16-18 часа на ден... защо бебетата спят толкова много?

Създайте им ритуал за заспиване, лягането да не е след 20 часа
Обновена: 14 апр 2018 21:32 | 14 апр 2018 21:30,
7
16-18 часа на ден... защо бебетата спят толкова много?
Източник: Reuters

Сънят е една от основните дейности на бебето. Непосредствено след раждането то спи почти през цялото време, като се буди единствено за хранене. С течение на времето нуждите за сън започват да намаляват, като същевременно се увеличава активността. Така на 2 месечна възраст то прекарва вече около 16-18 часа на ден в сън, 9-10 от които през нощта.

Трябва да се знае обаче, че бебето и впоследствие детето в ранна детска и предучилищна възраст имат много по-голяма нужда от сън, отколкото възрастните. На тях са им необходими средно 10-11 часа нощен сън. Това означава, че лягането вечерта не трябва да става след 20 часа, за да може сънят да е максимално пълноценен. 

 С какво обаче е важен за бебето сънят?
 
1. Бурното развитие на нервната система на бебето изисква време за възстановяване. Младият организъм получава огромно количество информация дневно, която незрялата му все още нервна система трябва да обработи. За целта то се нуждае от достатъчно количество сън. Така то е отпочинало и готово да учи още нови неща.
 
2. Сънят е важен за растежа на бебето. Неслучайно то прекарва толкова време в сън. Установено е, че поне 50% от времето бебето трябва да е в състояние на дълбок сън, за да расте то здраво и щастливо.
 
3. Според проучванията лошият сън в кърмаческа възраст е свързан с повишен риск от затлъстяване впоследствие. Когато се храним, мастните клетки произвеждат хормона лептин, който ипраща сигнали към мозъка да спрем да се храним. Така се регулира апетитът. Установено е, че сънят повлиява секрецията на този хормон и децата продължават да изпитват чувство на глад. Така нередовният и нездравословен сън води до повишен апетит.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто възрастните спят малко.Особено в България.Нищо,за сметка на това компенсират когато седнат да карат колата си.
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Личи си, че нямаш деца. Коликите са от 2-ра седмица до края на 2-ри месец, обикновено само след хранене. При доста деца колики изобщо няма. Първото зъбче обикновено избива през 5-ия или 6-ия месец и при много деца напълно безпроблемно. За сериозен политик е нужен зрял човек, а не човек с неизживени комплекси към мама Здравка. Откажи се, докато е време.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая статия по-скоро е пожелателна отколкото факт. През първите 3-6 месеца бебетата имат колики, често се будят през ноща с рев и понякога спят малко дори и тогава, през деня също не ги хваща много сън. Ако имате късмет коликите ще са минали до третия месец и може би ще успеете да поспите що годе нормално 3-4 седмици, разбира се ако преди това не са почнали да разстът зъбите, един зъб при момчетата може да избива месец... денонощно, което значи че спане пак няма
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лига в 20 часа, в 5 сутринта будно. И през деня 2 пъти по 1 час. Буди се през ноща. Смях го 5 часа на денонощие.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те първите две години броятли се т.е само сън
1
5
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Щот са мързеливи