Залудо не работи! От работа – богат в България ти стани

Владимир Каролев: Имаме малка производителност на труда!
Обновена: 12 апр 2018 09:32 | 12 апр 2018 09:20,
239

Единственият начин една нация да стане по-богата е да работи повече. Това е категоричното мнение на икономиста Владимир Каролев, което той изрази в студиото на "България сутрин".

По думите му учениците и студентите у нас не работят, за разлика от Дания, където над 50% от населението започва работа от 15-годишна възраст, а у нас този процент е под 10.

"Няма друг начин да станеш на индивидуално ниво и на ниво нация по-богат, освен да работиш повече от по-рано и по-производително", настоя Каролев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му малко работим, като години, като часове и най-вече, като производителност.

Бившият народен представител Димитър Байрактаров пък беше категоричен, че за младите българи, които искат да започнат работа още преди да са навършили 18 години, има много нормативни пречки, които са свързани с обикалянето на различни институции и ваденето на различни документи.

"Там дори не се интересуваш каква заплата ще вземеш, а по-скоро се интересуваш да започнеш да придобиваш трудови навици", подчерта той.

Икономистът Владимир Каролев се съгласи с тези проблеми и обясни, че пречките се натрупват. По думите му покачването на минималната работна заплата няма да ни направи по-богати.

"В Швейцария няма минимална заплата, а е една от най-богатите държави в света", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
21
 
! Отговори
anansar преди 6 години
Почваш работа от рано. На 18. Бачкаш за 450 лева чисти. До пенсия имаш 47 години трудов стаж. Получил си за труда си общо 21 150 лв. Ако не си харчил нито стотинка от изработеното цял живот, накрая ще имаш точно толкова пари, колкото ако си работил в чужбина няколко месеца. Или ако си ИТ експерт- това са ти спестяванията за 3 месеца. Не става само с бачкане Кароле, трябва и акъл.За всеки, който не е рентиер, ИТ талант,адвокат, мениджър или мутра- бегайте в чужбина, с бачкане не става.
152
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От много работене нацията НЕ СТАВА по- богата. По- богати стават ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА, които ограбват труда на подчинените си.Благодарете се, че от чужбината хъшовете изпращат пари на децата и родителите си, че иначе в хазната няма да влезе нищо- ни данъци, ни осигуровки, ни ДДС от търговия, ни сметки в банки, нищо.
151
2
 
25
 
! Отговори
логорея преди 6 години
Каква производителност, като няма промишленост и селско стопанство?Само търговия и услуги, които зависят от покупателните възможности на клиентите.Кол центровете или бързите кредите и застрахователите, дограмаджиите или лафкаджиите с билетчетата да станат по- производителни?Колко по- производителни, да станат шивачките, като работят 6 дена по 10-12 часа? Накрая 400лв чисто.ТАЯ РАБОТА С ГОВОРЕНЕ НЕ СТАВА!
150
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно Каролев ли ви е мерилото, капацитетът, ало, журналистите? Човек, който не може да забие един гвоздей, ще говори за увеличаване на производителността?
149
1
 
22
 
! Отговори
Хохохо преди 6 години
Производителност??? Могат ли некадърници тук да осигурят добре платен и осигурен вече 6-часов работен ден като фирмите в Скандинавия? За какво са всичики технологии, след като такива като тоя не знаят как да ги ползват за производителност и излагат страната пред Европа до нивото на робовладелския строй?
148
15
 
9
 
! Отговори
Вито преди 6 години
На всеки 10 човека в България, двама произвеждат нещо, останалите 8 или дремят или гледат да пречат на първите двама и ги наричат "чорбаджии" и "изедници". Това изчерпва въпроса с производителността.
147
1
 
27
 
! Отговори
Ваййй преди 6 години
Къде си тръгнал да говориш за Дания, там с един месец работа само през лятото учениците и студентите после обикалят цяла Европа, ***
146
2
 
32
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Каролефф, не се чуваш какви ги плещиш. В Англия работих във фабрика за автомобили, работи се с роботи - същите като във фабриката на един от вашето котило, дето фалира тук в БГ. Та ще обясниш ли как там имах заплата 3600-4000лв, а тука са давали 550-600?! Същата технология, същите роботи, машини и т.н?! А отговора е много *** - адски несправедливо разпределение на печалбата между труда и капитала. Другото са масали на *** като теб.
145
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Тоя защо не го екстрадирате в четвъртия свят завинаги? Там е нивото му, няма място в Европа
144
1
 
23
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Богат се става по два начина:1 Да доиш много на брой прости и неквалифицирани (съответно бедни) работници;2 Да произвеждаш продукт с висока добавена стойност, който изисква образован и квалифициран персонал;Първия начин обогатява малцина, втория всички(защото има за всички повече). Правете си извода на кого слугува Каролев, щом прокарва тезата, че трябвало още от невръстни да работим.
143
1
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
България не може да привлече инвеститори защото изглежда като помийната яма на Европа. Икономиката на България представлява 80% *** и 20% истинска икономика.
142
1
 
18
 
! Отговори
Пак тоя преди 6 години
Каролев, зако те изхвърлиха от Канада? С азиатско комунистическо мислене и далавери там не върви
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язък за образованието му на Владко! Богат се става от ограбване, колонии, роби, индустрия (ама като индустриалец). Само с работа не!
140
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя! Каролев, помниш ли го това? Докато ни плащате колкото да не умрем от глад, ние пък ще работим колкото да не заспим. И да се стараеш и да не се стараеш, заплатата пак не стига за нищо, така че... пестя си енергията, защото няма смисъл и семейството си да ощетявам, поне вечер да имам сили да съм с тях, а не да съм убита от умора. А пари и тъй и тъй няма.
139
2
 
24
 
! Отговори
Джо преди 6 години
В България не е нито социализъм, нито капитализъм, а див феодализъм с елементи на чалга. Простотията и мързелът се насърчават на най-високо ниво.
138
1
 
21
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
Старите комунистически далавераджийски глупости, дефектните крадливи работодатели не могат да осигурят нормален доход на една шепа население, пенсии -също. След като всички българи се справят перфектно в чужбина без да им отнемат почивки и ваканции, значи тукашните работодатели и държавници са тотално дефектни. Дори Африка е по-добра вече
137
2
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 149:Каква е производителността и брутния продукт на един необразован и неквалифициран 14-16 годишен работник и кого ще обогати ?
136
7
 
2
 
! Отговори
До 148 преди 6 години
Сива икономика има навсякъде, въпроса е че у нас тя е в големи размери, точно поради рестриктивното безкрайно тежко законодателство и адмистративни процедури. А че в България много малко деца работят е абсолютен факт и лошото е че стават все по-малко.
135
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното е че в България все ревем за пари, но никой не желае възможности за да си ги спечели, а иска някой просто ей така да му ги дава. Хлапетата ако искат да работят, да се спечалят джобни, да придобият някакъв опит и трудови навици, виждаш ли неможело, защото така сме ги били експлоатирили!? Трябвало инспекцията по труда да им разреши, да се подадат един куп никому ненужни декрациики, заявления и други хартийки, за да може бюрократа с голямо дупе, в срок от някакви си 2 месеца да разреши.
134
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По думите му учениците и студентите у нас не работят, за разлика от Дания, където над 50% от населението започва работа от 15-годишна възраст, а у нас този процент е под 10."===Каролев, пропускаш, че там няма сива икономика. Процентът работещи ученици и студенти у нас не е по-нисък, просто статистиката не обхваща всички, защото малка част от тях имат някакъв договор с работодателя си. Събуди се.