Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между САЩ и Русия
Обновена: 15 апр 2018 07:49 | 14 апр 2018 22:00,
327
Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?
Снимка: Reuters

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018 година.Това пише Кристиан Трипе в коментар за Deutsche Welle.

Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества.

От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население.

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 година - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Още по темата

Навремето обаче ставаше дума за това, и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа. Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания
Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият Изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
17
 
2
 
! Отговори
До Русия е непобедим преди 5 години
Руската непобедимост съществува само в болното ти съзнание.
220
14
 
4
 
! Отговори
накратко преди 5 години
Стана ясно че рашките не могат да си разиграват коня ей така както си искат.Шамарите ще стават все по-тежки.Даже и Тръмп дето се увличаше по Русия вече се отврати.
219
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още 1961 годиха бяха много близо до война,(Кубинската криза) та не знам какво има да разбираме.
218
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е непобедимаПушиш прекалено много трева. от там и са "глюките". И атрофирането на мозъка. Спирай, за да не стане необратимо.
217
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ, Великобритания и Франция.Световните военолюбци и агресори.Удари само по подозрение за химическо оръжие ...Кое и къде ще е следващото им своеволие? Никоя държава не е застрахована от лудостта им.
216
13
 
10
 
! Отговори
Русия е непобедима преди 5 години
до старДа си стар не значи да си мъдър. Единствената и непобедима Русия губи война и то такава, в която е на страната на победителите. Трети март е Велика дата! Само че 1918 г. Великата и непобедима Русия КАПИТУЛИРА пред БЪЛГАРИЯ, Германия и Австро-Унгария. За разни Кримски и други войни няма да споменавам, те не се броят. Да си русофилистик и безродник е тежка диагноза! А ако си и стар с тази диагноза положението е безнадеждно.
215
1
 
2
 
! Отговори
всичко е вярно преди 5 години
До Опасни игричкиАма на едеотите не им отърва и ти слагат минуси!Голям майтап!:)))
214
10
 
6
 
! Отговори
Mene преди 5 години
ПУТИН ГИ НАТИРИпреди 2 часа 10 21МНОГО ГРЪМ, МАЛКО ДЪЖД.ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ СИ ТРЪГВАТ ОТ РУСИЯ. САМО МАКДОНАЛДС ГУБИ 30 МИЛИАРДА ГОДИШНО ОТ ТОВА.=========================================================================:)))))))))))Ти за американските фирми не се кахъри.Макдоналд само дето нямат филиали на лунате,иначе са навсякъде по света.Виж рашките,май и една дюнерджийница не са отворили някъде.
213
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който разбрав,разбрал,следващия път руснаците няма да имат реме,да се изтеглят от рисковите райони.Санкциите обаче се увеличават.
212
6
 
21
 
! Отговори
Стар преди 5 години
Ей,сополанковци, не коментирайте военната сила на Русия!Я сядайте да си учите уроците!Не разпознавате що е приклад на пушката,чакате тати да ви даде пари да ги изпиете в кръчмите и изпушите на трева.Никой не е победил Русия,дори Наполеон.САЩ не е спечелил нито една война водена досега-само нападат и разрушават,грабят.
211
11
 
9
 
! Отговори
Русия е непобедима преди 5 години
до има 195Да дадат на Сирия модерни оръжия. Има само един мъъъъъъничък проблем. От къде да ги вземат тези модерни оръжия. Освен да им дадат анимационни филмчета. Жалка картинка!
210
23
 
27
 
! Отговори
Do 209 преди 5 години
Напротив! Технологичната изостаналост е на руснаците, които не успяха да свалят нито един томахоук с прехвалените си цъ 400. Изреалците също най-редовно мятат бомби в сирия а уж комар неможел да превръкне там ахахаха. И какво стана нали късия заплашваше с ответни удари? Нали щеше да потопи американския флот? Нали щеше да превърне в мишена всяка платформа атакувала същзникът им Сирия? Големи саюзници се оказаха руснаците - сирииците ги цепят а *** като мишки се скрили и притихнали ахахахаха
209
20
 
8
 
! Отговори
Опасни игрички преди 5 години
Имало е координация между САЩ и Русия.Ударите са далеч от руските бази.Ударите са срещу складове и не са нарушили животът в Дамаск.Повечето ракети са прихванати от ПВО на Сирия.Няма доказателства за пряко участие на Франция освен няколко минутни клипове.Тръмп и Мей получиха подкрепата на НАТО и повечето страни от ЕС.Няма опасност за България.
208
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле. Ясно. Няма една дума истина в текста и няма смисъл да се чете.
207
1
 
1
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 5 години
Глупости пишеш
206
21
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
До 130-западняците се намесиха във ВСВ от зор-руснаците щяха да окупират цяла Германия -а може и Франция и после Англия.Защо отлагаха отварянето на западния фронт 4 години.Чакаха като подли хиени дали Хитлер ще смачка руснаците,но като видяха обрата на събитията и се изприщиха.
205
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво се получи ! Всички разбраха, че прехвалените американски ракети мога да бъдат сваляни с оръжие от преди 40 години .Да не ударят барем с една ракета ,поне една охранявана военне база . Получи се ,че разбрахме за технологичната изостаналост на говедарите и че демокрацията идва със голямата сопа . А ! И че французите не пуснали една ракета . Били само за аромат там .
204
22
 
16
 
! Отговори
ПУТИН ГИ НАТИРИ преди 5 години
МНОГО ГРЪМ, МАЛКО ДЪЖД.ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ СИ ТРЪГВАТ ОТ РУСИЯ. САМО МАКДОНАЛДС ГУБИ 30 МИЛИАРДА ГОДИШНО ОТ ТОВА.
203
25
 
22
 
! Отговори
няма съмнение преди 5 години
Америка е шефът! Каквото искат да си приказват останалите мераклии за шефове!
202
6
 
5
 
! Отговори
boor преди 5 години
Самолетите на Турция и Израел си летят без проблеми .Обаче те свалили 70 томахавки !!