И Берлин на протест – недостигат жилища в столицата

13 000 берлинчани поискаха действия за справяне с проблема
Обновена: 15 апр 2018 15:34 | 15 апр 2018 15:15, Боряна Павлова
30

Снимка: Reuters


Около 13 000 берлинчани участваха в шествие и демонстративно разпънаха палатки, за да призоват властите да се справят с недостига на жилища в германската столица, предаде ДПА.

Протестиращите преминаха от "Потсдамер плац" до жилищния район Кройцберг. Акцията мина под надслова "Съпротива - заедно срещу принудителните изгонвания и ненормалната ситуация с наемите", пише БТА.

Демонстрацията беше най-големият протест в Берлин от години заради ситуацията с жилищата. В подобните прояви през 2016 и 2017 г. се включваха само по неколкостотин души.

Търсенето на недвижими имоти в Германия е огромно. В много градове, където богати клиенти от цял свят изкупуват жилища, имотният пазар е силно ограничен.
Освен това Берлин става все по-популярен сред туристите и властите въведоха по-строги правила за интернет компаниите, които предлагат имоти под наем като Еър Би Ен Би.

Много от берлинските протестиращи искат по-драстични промени в политиката в тази област, включително да бъдат спрени всички продажби на апартаменти. Други настояват за определяни на лимити, до които могат да бъдат увеличавани наемите от наемодателите.

Кметът Михаел Мюлер от Германската социалдемократическа партия подкрепи акцията, но заяви, че градските власти са направили вече всичко възможно. "Берлин изчерпа всички съществуващи правни възможности. Сега трябва да се намесят федералните власти", каза той.

Консерваторите от Християндемократическия съюз в областния парламент в Берлин отстояват мнението, че причината за проблема е прекалено малкият брой издавани разрешения за ново строителство.

През 2016 г. в приютите за бездомни в Берлин са живеели около 30 000 души, два пъти повече в сравнение с година по-рано. При окончателните данни за 2017 г. се очаква те да са 50 000 и повече, заяви регионалният министър на труда и социалната политика на провинция Берлин Александър Фишер.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има лесно - излезте извън Берлин :)
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пазарна икономика! За пари всяко правителство ще ви изтъргува. Ню Йорк, Лондостан, Парислан... Нали трябва някъде "законно" забогателите да правят пари. Скоро всичко ще е виртуално и няма да има нужда от жилища, а само места където робите да пребивават, докато работят за виртуална собственост, която не им и трябва, защото търговията трябва да върви.
26
0
 
8
 
! Отговори
Ще доживеем ли преди 7 месеца
да видим и на жълтите павета в София такъв протест поне относно общинските жилища?
Ще дочакаме ли някой наш държавник, подобно на Виктор Орбан да даде ясна дефиниция кои хора в едно общество са градивни и кои не са? И после да насочи усилията на социалната политика именно към градивните, защото те крепят държавата и хранят останалите! Именно те трябва да получат реални поощрения да създават минимум две, а по възможност и повече деца!
Вместо това, от години страната ни е развъдник на неградивни.
25
1
 
6
 
! Отговори
Пророк Йеремия преди 7 месеца
Бабата нека продължава да кани де що има сиукс по света да иде да живее на гърба на германския данъкоплатец, пък не само в Берлин, а в цяла Германия ще се получи остър недостиг на жилища.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си искат Източна Прусия от Полша. Поляците ще им я върнат.
23
3
 
3
 
! Отговори
евроатлантик преди 7 месеца
Трябва Германия да приема повече имигранти защото така ще се спазват евроатлантическите ценности.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искаха капитализъм. Берлинската стена им пречела да са богати и всички да са милионери.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От 12 години живея в Германия и винаги е имало чужденци,но сега е нещо страшно.Страшно е да замръкнете навън,защото отвсякъде ви дебнат стотици чифта очи,от които не можеш да очакваш нищо добро.
20
1
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 7 месеца
Върнете арабюгите, турчоляка и цялата друга пасмина у дома и ще се освободят достатъчно жилища в Германия и проблема с недостига ще се реши много бързо.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ами да се хванат на работа и да почнат да изплащат нещо.нали им дават почти безлихвени заеми за да учат,купят жилище и тн.
18
10
 
8
 
! Отговори
Пустиняк до 8 преди 7 месеца
Ахахаа, къде ти го сервираха това бе Кратуно? В брадва или секира. Потокът е само в една посока и той е от Полша към Германия. Ако някои немски пенсионери са се поблазнили да си купят евтина къща в Полша, мислиш ли, че това се брои... А Берлин е световен и модерен, нормално е да има недостиг на жилища, където са търсени. Така е и в Швейцария.
17
0
 
14
 
! Отговори
чарли преди 7 месеца
За ДЖИПСИ има ли ?
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Германия = к.о.ч.и.н.а
15
0
 
18
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 7 месеца
Има жилища ...
Няма без пари ....
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В САЩ е ужасно.
Бездомници, бездомници.
Животът им е една количка, която бутат по лъскавите тротоари...Като призраци са...Невидими за повечето хора...
13
0
 
19
 
! Отговори
rfga преди 7 месеца
ти остави ами и наемите скачат главоломно всяка година, а хазяите си избират наематели сред поне 100 кандидати
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
доко до 10!
Толкова голяма льжа като коментар не сьм чел от години насам!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да използват опита на завряния ни зет, с неговия неустоим чар, като истински Жардел подкосява краката на всяка мома, но взима тази с къща в Драгалевци и си живее спокойно в чуждия дом, баба и дядо се грижат за него - работа му намират, чак в политиката го вкараха.
10
4
 
3
 
! Отговори
Никой преди 7 месеца
"Не достигат" или "недостигът"? Редактор няма ли в неделя?
9
1
 
17
 
! Отговори
gost преди 7 месеца
Направи ми впечатление, че някои от лозунгите са много радикални. Например 'собствеността е кражба'. А те не си ли дават сметка че някои хора са работили много здраво за да си закупят жилище, че вместо да щракат с пръсти, те са инвестирали в бъдещето си.
Освен това има много други градове с по-достъпни жилища и ако започнат да се местят към тях то и цените в Берлин ще се укротят.