ЕС, Япония и Канада единни – изразиха подкрепа за ударите в Сирия

Западни страни решително осъдиха употребата на химическо оръжие
14 апр 2018 14:00,
183
ЕС, Япония и Канада единни – изразиха подкрепа за ударите в Сирия
Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи ударите, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, и заяви, че ЕС ще бъде заедно със съюзниците си "на страната на справедливостта", съобщи ТАСС.

Ударите показаха на сирийския режим, Иран и Русия, че повече не могат да продължават тази човешка трагедия, ако най-малкото не платят за това висока цена, написа днес Туск в Туитър.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим и "необходимата и уместна военна интервенция" след предполагаемото нападение с химическо оръжие преди седмица в предградието на Дамаск - Дума, в което загинаха десетки хора, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата

"Подкрепяме факта, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха своите отговорности. Военната интервенция беше необходима и уместна. Международната общност осъди употребата на химически оръжия и предупреди сирийското правителство да не извършва повече нарушения", заяви в декларация Меркел.

В четвъртък тя обяви, че Германия няма да участва във военни действия, напомня АФП.

Международната общност има задачата да установи и подведе под отговорност виновниците за всяко нападение с химическо оръжие, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Снощи Франция, Великобритания и САЩ дадоха съгласуван военен отговор на ужасното нападение на сирийския режим срещу цивилни в Дума на 7 април, отбелязва Юнкер. ЕК вече посочи, че употребата на химическо оръжие е неприемлива, независимо от обстоятелствата и трябва да бъде осъдена възможно най-решително. Това не беше първият път, в който режимът в Сирия използва химическо оръжие срещу цивилни, но трябва да остане последният, добавя председателят на ЕК.

Той отбелязва, че конфликтът в Сирия навлиза в осмата поредна година и допълва, че съществува крайна необходимост от трайно прекратяване на огъня, спазвано от всички. По неговите думи това би проправило пътя към постигане на договорено политическо решение и траен мир, в рамките на процеса от Женева под ръководството на ООН. След понесените страдания, сирийците заслужават поне това, се посочва в изявлението.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че правителството му разбира военната акция на тримата натовски съюзници, защото "използването на химическо оръжие е сериозно престъпление, което международната общност не може да приеме", предаде Асошиейтед прес.

В реакциите си тази сутрин в Туитър и Фейсбук Рюте каза, че зад предполагаемата химическа атака в Дума вероятно стои режимът на Башар Асад. Рюте разкритикува Русия за използването на вето в Съвета за сигурност на ООН, което е попречило да се разбере истината и да се използват международни законни инструменти срещу употребата на химическо оръжие.

Дания безусловно подкрепя ударите по сирийски обекти, каза външният министър Андерс Самуелсен, съобщи ТАСС. Трагедията, на която светът стана свидетел след химическата атака в Дума, подчертава "дълбокото презрение на режима на Асад към човешкия живот". Подобни действия трябва да имат последици.

Неприемливо е, че във вторник Русия отново попречи на Съвета за сигурност да изпълни задълженията си към Сирия. "Затова Дания безусловно подкрепя този отговор на злодеянията на сирийския режим, даден от нашите съюзници", се казва в изявление на външния министър.

Белгия решително осъжда употребата на химическо оръжие като ярко нарушение на международното право. Затова Белгия разбира военните действия в Сирия, предприети от САЩ, Франция и Великобритания срещу съоръжения за производството на това оръжие, се посочва в изявление на белгийското външно министерство.

Чехия гледа на военната операция на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия като на съразмерен отговор на предполагаемата химическа атака на сирийските сили в Дума, се казва в туит на чешкото министерство на външните работи. Отбелязва се, че Чехия решително е осъдила "варварското нападение срещу цивилни в Дума" и е призовала за независимо разследване на случилото. Днешната военна намеса е ясно послание за всеки, който реши да продължава да извършва химически атаки в Сирия, заявява министерството. Изказва се и подкрепа на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на позицията на ЕС по въпроса и се призовава към подновяване на преговорите за търсене на политическо решение на сирийската криза.

Японският премиер Шиндзо Абе каза пред репортери, че страната му подкрепя решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия в отговор на химическата атака край Дамаск, предаде ДПА. Същата позиция изрази и външният министър Таро Коно, който заяви, че Токио подкрепя решимостта на трите страни да не позволят използване на химическо оръжие. Тези, които го правят, трябва да бъдат наказани, посочи той.

Канада подкрепя ударите по Сирия, посочи в изявление премиерът Джъстин Трюдо, който подчертава, че виновниците за използването миналата седмица на химическо оръжие в Източна Гута трябва да бъдат изправени пред съда. Канада ще продължи да работи с международните си партньори за по-нататъшно разследване на използването на химически оръжия в Сирия, посочи Трюдо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
15
 
! Отговори
Позор преди 6 години
Нито една от британските ракети не стигна до своята цел. Това е ПОЗОР!!!!! Бих си подал оставката ако съм британски военен и имам поне малко чест.
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООН категорично каза , че не подкрепя тази лудост , а държавите терористи нека си се подкрепят колкото си искат - света им гледа сейра и в момента се превива от смях след ракетното фиаско тази нощ.
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия успя да неутрализира 70% от "умните ракети" на САЩ, Великобритания и Франция, само с остарялото си въоръжение, датиращо от времето на Студената война.
96
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
71 от общо 103 ракети, изстреляни от силите на САЩ, Великобритания и Франция, са били свалени отсирийското ПВО.
95
1
 
7
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Канада подкрепя ударите по Сирия, посочи в изявление премиерът Джъстин Трюдо,============Хаха! Тоя клоун па къде се вре?!? И кой пита изобщо Канада - дълбоката ислямизирана провинция на Териза Мей!
94
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световните терористи се подкрепят един друг!Едните извършват военна агресия срещу суверенна държава, в нарушение на всички международни договори, без резолюция на ООН, а другите безусловно изразяват подкрепа!Кой подкрепя терористите извършили военна агресия срещу Сирия?:Япония- страната която между 1941 г. и 1945 г. окупира Китай и изби над 20 млн. китайци!Канада- която все още не се знае чия колония е: на Франция, Англия или САЩ!ЕС- окупиран от военни бази на САЩ, както при Хитлер!
93
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Това фиаско с тази инвалида военна операция беше победа за Партията на Войната, Deep Government, Глобалистките Елити... и всичките други nicknames на Илюминатите! Щом Обама и Ердоган ръкопляскат, знаеме, че Сатаната ликува! ... Ал Кайда също! Не ми го побира главата, и неискам да е така, но изглежда Тръмп беше изигран!
92
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците дори не се наложи да се намесват- Сирия успя да свали повечето ракети на САЩ-Великобритания-Франция съвсем сама. Целта беше да се покаже колко смешни са напъните на държавите от въпросната коалиционна тройка. Не могат да се справят с Асад, а са тръгнали да показват мускули на Русия...
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес, шефа ви да не е масон? Защо цензурирате критикуващите сатанизма ? Знаете, че се подготвя масов геноцид в целия свят, не само в Сирия, вместо да информирате хората, вие застанахте на страната на убийците. Такива лъжливи медии като вас, ще си платят за дезинформацията жестоко. Това не е заплаха, е предсказание, което ще се сбъдне.
90
2
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Днес в небето над Сирия се срещнаха оръжия произведени в СССР преди 40 години с оръжия (също проектирани преди 40 години). От днешния тотален провал за САЩ и останалите, почвам да си мисля, че ако по време на студената война беше възникнал сблъсък между Варшавския договор и НАТО то победата щеше да е за Варшавския договор.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да направят списък с най-хуманните смъртоносни оръжия на двадесет и първи век
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пантцир-С1 е страхотна играчка, има много клипове в ютюб. Аpple могат ли да напарвят нещо такова, нали се барат хай -тей, с техните "високотехнологичните" джаджи дето пиукат и светкат и правят селфита.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво излиза сега, нямаш ли си пушкала с които да подпали чергата на недосегаемите отвъд Голямата вода "демокрацията,, в кърпа ти е вързана.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да ми каже защо тия ракети имат такива дълги реактивни струи? Повече ми приличат на лазерни лъчи от Межсузвездни войни. Все пак там действат Космически войски на Русия
85
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма част от ракетите са били свалени от сирийското ПВО. Целият свят се смее на САЩ, Великобритания и Франция. Три суперсили не успяха да поставят на колене Асад, който освен, че не контролира напълно цялата си територия, също така е президент на съсипана държава.
84
3
 
6
 
! Отговори
хъук преди 6 години
шепи4ка хора подкрепят!!подкрепят се!! не вси4ки хора!! но ние какво сме.... мравки!! а това независимост,оон,суверинитет,право....!!има само тайни служби,тайни операзии,незаконно пребиваване на 4ужди територии,бандитизъм...
83
3
 
19
 
! Отговори
Киро Х преди 6 години
Всяка от изстреляните 100 ракети Tomahawk е с цена $1.45ММ. Това прави общо 145 милиона долара! Настрана въпроса, че 70 от тях бяха обезвредени високо в небето, но тези 145 милиона долара можеха да се налеят в американската инфраструктура, която в определени щати е като в държавите от 3-я свят! Е това разгневи електората на Тръмп, който го избра за да НЯМА война в Сирия!
82
3
 
22
 
! Отговори
Един преди 6 години
Най-страшното за Тръмп, Мей и останалите е че тяхната атака (проведена без одобрението на ООН) беше ОТРАЗЕНА от оръжия, за които руснаците почти са забравили за тяхното съществуване. C 300 и C 400 не се включиха в отбраната.
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойдохме, вдигнахме малко пушилка, отиваме си. А кървавият диктатор Башар Асад да внимава, че-еее... може пак пушилка да направим!
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е цялото ръководство на ЕС да бъде уволнено, а длъжността "президент на ЕС" ликвидирана. В ЕП единствените депутати трябва да са държавните лидери на страните-членки, а всяка позиция на ЕС да се гласува пряко от населенията на членките.