Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между САЩ и Русия
Обновена: 15 апр 2018 07:49 | 14 апр 2018 22:00,
327
Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?
Снимка: Reuters

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018 година.Това пише Кристиан Трипе в коментар за Deutsche Welle.

Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества.

От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население.

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 година - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Още по темата

Навремето обаче ставаше дума за това, и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа. Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания
Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият Изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
23
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Америка настина е велика - може да си позволи да хвърли стотици милиони на вятъра и после да се държи като герой. Вечна слава!
160
7
 
1
 
! Отговори
До 204 преди 6 години
Е що ривети цял ден тогава, като нищо не е станало :)
159
3
 
12
 
! Отговори
:):) преди 6 години
дааа, по достоверни източници, поразен бил склад за наргилета за България и сушилня за фурми. Мн лошо сега ще им се вдигне цената и ще има черен пазар.....
158
1
 
5
 
! Отговори
Пич преди 6 години
аз ако хващах толкова много минуси за толкова кратко време, щях да си легна да не се излагам. Айде че ще набуташ вашите със сметката за телефон.
157
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до188това е новата схема, да се внесе разкол между Русия и Сирия, но няма кск друже, много е елементарно.
156
25
 
5
 
! Отговори
Do 191 преди 6 години
Свери си информацията. Избитите бяха вангеорвците - близо 400. Американците ги избиха без да дадат и 1 жертва. Да някакъв американец получил мазол по пръста дето пуцал нон стоп ихтамнети ама кво да правиш.
155
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Някой спомена за визи за САЩ ? Това реално ли е ?
154
0
 
18
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
и какво толкова е поразено, научен център, хайде смях, араби и наука. И как пък все на край града бяха тези цели, все едно да бомбиш София пък ракетите да падат пред елин пелин. Това поне се видя още сутринта и то точно по CNN.А Дамаск е колкото две Софии.Сравнете с бомбардировките на Багдад или Белград има видеа в ютуб. Нищо общо, там наистина се бомбеше на месо....болница в центъра на Белград...
153
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 186 и 182 Когато руснаците бомбиха Алепо /влючително и с крилати ракети,,Калибър",къде бяха американците ,да защитят свойте хора обучавани от американски инструктури в американски бази и финансирани от САЩ и Англия?А верно Борис Джонсън ги защити ,като организира митинг против Русия в Лондон!А вервай руснаците не правеха заря ,а газеха здраво американски *** и главорези ,и не само в Алепо!
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американска е компанията ,която произвежда Памперс.Да вложат някой долар,и да се превъоръжат с нещо което ще им свърши работа..
151
22
 
7
 
! Отговори
До 182 преди 6 години
Хахахаха това ли е новата опорка? Че ме мързи сега да ти копирам думите на разни руски висши военни. Никъде не се споменават руски бази а сирийски такива. Всяка платформа изтреляла ракета в сирия щяла да се превърне в мишена и щяли да бъдат ударени ответно американските бази в Сирия, и американския военнен флот. Е изпонасрaха се руснаците и оставиха "съюзника " си да яде бой. Това е да си на Русия съюзник ахахаха. Между дрогото най- големия резил беше Асад който избяга от собствена си страна!!
150
19
 
4
 
! Отговори
До 182 преди 6 години
Е, да, много удобно да се измъкнеш от отговорност. Нападат ти съюзника, не теб, значи за руснаците това не е проблем и пак се връщаме на въпроса кой би искал тактв хлъзгав, несигурен и лъжлив съюзник. Прогледнете най после
149
2
 
9
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Сега е момента България да продаде държавната си територия на нас ! Ние я бранехме десетки години от Руската агресия ! Сега ни дължат всичко ! И ВИЗИ на муравей ще видите пионкииии ....РРРРРРРРАААААБОТИИИИИИИ !
148
3
 
13
 
! Отговори
до178 преди 6 години
и кои са тези цели, оказа се че показват снимки от Фалуджа уж разрушени обекти от Дамаск....кино кино и театър...вервайте си, а относно Ердоган, единсамолет не излетя от Инджерлик макар че го натиснаха, днес от кумова срама измрънка една солидарност...
147
2
 
19
 
! Отговори
Докога преди 6 години
американците все унижават руснаците, пък Асад си седи на власт? Докога американците ще симулират действие? Могат ли реално да направят нещо или само се пеняват за пред дембилната си публика? Докога?
146
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 174 Нещо не си разбрал!Русия,и по-точно посланикът им в Бейрут каза,че ако американците насочът ударите към градовете където са руските бази ,отговорът на Русия ще е унищожителен за американските платформи от които е направено нападението!Май предупреждението е взето на сериозно от янките!
145
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аамериканците пак набиха шамарите на ***? Докога така? Колко още пъти ще ги унижават така грозно?
144
22
 
8
 
! Отговори
Do 168 преди 6 години
Стига разпространява лъжите на руската пропаганда! Пълно е със снимки на атакуваните цели! Напълно унищожени са! Как става така 3/5 от ракетите унищожени, а вслички предварително посочени и ударени от американците цели са на прах. Това за 70% свалени ракети се тиражира само в руските медии, които всички знаем що за измислици пишат най-редовно! Според dailynews, CNN и други световно признати медии, няма свалени американски ракети. Познай на кои медии вярвам повече! Наслушал съм се на руски лъжи
143
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 170 Запада и най-вече САЩ обучаваха, въоражаваха бунтовници които държаха градове в терор!Май забравяш как руснаците бомбиха и трепеха такива бунтовници -терористи в милионния Алепо и западняците се тресяха от яд.Алепо отдавна е в ръцете на Асад въпреки САЩ!
142
1
 
4
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 6 години
KAK LI SHTE OTGOVORI VESHTICATA NA KORBIN NA KAKVO ZAKONNO OSNOVANIA BOMBANDIRA