Алергични без да подозираме? Възможно е!

Интервю на сайта Puls.bg с д-р Мария Иванова
16 апр 2018 14:15,
6
Алергични без да подозираме? Възможно е!
Източник: Личен архив

Има няколко вида алергии. Какво представлява тази от насекоми и как се лекува, коментира д-р Мария Иванова - алерголог с 20-годишен опит, практикуващ в токсикоалергично отделение към Клиниката по токсикология на Военномедицинска академия (ВМА). 

Д-р Иванова, кои са основните фактори, които водят до появата на алергии?
Най-общо може да се каже, че алергичните прояви са следствие от генетична (наследствена) предиспозиция и въздействието на факторите на околната среда. Алергичните болести са заболявания с различна етиология (произход), като общото между тях е клинично проявената свръхчувствителност. Протичането на дадено заболяване обаче има своя индивидуален ход при всеки отделен алергичен пациент. На практика, всяко едно от заобикалящите ни вещества, при определени условия, е способно да предизвика свръхчувствителност или така наречената алергична реакция със съответната клинична картина. Даденият алерген причинява алергично заболяване, но само ако попадне във възприемчив организъм.
 
Пролетта е в разгара си. Кои са най-разпространените алергии през този сезон?
Алергичните болести включват бронхиалната астма и алергичен ринит, които са респираторни алегични заболявания, уртикарията и ангиоедем, хранителна и медикаментозна алергии, атопичен дерматит, както и някои други по-малко известни болести като алергията след ужилване от насекоми. Особено актуални в този сезон са алергичният ринит и инсект алергията.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
аха преди 6 години
До да ама нене казвам че няма хора с алергични проблеми,просто твърдя че докторите прекаляват с диагнозата : АЛЕРГИЯвсеки път като влезна при доктор с детето ...ми се споменава за алергия ... има температура - ами може да е алергия, кашля - ами май е алегия,тече му носът-ами сигурно е елергия,излезли му пубертетски пъпки-ами най вероятно е алергиядокторите като не намерят отговор и веднага запяват песента за алергияи се започва едно предписване лекарства процедури..и накрая резултат нула
3
1
 
5
 
! Отговори
Патил преди 6 години
В БГ добрите алерголози се броят на пръстите на едната ръка. Тук се лекуват/потискат симптомите, а не се търси причината. Тъпчат се пациенти (предимно деца, за жалост) с антихистамини и кортикостероиди и това им е лечението на нашите "специалисти". Накрая ходихме в чужбина и проблемът се разреши. От мен да знаете, за алергии в ЕС - Италия, Австрия или Холандия. Е, най-добре е в САЩ, но дотам е далеко и прескъпо.
2
1
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
И аз съм на 45 години. Имам сенна хрема още от малък. В момента съм с такава ужасна алегия , че няма оправяне. Нищо общо от преди 20-30 години. Разбирай, че едвам гледам, кашлям, кихам , плювам, пия хапове и нищо. Не знам с какво ни пръскат ,но това е безумие.
1
2
 
3
 
! Отговори
аха преди 6 години
На 45 години съм ...За пръв път чух думата алергичен когато бях на 25 години .... тогава тичахме играехме и никой не му пукаше че тук или там си се ударил или че от тревата са ти излезнали пришки ...или че напролед подмсърчаш малко ....винаги старите ни казваха:"нищо ти няма ...ще ти мине като на кучето под опашката " ...лекарства не взимахме и си бяхме здрави ...гледам сега по младите си колеги се разкарват с мини-аптека с хапчета против незнам каква си болести и алергийпрекалява се !