Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!

Разумната политика би комбинирала три подхода
Обновена: 17 апр 2018 07:24 | 16 апр 2018 20:30, Елка Василева
340
Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!
Снимка: архив, Булфото

Ужас, Германия се напълни с чужденци! - възкликват мнозина в България. Но докато същата тази България гордо изчезва, Германия расте и става все по-силна. Интересен контраст, нали? Нека видим на какво се дължи, пише в анализ проф. Ивайло Дичев, публикуван от Дойче веле.

Поне веднъж годишно окайваме някое демографско изследване. Там са всичките ни драми: неувереността в бъдещето на нацията, тъгата по заминалите млади хора, комплексът, че вече сме стари и няма за кога да правим деца.

Според последните данни на БАН през миналата година сме намалели с 51 хиляди души (един Видин). Застаряване, най-висока смъртност в ЕС, ниска раждаемост, емиграция. С тези темпове през 2019 ще сме паднали под 7 милиона, а окончателното изчезване ще се състои след 140 години.

В същия момент Дойче веле представи едно германско демографско изследване. Германия е страна с раждаемост, която е по-ниска дори и от българската. Но научихме едно удивително число: в тази страна днес живеят над 10 милиона чужди граждани. Един на всеки осем! Отделно са по-старите имигранти, които вече имат германски паспорт.

Половината от чужденците са от Европейския съюз, като българите са около 310 хиляди (една Варна). Останалите са от трети страни. Именно този трудов ресурс задвижва супер успешната германска икономика, която търси да наеме още милион и нещо работници. Германия расте, става все по-силна, а България гордо изчезва. Интересен контраст, нали?

На какво залагат в развития свят

Германският пример ни дава представа какво се прави в развития свят - привличат се и се интегрират мигранти. В страни като Канада и САЩ това става планомерно, дори с квоти. Спецификата на Федералната република се състои в това, че тя рязко се отваря за масирана имиграция, като това дори поражда политически трусове. Но друг механизъм капитализмът не е измислил - чакаме роботите да заменят хората, само дето не е сигурно дали няма да заменят и нас самите.

Мигрантите са нужни не само за да запълнят вакантните места и да вършат работа, която местните не желаят. Повечето от тях са млади и раждат деца; тръгват от нулата и съответно купуват къщи, коли, обзавеждане, с което задвижват потреблението.

И още: мигрантите идват със своите култури, обогатяват приемащата страна и са жива връзка с местата, от които пристигат. А заедно с работниците идват и инвеститори: ако една култура се е научила да взаимодейства със сирийския бежанец, тя по-лесно ще се разбере със саудитския принц.

Да, и в западните общества има съпротива срещу новодошлите. И там има хора, които предпочитат да са само сред свои. Само дето така си оставаш слаб, малък, неразвит.

В днешна България тази посока за търсене на решение изглежда невъзможна. Расизмът се превърна в медийна норма, а демографите, които обсъждат проблема, дори не смеят да споменат варианта миграция, за да не ядосат някого. А когато работодателите отворят дума за внос на работна ръка, левите веднага скачат, защото виждат в тази мярка дъмпинг на трудовия пазар. И защото мислят икономиката като игра с нулева сума. В същото време в Германия дойдоха милиони - и спечелиха всички.

Тънкият момент тук е съпротивата срещу чуждите инвеститори, която се обосновава не с цвета на кожата, а с патриотичната защита на местния капитал. Но защо да ме е грижа за печалбите на местния капиталист? Може пък чуждият да има по-добро ноу-хау, да осигурява по-добри условия на съгражданите ми.

Но ето, че им се създават всякакви пречки - като се започне от непрекъснатата смяна на закони и се стигне до феодализма по места, който си иска процент. Та сега стоим и чакаме нашите олигарси да преперат достатъчно пари, които да вкарат тук през офшорките си под формата на „чужди инвестиции“.

"Да върнем нашите деца!"

Втората възможност е по-популярна: да върнем нашите собствени емигранти. Кой не би се радвал? Не разбирам само защо хората, които го повтарят, си мислят, че тези дълго отсъствали сънародници лесно ще се интегрират в нашата действителност. Да, знаят езика, познават страната, но дотолкова са се откъснали от средата, че ще им струва доста усилия да се включат отново в шуробаджанашките мрежи. Тук ще са чужденци като виетнамците или мароканците - и това е едно от нещата, които ги спира, не само по-ниските заплати. Вземете университета: пристига младеж с диплома от Кеймбридж, но не си мислете, че се изтрепваме да го вземем. Нали си имаме тукашни, които са се въртели около нас няколко години.

Политиката за привличане на емигрирали сънародници предполага радикална подкрепа и улесняване на всички възможни нива - например някаква агенция да се заеме с всичко, което човекът трябва да направи, за да си дойде: от работата през жилището до легализирането на дипломите. Тази подкрепа спокойно може да се разпростре върху чуждите специалисти, които следва да привлечем, ако някак преодолеем етническия си солипсизъм.

Но ще има двусмислена реакция от страна на местните: значи на тях давате, а на нас - не? Видяхме това двусмислие и в национал-популистките партии, които най-силно разпалват демографските страсти - искат да върнат емигрантите, но опитаха да ограничат правото им на гласуване.

Привличането на качествени хора е в днешно време един вид състезание, в което различните места мобилизират много ресурси. Наред с практическите неща трябва да споменем и качеството на живота, което става все по-важен фактор при екзистенциалния избор. Напускаш Мюнхен и се озоваваш в Пазарджик. Какво правиш там? Особено когато говорим за топ специалисти, от каквито ще имаме все по-остра нужда, този фактор е особено важен. Но не виждам политика за привличане на „креативната класа“ с цялостен дизайн на средата. (Освен може би в Пловдив - дали градът не дръпна и заради това, че стана едно много приятно място?)

Проблемът с раждаемостта

Третият подход е най-силно желан: подкрепа за раждаемостта. Показателно е, че нашите суверенисти се кълнат в примера на Орбан, който яростно противопоставя натализма на имиграцията. Проблемът е, че въпреки заявката до 2030 раждаемостта в Унгария да се вдигне над санитарния минимум (2,1 деца на жена), засега не се забелязва раздвижване. Чудя се дали проблемът не е в това, че неговите мерки са основно финансови.

Традиционните семейства, каквито ги бленуват новите консерватори, отдавна не съществуват. Жените се стремят към обществена реализация, а самите двойки лесно се свързват и разпадат. Затова смятам, че подкрепата за родителството трябва да върви в съвсем друга посока - обществото да поема все по-голяма част от грижата за децата.

Наместо да се раздават пари, да се осигуряват целодневни училища и детски градини, безплатни допълнителни занимания по език или спорт. Именно в тази посока тръгна Макрон, следвайки френската етатистка традиция - записването на дете в детска градина ще стане там задължително от 3-годишна възраст. Вероятно ви звучи комунистически, но няма как да върнем жената в кухнята, няма как да стабилизираме любовните отношения. Затова отглеждането на децата трябва да се облекчи максимално - за да бъде радост, а не бреме. (Тук обаче едни етнически хора избухват: откъде накъде ще даваме и на циганите. И така всякаква политика замира.)

Да не забравяме и това: раждаемостта ще реши проблемите ни след най-малко 20 години. В момента новородените само ще натоварят социалната система. Затова разумната политика би комбинирала трите подхода - би привличала подбрани по някакви критерии мигранти, би улеснявала адаптацията, би инвестирала в бъдещето за няколко десетилетия напред. Но тематиката е твърде удобна за идеологизиране - съдбата, нацията, чуждите нашествия... И така нищо няма да се изведе докрай. Затова пък всеки нов сезон ще изживяваме нови и нови демографски трагедии.

 


340
Още по темата: Германиядемография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Често коментирам тук. Често съм негативен. Признавам си.

Обаче тазимата статия е доста смислена
89
11
 
3
 
! Отговори
Западофил преди 1 година
Да спасим България, като я превърнем в Афганистан! Черното е новата мода! Юруш българки, отдавайте се на араби! Европа завинаги
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До антизападопоклонник

То с Грудинин заплатата щеше да стане 120 рубли колкото беше по времето на Брежнев. Абе вие изобщо имате ли си понятие как са живели през комунизма руснаците? Явно че нищо не знаете ама иначе много се плюнчите по форумите. Ми вземете и прочетете спомените на Никита Хрушчов, той е единственият работник от всички руски вождове, бил е стругар. Та той пише че най му е болно, че съветския работник след 50 години съветска власт живее по-бедно от царския работник преди 1915 год.
87
3
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
До Hafen die Wahrheit

А ти знаеш ли че тея българки ако не разждаха там щяха да разждат българчета тука.Немците живеят на утробата на нашите жени.
86
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е обречена,а статията е поръчкова в стил DW.
85
0
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
До до 81

Германия вски който е минал я е смазал.Стига плямпа глупости!
84
10
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 година
Още 6 години мизерия, пък и след това не се знае! Докато не се хванат за оръжието и не очистят такива разни образи като Герман Греф и Медведев- нищо добро не ги чака и тях. Очистят ли един, дето властва над тях и едновременно им се подиграва за мизерията в която живеят, другите, дето дойдат, ще имат поне малко страх! За нашите властимащи важи същото! Поне нашите не са толкова нагли като руските, че не стига другото, ами и да ни се подиграват.
83
1
 
31
 
! Отговори
Кратун преди 1 година
Нашите пак са схванали процесите в дълбочина. Ирония разбира се. Успехът на Германия се дължи на принципите, на които работи всичко. Чужденците са следствието на това, че икономиката се е развила, а не причината за икономическото развитие. Внушението е, дайте да внасяме чужденци, че да се развиваме. Жалък пасквил.
82
3
 
3
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
ДРУГ ВАРИАНТ >

СПИРАТ СЕ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ НА НЕ-РАБОТЕЩИТЕ РОДИТЕЛИ

ВЪВЕЖДА СЕ ДЕТСКИ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ
САМО ЗА РОДИТЕЛИ КОИТО СЕ ОСИГУРЯВАТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ

1) ЗА СЕМЕЙСТВО С 1 ДЕТЕ > 200 лв. НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ МЕСЕЧНО
ТОВА ОЗНАЧАВА В КРАЯ НА ГОДИНАТА НА РОДИТЕЛИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ 960 лв. НА КУП

2) ЗА СЕМ. С 2 ДЕЦА > 2 Х 300 лв. НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ
ТОВА ЗНАЧИ 2 880 лв В КРАЯ НА ГОДИНАТА

3) ЗА СЕМ. С 3 ДЕЦА > 3 Х 400 лв НЕОБЛАГАЕМИ
ИЛИ 5 760 лв, ДЕКЕМВРИ

СЛЕД 3-то НЯМА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ
81
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около 2000 човека средно измират само по пътищата в България. Друга част измират от болести, а по-младите и можещите се изнасят в чужбина. Там създават семейства, раждат деца. Деца за който България е чужда държава и не намират нищо свързващо ги с нея. Трагедия!!! :(
80
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малоумна статия! Германия расте но с арабска кръв.
79
8
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 година
До анонимен 52,
Стига си го хвалил Путин! В Русия минималната работна заплата от 1-ви май ще бъде повишена с 1600-1700рубли и ще съставлява мизерните 11163рубли(по сегашния курс- по-малко от 300лв.). Жириновски и разни други руски политици предложиха същата да бъде повишена двойно до около 20000рубли. Онзи образ Медведев обаче каза, че нямало пари! За него и приближените му олигарси и банкери винаги ще има купища пари. Ще съжаляват руснаците, че не избраха Грудинин, ама въщане назад няма.
78
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Богати на чужд гръб

Кои комунистически страни имаха висока раждаемост? Много ми е интересно да го чуя от устата на такъв експерт демограф. Раждаемостта в България беше висока до колективизацията през 1955 след това секна. През 80-те години типичното българско семейство имаше по 1 дете. На 9-ти септември 44 България е била 7 милиона, в началото на 20 век 3.5 милиона. Т.е. за 45 години населението се е увеличило двойно. За 45 год. Тодор Живков така и не можа да постигне 2 милиона прираст в БГ.
77
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расте Германия да с турци и сирииици :)) хахахахах
Пък и аз нищо лошо, не виждам ...Много паплач не е хубаво. Сега е свободно и широко . Който иска тъпканица да се разходи до Китай.
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли гърците и румънците не изчезват, а само българите, които вече от пет години не смеят да направят нито един голям протест срещу Бойко и брюкселските зелки?
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия има много проблеми и ако обича да си ги решава сама, ако може не за наша(Европейска) сметка.
Всяка жаба да си знае гьола. Ние ще си решаваме проблемите по нашия начи, а те както искат така да си ги решават.
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
EMIGRANTITE SA PREDATELI I NE TREBVA DA IM SE RAZRESHAVA VAOBSHTE DA VLIZAT V BALGARIA.
ZAVARSHIL KEMBRIDG I ISKA DA STANE GOSPODAR V BALGARIA-ZAVARSHIL E S PODKUPI,A I CUGDENZITETAM MNOGO MNOGO NE GI DOLUBVAT-PISHI MU EDNA TROIKA DA TI SE MAHA OT GLAVATA.
73
13
 
6
 
! Отговори
до 81 преди 1 година
Много и по всяко време са точили ножа си срещу Германия, но има едно голяма НО! Германия е непобедима!!!
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Hafen die Wahrheit
Видяхме им културата през Втората световна война.Все пак Хитлер е дошъл на власт след избори.И до края немците не въстават срещу него.Така че не ми ги хвали.Те са като едно стадо,което слуша това,което им кажат политиците.В България поне на политици не вярваме.
71
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да възхлавяваш това, че Германия след 20-30 години ще изглежда като държава от Ориента не знам дори,как да го коментирам! Дичев,вие сте . . . . . гений! Впрочем всички знаем,как ще свърши цялата тази история,наречена неолиберализъм.Ще дойдат едни други хора,които няма да бъдат на едно мнение с вас.