчедка си да не идва. Явно и тя не се нуждае от повече доказателства за авторството на злодеянието
39
1
 
20
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Още една лъжа на Лондон падна те твърдяха че отровата е БОВ а то не било такова,тези англичани ни направиха на луди с техните лъжи,аз не знам как техния посланик е още тук.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли кой да обвини Англия за клевета и насаждане на конфликт.Нещо което не е доказано не може да служи за повод за осъждане и санкции.Западът си служи с лъжи и манипулации както при комунизма.Повтарят една лъжа 1000 пъти докато не ти промият мозъка !Ще
37
1
 
20
 
! Отговори
страх преди 6 години
Юлия и баща и са Руски граждани а Лондон отказва среща с тях,явно да не лъсне голямата лъжа.
36
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никой не отбелязва факта, че Юлия Скрипал е вече в програма за защита на свидетели срещу особенно опасни организирани престъпни групи?Дали някой от руските дипломати осъзнава какво означава това действие на английските служби?Защо от руското посолство в Лондон отказват всякакви коментари?
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези доказателства са крайно недостатъчни. Няма отпечатъци от палците нито на Путин нито на Лавров. Ей за това великия български кормчия ББорисов няма да гони руски руски дипломати, но за сметка на това може да изгони няколко английски дипломати, ако сметне че Русия е дала достатъчно доказателства (руските доказателства са с предимство в България), че Новичока е произведен в Англия.
34
0
 
19
 
! Отговори
вън преди 6 години
Изгонете лъжливите английски дипломати,не може така да се лъже.
33
0
 
22
 
! Отговори
кой преди 6 години
И сега какво,кой ще носи отговорност че излъгаха света и оклеветиха Русия без доказателства?!опасна играе това........
32
0
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ОБЪРКАНИЯТ МИ МОЗЪК НАПРАВИ СЛЕДНАТА АСОЦИАЦИЯ :--- В МОЯТА БЪЛГАРИЯ -ВЯРВАТ ,ЧЕ " НА ЛЪЖАТА" КРАКАТА СА КЪСИ " !!! ЧАК ДНЕС МИ "ПРОСВЕТНА" ЗАЩО НА ГОСПОЖИЦАЦАТА ТЕРЕЗИЯ МЕЙ ДЛАНИТЕ ДОСТИГАТ ДО К О Л Е Н Е Т Е !!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43Ти пък какво се обаждаш, от тебе какво зависи, ТИ КОЙ СИ. Я не си показвай задните части там където хората си мерят...... хахахахахахаха