Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между САЩ и Русия
Обновена: 15 апр 2018 07:49 | 14 апр 2018 22:00,
327
Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?
Снимка: Reuters

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018 година.Това пише Кристиан Трипе в коментар за Deutsche Welle.

Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества.

От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население.

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 година - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Още по темата

Навремето обаче ставаше дума за това, и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа. Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания
Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият Изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
17
 
29
 
! Отговори
;) преди 6 години
Виждам - тролетариатът се вихри тук. САЩ и Ко. си направиха демонстрацията, руснаците се направиха на сърдити и се скриха в базата си, сирийците бяха натупани, но пъчат гърди, дезинформацията и пропагандата върви с пълна сила от всички страни.А истината е, че в Сирия няма невинни.
200
19
 
30
 
! Отговори
Do 276 преди 6 години
Руснаците в едно ги бива - да лъжат глупаците! Били свалени повечето ракети ахахахаа.Малко след ударите имаше изявление на правителството в Дамаск по сирийската телевизия в което изявление беше казано, че свалените ракети са 13! До колкото разбрах от други сериозни медии от томахоците няма нито една свалена ракета! А рунаците както винаги се оляха в лъжи. От 100 ракети 120 свалили ахахаха. Така е срамът за руснаците е голям и в момента медийната пропаганда и тролските фабрики работят на 200%
199
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ракетите може да са 40г., но управеието им хай тек. Една томахоук струва 1мил.долара, едва ли има някой да изхвърли 100мил.долара за 3 завода които я имат стойност 3мил.длара.я нямат. Самата атака има за цел от геополитика до разучаване на ПВО възможностите на противника, руският контингент в Сирия не е участвал, Защо ли?
198
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не вярва,че тия ракети са свалени със стари ПВо системи ,ще му припомня ,че невидимият Стелт за който американците твърдяха че е едва ли не някаква извънземна технология само дето не казаха че може да се телепортация,сърбите го свалиха с ПВО СИСТЕМА на 30 години
197
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За каква успешна атака се говори!Това са страхливци,демагози и лъжци, които манипулират световната общественост с измислени военни цели,които са обстрелвали про форм.Жалки са!И никой не им дава правото да се месят по този нагъл начин в държавните дела на суверенна държава като Сирия! Да се връщат и мърсуват по родните си места. Иначе ще си навлекат ГНЕВА Божий!!!
196
29
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свалили 70 ракети хахахахахаха пропагандата върви отново :))) защо 4 дена се изтегляха и криеха , като са сигурни кви свалячисаа :))) Кремълските лъжи няма край....съняя вече им продължава 80 години.
195
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ударили инсталации за производство на химически оръжия,ако беше така всички те химикали щяха да са във въздуха и щеше вече да има стотици жертви.
194
0
 
8
 
! Отговори
до 257 преди 6 години
това е цялата истина !
193
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три държави са обречени и е въпрос на време да истчезнат от картата на света... Томболата започва. познай и спечели. Кои са те ?
192
12
 
30
 
! Отговори
ММ преди 6 години
На пресконференцията във Варна Ердоган съобщи, че е раздал на европейските лидери флашки с информация и снимки за истинските цели и методи на САЩ в Сирия. Странно защо никаква информация после не изтече. Нито един журналист ли не се добра до тези флашки?! А той каза в прав текст, че са намерили складове с оръжие и болници за лекуване на муджехидините, построени от "нашите стратегически партньори",т.е. САЩ. Защо всичко се покри?!
191
20
 
32
 
! Отговори
има преди 6 години
Има едно решение срещу наглостта и без мозъчието на западните лицемери. Путин да даде модерни оръжия и ядрени на Асад за да може да защити родината си и тогава ще гледаме как се изпаряват терористични кораби и самолетоносачи , че и някои държави....
190
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия не могат да измислят нищо ново. Навремето беше същото - Садам бил имал оръжия за масово поразяване! Отидоха и унищожиха Ирак. После се оказа, че всичко е лъжа. И сега същото, Асад бил имал химическо оръжие! Дай да унищожим Сирия, па после ще се извиним... Много грозна картина е днешния световен ред! Щатите са държава на лъжата!
189
10
 
48
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Иракският сценарий 2. Лъжи и ракети,нефт и кръв. И позор за "демократична" Америка.Но поне тогава успяха да залъжат целия свят ,а сега никой не им вярва.Само Великобритания и то след голям натиск.НАТО им отказа подкрепа. Америка са сами както никога.
188
11
 
42
 
! Отговори
педрас преди 6 години
До Анонимен С какво я смазаха? Че бутнаха няколко изоставени сгради и им свалиха 70 ракети? Или с това че доказаха че правото е винаги на по-силния и че демокрация съществува само в болни мозъци като твоя?
187
21
 
8
 
! Отговори
Taliban преди 6 години
Космическите им сили се командват от чукча
186
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, нали Путин наоколо пъти обяви края на войната в Сирия и също толкова пъти изтегли космическите си войски !Немцов - не вярвайте нито дума на Путин !
185
26
 
6
 
! Отговори
Taliban преди 6 години
Тръмп прекъсна оргазма на путин.хвани единия удари другия
184
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато големите си играят на стражари и апаши ние се готвим за нова вълна мигранти.
183
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия свят е изпукан .... 99% не разбират ,че шепа хора ни дърпат конците и ни карат да се самоунищожим ,за да правят лев. Дано скоро падне някой метеор да ни избие ,че сме смешни същества!
182
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е велик политик и държавник.