Facebook без реклами – кой би си платил?

Какво би станало, ако компанията предложи абонамент
15 апр 2018 09:22,
18
Facebook без реклами – кой би си платил?
Снимка: архив Reuters

По време на изслушването в началото на седмицата изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг увери сенаторите и конгресмените, че "винаги ще има версия на социалната мрежа, която ще остане безплатна", пише Washington Post.

Вероятно това означава, че ще има и версия, която няма да бъде безплатна, коментира изданието. От компанията вече намекнаха чрез своя оперативен директор Шерил Сандбърг, че версия на социалната мрежа без реклами би била "платен продукт".

От Facebook не правят официално изявление за своите планове и не може да се прецени как ще изглежда регистрацията на платена версия на социалната мрежа, например без реклами.

Washington Post обаче извършва някои проучвания. Във финансовия отчет на компанията за 2017 година е записано, че приходите от реклама достигат 39,94 млрд. долара. Общите приходи на Facebook достигат 40,65 млрд. долара. С други думи от реклама идват 98% от приходите на социалната мрежа.

Всеки месец Facebook отчита 2,13 млрд. активни потребители - поне към края на 2017 година. Простата математическа сметка пок

Още по темата
азва, че средно от потребител компанията получава 18,75 долара.

Готови ли сте да платите тази сума, за да получите версия на Facebook без реклами? Вероятно някои от потребителите ще се съгласят, особено на фона на скандала със събирането на лични данни и изтичането им към маркетинговата компания Cambridge Analytica, пише американското издание.

Възможно е компанията да подготвя и най-различни хибридни варианти - олекотена версия, с по-малко реклами, за месечен абонамент от 0,99 долара, или 10 долара на година, и т.н, коментира още изданието, позовавайки се на думи на ръководители на Facebook. Компанията има нужда от 20 долара приходи годишно от потребител, за да може да запази приходите на сегашното ниво.

От друга страна възможностите за таргетиране означава, че потребителите може би струват много повече от 18,75 долара на година за рекламодателите. Защото събраните данни за хората могат да дадат основателно предположение дали потребителят ще купи предложените продукти или не, дали ще е съгласен да плати по-висока цена или ще търси намаление.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така се прекратява приход от 40 млрд.? Ще променят начина по който рекламите се появяват и ще сложат някаква "малка " месечна такса . И.... ще си удвоят приходите . Винаги ще се намерят телета дето хем да си плащат , хем да не им пука че личните им данни се продават на разни компании, хем и да ги помпат с реклами от които Зукабъра печели.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умряло ми ухото и по тв реклами да има как да ги спрат *** нали от тях се издържат акои ще махне рекламите от феисбука на автоцентровете дето ми вървят и на други там тем подобни оня а къдее да гледа как се краде нет от компи специалист от които не съм доволен аз питам затова ли телгля филм 16 минути че тоя е в системата и ип знае и всичко а на тия кои сметка им държи и на всичкото отгоре са и наркомани ми и подръжка мвр системата са
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ура Файсбук умряГрешка, след 3 месеца, всички ще се излеят пак в една и съща мрежа ...
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СкукаИ какво - вече не се чувстваш толкова специален, а ?Може би и ти трябва да спреш, да гледаш на тоз пуст интернет, като смао Google и Facebook ??
13
2
 
6
 
! Отговори
Скука преди 6 години
Колко от вас помнят интернета преди да го завземат корпорациите? Беше си идеално. А сега е пълен ташаак! Изобщо стане ли нещо супер комерсиално веднага се разваля "магията".Сега всички *** си мислят че света започва от тях и преди facebook и google не е имало нищо.А някой от нас проследиха цялото развитие на интернет от самото му начало и честно да ви кажа аз съм разочарован от това което виждам днес. Пълна деградация. Интернет днес няма нищо общо със мечтите на първите иноватори.
12
4
 
6
 
! Отговори
Скука. преди 6 години
Аз спрях да ползвам социални мрежи още във вече далечната 2009г.Интернет ползвам още от 1995г. тогава още бяхме със модеми към БТК. В целия град само 20-30 човека имахме интернет. Повечето хора гледаха тези технологии като телета в железница.Но навремето нещата бяха различни. Интернета още беше като дивия запад.Имаше активни чатове, (мирка) много форуми, ICQ.... после се появиха и много сайтове за запознанства, след това беше MySpace, после стана популярен и Skype. и а по късно и Facebook
11
1
 
6
 
! Отговори
Ура Файсбук умря преди 6 години
В момента в които стане платена идва краят на централизираните социални мрежи и ще се появят множество малко безплатни мрежи и всеки ще си избира, ще стане много по добре без тях, дано да умрат по-скоро.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 - ***, без интернет още щяхме да плащаме подобни суми. Защо иначе, щяха да си смъкнат цените ?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 - Трябва да ти плащат и когато гледаш телевизия сигурно ? Виж, ако не искаш, не ползваш Facebook и си готов. Хората обвиняват този и други сайтове, за проблемите си, но истината е че изборът им е налице. Никой никого не е задължил, да има, па камомли да посещава редовно профила си във фейсбук.И "99% от хората са ботове и не могат да управляват реалноста в която живеят." - А ти си мастър бита, който вярва че е бог ...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля виваком оправете си интернета 16 минути филм вие сте слънчасали
7
3
 
6
 
! Отговори
men преди 6 години
не че влизам във факфейса, ама който влиза да си сложи адблокер и не му треа да плаща. ако не улови нещо дето ме дразни, показвам му го и бам повече такива бъркочи не виждам. жалко че 99% от хората са ботове и не могат да управляват реалноста в която живеят. скапаняшкия сайт фес.бг съхсто дразни с тоновете си реклама и затлачва браусъри. за това АДБЛОКЕР.
6
1
 
5
 
! Отговори
Capital преди 6 години
Да разбирам, че аз трябва да плащам?А не те на мен?Някакси не е честно. Моята информация също струва пари !
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Google предлага услуга, която за 10 долара на месец ви дава същото, като Spotify, но също така маха всякави реклами от YouTube, пуска ви клипчета с по високо аудио и видео позволява, да слушате и със "заключен" телефон.Никой не го ползва.Хората не биха дали и 2 долара, за услуга, лято ползват по 50 часа на месец, ако има безплатна опция. Дори и рекламите да им костват 5 пъти повече време и нерви, отколкото времето, за което ще изкарат 2 долара.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търся нещо по нета я тв я климатик и пускам фб и гледам реклами на тв и климатици и така всеки път каквото търся по търсачката и хоп реклама във фб
3
6
 
8
 
! Отговори
do 1 преди 6 години
а помниш ли 6лв когато беше минутата а една сим карта струваше 120лв ? заплатата тогава бе около 200 :) айде бягай да тролиш някъде другаде !
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** ГорянинИ от МТЕЛ не ти предоставят стикери. Аз давам пари за стикери и от Вайбър и не си плащам абонамент към мобилен оператор.
1
4
 
15
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
При цените на минута разговор и на месечните пакети , отдавна не виждам смисъл от такива програми. Беше едно време когато минутка в Мтел беше 1,80лв и после най -евтината ТАКСА беше 6лв и 40ст/ мин. , а сега за 10лв интернет и минути "на корем" - за къф ми фейс и скайп и др .под.