Кого трябва да мразят сирийците: "Ударът на САЩ е удар в нищото"

Сирийски политически анализатор предположи, че това ще си остане "изолирана акция"
15 апр 2018 22:08,
239
Кого трябва да мразят сирийците: "Ударът на САЩ е удар в нищото"
Снимка: Reuters

Да, въздушният удар беше силен сигнал. Но дали ще окаже някакво влияние? Сирийският политически анализатор Амр Куш се съмнява. В арабския портал "Al Araby Al-Jadeed" той пише: "На въздушната атака ѝ липсва нещо много важно: съпътстваща я политическа програма".

Още вечерта преди нападението Куш предположи, че ударът на САЩ ще си остане "изолирана акция". 

"Колкото и да е силен този удар, той няма да успее да свали режима на Асад", пише сирийският анализатор. Точно обратното: ударът дори би могъл да е от полза за Асад и неговите съюзници - Русия и Иран - тъй като не е обвързан с никаква дългосрочна стратегия. И все пак: "Може би атаката би дала нови импулси на Женевските преговори за Сирия", пише той.

Триумфът на Русия и Иран

И телевизионният канал "Ал Джазира" се съмнява, че ударът, извършен от САЩ, Франция и Великобритания, ще окаже някакво дълготрайно въздействие. Колумнистът Ибрахим ал Мараши припомня първия американски удар над Сирия преди една година. И той беше в отговор на предполагаема атака с отровен газ, приписвана на режима на Асад.

"Резултатът от двата удара ще бъде един и същ", предполага ал Мараши. 

"И двата са преди всичко символични акции с оскъдно въздействие. И двата говорят за това, че САЩ нямат дългосрочна стратегия за Сирия. И точно това отличава САЩ от Русия и Иран. Двамата съюзници на Сирия знаят много добре какво искат. Те искат на първо място да подкрепят сирийския президент Башар Асад. А ударите на САЩ от нощта срещу събота няма да променят дългосрочната победа на двамата актьори", коментира той.

Кого да мразят сирийците?

Сега решаващото е как самите сирийци реагират на въздушното нападение, пише анализаторът Хазем Сария в арабския и прозападен вестник "Al-Hayat", който излиза в Лондон. 

"Реакцията на режима е ясна: той ще се опита да насочи реакциите на сирийците в удобната нему посока", пише той.

"Сирийците, върху чиито глави падат бомбите, не трябва да мразят Асад и неговия режим, а Америка. Те, които биват атакувани от Асад с химически оръжия, не трябва да мразят него и правителството му, а вместо това трябва да проклинат Израел", пише още Хазем Сария, обобщавайки начина, по който аргументират близките до сирийското ръководство медии.

Режимът на Асад - непоклатим?

Хуманитарната равносметка от гражданската война в Сирия не вълнува съюзниците на Асад, предполага палестинският вестник "Al Quds al-Arabi", който също е издаван в Лондон. Интересите на Русия и Иран в Сирия са толкова големи, че за тях етичните съображения не играят никаква роля, пише изданието.

"Русия няма да допусне преговори за главата на Асад поради простичката причина, че той представлява политическата легитимация за интервенцията на Москва. И Иран няма да напусне Сирия", пише още вестникът и предполага: "Затова ударът на САЩ, Франция и Великобритания ще се окаже удар в нищото".

"Защото дори и Асад да се оттегли под някакава форма, той пак ще излезе на политическата сцена - през някоя задна врата. Точно така, както го видяхме и в случая с химическите оръжия", пише "Al Quds al-Arabi". 

Намекът е ясен: режимът на Асад няма право да изполва химически оръжия поради сключените международни договорки. Но тези оръжия съществуват - и бяха вкарани в употреба.

По-оптимистично се изказва някогашният израелски посланик в САЩ Майкъл Орен. 

"Въздушният удар на САЩ е от голямо значение за сигурността на Израел, Близкия Изток и целия свят", казва Орен, цитиран от вестник "Jerusalem Post". 

"Той доказва, че Тръмп е готов да се придържа към червената линия, зададена от него по отношение на употребата на химически оръжия от режима на Асад. Това е ясно и силно послание: САЩ няма да допуснат той да продължи да ги използва", коментира той.

Реториката на Хизбула

Израел следи много внимателно въздушните удари. Особено важна за Тел Авив е реакцията на ливанската Хизбула, чиито бойци са разположени директно на границата с Израел. Бейрутската телевизия "Al Manar", която минава за рупор на Хизбула, описва удара на САЩ като "агресивна и зла атака, която нарушава скандално суверенитета на Сирия и честта на нейните жители".

Медията говори за "война, насочена към населението от региона". Тази война обаче няма да постигне целите си. 

"Ислямската общност ще излезе по-силна от този сблъсък и решително ще се включи в битката", пише изданието.

Реториката на "Al-Manar" прилича много на реториката на вестник "Al-Hayat". Тя обаче достига само до една част от ливанското население. И все пак: това би могло да бъде достатъчно, за да се стигне до задълбочаване на конфликта. Едно е ясно: войната в Сирия скоро няма да приключи.

Автор: Керстен Книп

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с руските гимий дето се разбягаха от базата в Тартус? Върнаха ли се или да им пращаме още памперси?
139
4
 
2
 
! Отговори
Москва преди 6 години
поддържа Северна Корея иу Сирия, за да може да "бърка" отрови в Сирия, да дава заплахи чрез"словата на КимЧен" към ЕС,САЩ.И Лавров да твърди, че НИКОГА, нито при СССР, нито сега-РФ, не е имало хим. оръжие на териториите им. Нито пък заплашват ЕС и САЩ. ( това вършат завладените (поддържани)държави.)
138
2
 
6
 
! Отговори
факт преди 6 години
До Анонимен 153Има и са показани по много Арабски и Руски медии но позора няма да го покажат по западни медии,сещаш се защо.
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 158Че ти никога не си бил там........все едно да кажеш, че не обичаш инопланетяни! ТИ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ, КОЙТО ДЪРДОРИ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ БИЛИ "СТУДЕНИ"!!! Това важи ЕДИНСТВЕНО за западенците!
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудовищен шут в лицето на късий диктатор :)
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След тази бомбардировка унижението за Русия е огромно. Няколко дена по рано Израел им се изплю в сурата сега и Запада. Срам за "веилка" Русия.
134
2
 
3
 
! Отговори
браво преди 6 години
Представителя на Сирия в ООН е заявил че лицето отговорно за газовата провокация в гр.Дума е издирен и арестуван и дава показания ....
133
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 153Да бе да..........няма..............НЯМА НИЩО В ТВОЯТА ГЛАВА! А това, че не вярвате и слушате само кретенските западенски "коментари".........че то какво друго им остава след този позор.........ДА ЛЪЖАТ!!!!!!!!!
132
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен Русия не ми е братска - много студени са като хора, аз харесвам хора с топли сърца и души.
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 155Има многократни потвържденмия както от ОЗХО така и от ООН за това, че Асад е ползвал забранени химически оръжия. Чети. С общи приказки не става.
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 152Аз се питам дали някога Русия ще се извини за това, което стори и иозбщо за всичките си комунистически престъпления, които направи. Едва ли.
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 149Ха-ха-ха..........какъв "неблагодарен народ", ти го тровиш с газ, а той си избира пак Асад!!!! Абе, ти ИМАШ ЛИ АКЪЛ БЕ???? КОЙ Е ДОКАЗАЛ, ЧЕ АСАД ТРОВИ НЯКОГО!!!!! Н-И-К-О-Й!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОЙ ДО СЕГА НЕ ДОКАЗА НИЩО!!!! САМО ПРИКАЗКИ.....за такива *** като тебе!!!!! И самата атака го показа, всичко беше НАПРАВО СТРАХЛИВО!!! Ха-ха....да не говори франсетата как се изложиха!
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с асиметричния отговор? За Асад питам.
127
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нито една свалена ракета. Ушанките се чудят как да оправдаят безсилието си. Колко бомбардировки станаха, а Москва само скимти безпомощно.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой трябва да мразят сирийците, но знам кой трябва да мразят българите. На днешната дата 16 април 1925 година по поръчка на Москва е извършен най-зверския терористичен атентат в историята ни. Взривена е църквата Света Неделя. При атентата загиват 134 души - депутати, генерали, офицери, деца, майки....Жалко е, че днес много българи не познавайки историята си наричат тази коака Русия "братска" държава. Срам и позор. Поклон пред паметта на загиналите във варварския, руски атентат!
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По руската тв Руссия 24 показаха сирийския външен министър който показваше много свалени от сирийското ПВО ракети на САЩ и съюзниците им.Същия министър покани западни журналисти да дойдат в Сирия и да видят свалените ракети на САЩ и да се обърнат към властите във Вашингтон и Лондон и да ги попитат колко милиона са похарчени на американските и британски данъкоплатци за този така наречен (удар) по Сирия който постигна едно нищо
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САЩ-освободители 138Ха-ха-ха.............че естествено никъде нищо няма да видиш, защото си се скрил под масата и не смееш да си покажеш носа навън! Иначе щеше да видиш и портретите на Путин и Асад заедно, и руските и сирийските знамена заедно и радостта на един народ, УСТОЯЛ НА НАГЛОСТТА НА западните клошари, който тредно, но сигурно си възвръща страната и държавата! И ТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСНАЦИТЕ И ИРАНЦИТЕ! ВЪН ВСИЧКИ ДРУГИ НАШЕСТВЕНИЦИ!!!!!
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирийците са си избрали лигитимно правителство, значи са доволни от Асад, а след всички бойни действия той не си е подал оставката- значи това е работа на народа като общност, обаче се питам какво правят руските бази там, питам се и защо сирийският народ избира правителство което си позволява да го трови с газ, да убива недоволните, а не да си подаде оставката- кой може да ти каже. Дали одобрявам ударите на съюзниците- да някой трябва да каже на управляващите че няма кауза която да оправдае убий
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 147Яяяяяяяяяя.............че аз освен краварския обор и петльовия кокошарник НИКОГО ДРУГИГО НЕ ЧУВАМ ДА РЕВЕ!!! Колко сутрини по разните телеканали ходят разни, с немити коси клошари и дрънкат (по-точно се ОПРАВДАВАТ) как било правилно, че "ударили" по Сирия! Ама точно, с много "умни" бомби!!! И никой не бил пострадал, защото са били "много хуманни"!!!! ТИЯ ХОРА ИМАТ ЛИ ВЪОБЩЕ МАЛКО АКЪЛ??? Макар че историята ни показва, че запада НИКОГА НЕ Е БИЛ НИТО ХУМАНЕН, НИТО ЧОВЕЧЕН!
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪВСЕМ БЛИЗКО Е ВРЕМЕТО КОГАТО ДА СИ Ч*ФУТ ЩЕ СЕ СМЯТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ СЕ ПРЕСЛЕДВА ОТ ЗАКОНА И ТОВА ЩЕ СЕ НАКАЗВА СЪС СМЪРТ. ВСИЧКИ ЗЛИНИ НА ЗЕМЯТА ИДВАТ ОТ ЮДИТЕ.