Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между САЩ и Русия
Обновена: 15 апр 2018 07:49 | 14 апр 2018 22:00,
327
Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?
Снимка: Reuters

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018 година.Това пише Кристиан Трипе в коментар за Deutsche Welle.

Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества.

От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население.

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 година - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Още по темата

Навремето обаче ставаше дума за това, и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа. Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания
Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият Изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Русия.
180
0
 
22
 
! Отговори
Чакаме преди 6 години
Моолим CNN да даде светлина на душите ни, като покаже разрушителния ефект от изстреляните има , няма 100 и кусур фишека.
179
26
 
3
 
! Отговори
ДО 2226 преди 6 години
За НАТО е лесно да унищожи Русия.Въпроса е Западните сили са се нагледали на войни и са еволюирали.Опитват се да развият,да предадат знанията си на изостанали държави като Русия и Китай,да създадат един по нов и спокоен ред.АМа как да обесниш това на един пиян *** или на един китаец,свикнал да прави по десет деца и после да сенадява реколтата с ориз да е добра да може да ги изхране.Не се става лесно човек.
178
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера САЩ Франция и Великобритания смазаха Русия.Това ще остане за историята.
177
6
 
23
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Държава збирщина президент комик това е америка.
176
2
 
26
 
! Отговори
Знам преди 6 години
Путин остави брат Дончо да се порадва малко на зарята преди да си събере багажа, е па нема да му строши хатъра на човека, нека се чувства велик. А ние знаем кой е победителят.
175
12
 
3
 
! Отговори
Покер Война преди 6 години
Ако трябва да опиша цялата тази ситуация е едно Покер раздаване ,бих я описал така:Тръмп Държи А К. Путин също държи А К .Префлопа Путин бетва .Тръмп му плаща.На флопа излизат 2 5 8 .Путин бетва.Тръмп го рейзва .След което Путин фолдва.Ако Путин беше вкарал All In ,нападайки Американските сили край Сирия .Тръмп щеше да фолдне.Видя се кой е по добър Покер играч!
174
2
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Получи му се.Неговата цел не беше да Атакува в истинския смисъл Сирия.Неговата цел беше САЩ да запази Имиджа и Страхопочитанията си пред света, и то без да накара Русия да отвърне.Общо взето гениално ги изпипаха нещата и накараха Русия да покаже слабост. Нему знам играта на Путин но си залагам главата, че ако беше Атакувал с пълна мощ Американските сили край Сирия, те нямаше да отвърнат. Нямаше да рискуват Ядрена война но този път Блъфа им мина!!!!
173
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехх липсва ми Буш ! Истински владетел и полицай в света беше. Тея всички са ментата. Буш, щеше да махне диктаторчетоо за 1 седмица и да спаси 600 000 жертви на гражданската. Тея всички оцапаха яко нещата.Русия, като е толкова загрижена защо не прати сухопътни войски и да реши спора :))
172
3
 
33
 
! Отговори
Великият Путин преди 6 години
Путин беше много умен да не реагира военно на атаките от тази сутрин. Защо да рискува трета световна война в замяна на 50 минути фойерверки, които не са постигнали никакви съществени цели. Не само това, но нямаше никаква заплаха за руски сили в Сирия. Русия и Сирия спечелиха войната срещу тероризма и единствените останали варианти за САЩ са да продължат да компрометират мирния процес с обичайната фалшива пропаганда. Бай Дончо си начеса крастата, замаза очите на неговите противници и се изегля.
171
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между американската заря и руските бомбандировки е огромна ,защото след руското бомбене почти нищо не оставаше живо,ако нещо останало да мърда влизаха правителствените войски и го изтребваше/разбирай бунтовници-ислямисти подкрепяни от САЩ/От вчерашната заря има трима ранени ,а територията си остава под контрола на Асад!Аха и виртуалните фабрики за химическо оръжие са сринати!Сами си правете извода кой ,какво спечели!
170
2
 
6
 
! Отговори
Пич преди 6 години
как е, кефиш ли се на минусите :))) Кажи ни сега пак кой какъв партньор е, че ме сърбят ръцете :))
169
2
 
16
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
цена на ракетите Томахоук от последната сделка са ЮС армия 1200 ракети за 2,2 милиарда долара, тиест близо милион на ракета, ееее бай Дончо не би се бръкнал с едни 100 мил от личните....
168
0
 
20
 
! Отговори
Тръмпито преди 6 години
може, ама не иска да дава от джоба си милиони :))) Дава ги простият американец като теб, приятелю, дето блее по форумите и си мисли, че Америка е велика, докато му дойдат сметките :))) Той поне има някаква далавера от золумите не неговите си хора, ами ти куххаре чий го дириш да му лижеш на Тръмп топчетата
167
1
 
19
 
! Отговори
Западофил преди 6 години
абе купих ония ден някакъв новичок от един, много приличаше на Путин, може и той да е бил, ама май ми пробута менте - мажа го на дръжката на вратата, той веднага изтича на пода, не знам дали защото беше влажно или светло, ама нищо не стана от него, един не можа да замае поне.
166
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и що бомбят нощем, ми щото фойерверките са по ефектни, a чудно и защо Италия не даде базата Авиано да излитат самолети. А Меркел защо се спотайва....
165
20
 
4
 
! Отговори
До 208 преди 6 години
Тез стотици милиони само тръмпито може да ги извади от личния си джоб, ако иска. За американската икономика нищо не са. А и да видиш безпомощността и срамът на руснаците, дето дни наред риваха колко са могъщи колко са страшни е направо безценно :)
164
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министерството на истината съобщи, че всичко е вярно и за химическите вещества и за ракетите и всичко. Само нямаше британски и френски военни в Сирия. Преди или сега не е важно.
163
5
 
24
 
! Отговори
СакатоНАТО преди 6 години
Слава на героичния френски войн - влязъл в битка, но не дал и един изстрел. Завиден героизъм, пример за мъжество.
162
2
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
е как да не ривем, йок фурма йок наргиле.... вай вай