Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!

Разумната политика би комбинирала три подхода
Обновена: 17 апр 2018 07:24 | 16 апр 2018 20:30, Елка Василева
340
Докато Германия расте и е все по-силна, България гордо изчезва!
Снимка: архив, Булфото

Ужас, Германия се напълни с чужденци! - възкликват мнозина в България. Но докато същата тази България гордо изчезва, Германия расте и става все по-силна. Интересен контраст, нали? Нека видим на какво се дължи, пише в анализ проф. Ивайло Дичев, публикуван от Дойче веле.

Поне веднъж годишно окайваме някое демографско изследване. Там са всичките ни драми: неувереността в бъдещето на нацията, тъгата по заминалите млади хора, комплексът, че вече сме стари и няма за кога да правим деца.

Според последните данни на БАН през миналата година сме намалели с 51 хиляди души (един Видин). Застаряване, най-висока смъртност в ЕС, ниска раждаемост, емиграция. С тези темпове през 2019 ще сме паднали под 7 милиона, а окончателното изчезване ще се състои след 140 години.

В същия момент Дойче веле представи едно германско демографско изследване. Германия е страна с раждаемост, която е по-ниска дори и от българската. Но научихме едно удивително число: в тази страна днес живеят над 10 милиона чужди граждани. Един на всеки осем! Отделно са по-старите имигранти, които вече имат германски паспорт.

Половината от чужденците са от Европейския съюз, като българите са около 310 хиляди (една Варна). Останалите са от трети страни. Именно този трудов ресурс задвижва супер успешната германска икономика, която търси да наеме още милион и нещо работници. Германия расте, става все по-силна, а България гордо изчезва. Интересен контраст, нали?

На какво залагат в развития свят

Германският пример ни дава представа какво се прави в развития свят - привличат се и се интегрират мигранти. В страни като Канада и САЩ това става планомерно, дори с квоти. Спецификата на Федералната република се състои в това, че тя рязко се отваря за масирана имиграция, като това дори поражда политически трусове. Но друг механизъм капитализмът не е измислил - чакаме роботите да заменят хората, само дето не е сигурно дали няма да заменят и нас самите.

Мигрантите са нужни не само за да запълнят вакантните места и да вършат работа, която местните не желаят. Повечето от тях са млади и раждат деца; тръгват от нулата и съответно купуват къщи, коли, обзавеждане, с което задвижват потреблението.

И още: мигрантите идват със своите култури, обогатяват приемащата страна и са жива връзка с местата, от които пристигат. А заедно с работниците идват и инвеститори: ако една култура се е научила да взаимодейства със сирийския бежанец, тя по-лесно ще се разбере със саудитския принц.

Да, и в западните общества има съпротива срещу новодошлите. И там има хора, които предпочитат да са само сред свои. Само дето така си оставаш слаб, малък, неразвит.

В днешна България тази посока за търсене на решение изглежда невъзможна. Расизмът се превърна в медийна норма, а демографите, които обсъждат проблема, дори не смеят да споменат варианта миграция, за да не ядосат някого. А когато работодателите отворят дума за внос на работна ръка, левите веднага скачат, защото виждат в тази мярка дъмпинг на трудовия пазар. И защото мислят икономиката като игра с нулева сума. В същото време в Германия дойдоха милиони - и спечелиха всички.

Тънкият момент тук е съпротивата срещу чуждите инвеститори, която се обосновава не с цвета на кожата, а с патриотичната защита на местния капитал. Но защо да ме е грижа за печалбите на местния капиталист? Може пък чуждият да има по-добро ноу-хау, да осигурява по-добри условия на съгражданите ми.

Но ето, че им се създават всякакви пречки - като се започне от непрекъснатата смяна на закони и се стигне до феодализма по места, който си иска процент. Та сега стоим и чакаме нашите олигарси да преперат достатъчно пари, които да вкарат тук през офшорките си под формата на „чужди инвестиции“.

"Да върнем нашите деца!"

Втората възможност е по-популярна: да върнем нашите собствени емигранти. Кой не би се радвал? Не разбирам само защо хората, които го повтарят, си мислят, че тези дълго отсъствали сънародници лесно ще се интегрират в нашата действителност. Да, знаят езика, познават страната, но дотолкова са се откъснали от средата, че ще им струва доста усилия да се включат отново в шуробаджанашките мрежи. Тук ще са чужденци като виетнамците или мароканците - и това е едно от нещата, които ги спира, не само по-ниските заплати. Вземете университета: пристига младеж с диплома от Кеймбридж, но не си мислете, че се изтрепваме да го вземем. Нали си имаме тукашни, които са се въртели около нас няколко години.

Политиката за привличане на емигрирали сънародници предполага радикална подкрепа и улесняване на всички възможни нива - например някаква агенция да се заеме с всичко, което човекът трябва да направи, за да си дойде: от работата през жилището до легализирането на дипломите. Тази подкрепа спокойно може да се разпростре върху чуждите специалисти, които следва да привлечем, ако някак преодолеем етническия си солипсизъм.

Но ще има двусмислена реакция от страна на местните: значи на тях давате, а на нас - не? Видяхме това двусмислие и в национал-популистките партии, които най-силно разпалват демографските страсти - искат да върнат емигрантите, но опитаха да ограничат правото им на гласуване.

Привличането на качествени хора е в днешно време един вид състезание, в което различните места мобилизират много ресурси. Наред с практическите неща трябва да споменем и качеството на живота, което става все по-важен фактор при екзистенциалния избор. Напускаш Мюнхен и се озоваваш в Пазарджик. Какво правиш там? Особено когато говорим за топ специалисти, от каквито ще имаме все по-остра нужда, този фактор е особено важен. Но не виждам политика за привличане на „креативната класа“ с цялостен дизайн на средата. (Освен може би в Пловдив - дали градът не дръпна и заради това, че стана едно много приятно място?)

Проблемът с раждаемостта

Третият подход е най-силно желан: подкрепа за раждаемостта. Показателно е, че нашите суверенисти се кълнат в примера на Орбан, който яростно противопоставя натализма на имиграцията. Проблемът е, че въпреки заявката до 2030 раждаемостта в Унгария да се вдигне над санитарния минимум (2,1 деца на жена), засега не се забелязва раздвижване. Чудя се дали проблемът не е в това, че неговите мерки са основно финансови.

Традиционните семейства, каквито ги бленуват новите консерватори, отдавна не съществуват. Жените се стремят към обществена реализация, а самите двойки лесно се свързват и разпадат. Затова смятам, че подкрепата за родителството трябва да върви в съвсем друга посока - обществото да поема все по-голяма част от грижата за децата.

Наместо да се раздават пари, да се осигуряват целодневни училища и детски градини, безплатни допълнителни занимания по език или спорт. Именно в тази посока тръгна Макрон, следвайки френската етатистка традиция - записването на дете в детска градина ще стане там задължително от 3-годишна възраст. Вероятно ви звучи комунистически, но няма как да върнем жената в кухнята, няма как да стабилизираме любовните отношения. Затова отглеждането на децата трябва да се облекчи максимално - за да бъде радост, а не бреме. (Тук обаче едни етнически хора избухват: откъде накъде ще даваме и на циганите. И така всякаква политика замира.)

Да не забравяме и това: раждаемостта ще реши проблемите ни след най-малко 20 години. В момента новородените само ще натоварят социалната система. Затова разумната политика би комбинирала трите подхода - би привличала подбрани по някакви критерии мигранти, би улеснявала адаптацията, би инвестирала в бъдещето за няколко десетилетия напред. Но тематиката е твърде удобна за идеологизиране - съдбата, нацията, чуждите нашествия... И така нищо няма да се изведе докрай. Затова пък всеки нов сезон ще изживяваме нови и нови демографски трагедии.

 


340
Още по темата: Германиядемография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
2
 
2
 
! Отговори
Kirozila преди 1 година
Хюго Бос да си сложиш тогава едно българско име дегее хахаха че и то май е немско
"на гол тумбак чифте пищови" - това са повечето тук
апропо Виктор / рукият baby boom умря / след 2015/16 година пак тръгна надолу
за сведение Русия има за година по малко регистриране патенти отколкото Microsoft
ама нас какво ни интересува / важното е че дишаме мръсен въздух!
229
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива манипулативни заглавия и опорни точки подхождат на пропаганден вестник като Правда или Работническо дело.Личи си че професора е чел наръчника на агитатора.
228
1
 
5
 
! Отговори
До 221 преди 1 година
Като отиваш да играеш в игра, където трябва да имаш богата обща култура ,е смешно да не знаеш за световноизвестен футболист. Ти може и да не знаеш, ама не си отишъл да участваш в това предаване.
227
1
 
4
 
! Отговори
Виктор преди 1 година
Прави впечатление, че в Русия все повече жени в зряла възраст се решават да родят и отгледат още едно дете. Надежда Левитцкая, която е шеф на зравната служба в Ростов казва: ‚Едно време 28-годишните майки влизаха в отчетите ни като ‚късно раждащи‘, а сега много жени раждат и на 42 и дори 45 години‘.“
226
4
 
20
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Прочетох кой е авторът- Дичев, професионалния българомразец. Сигурно са му кихнали грант да пише срещу нас- нали все пак подкрепихме балансирана политика и да не гоним риски посланици. Аманищо не пише за ислямизацията там, за мултикулти диктатурата- сугурно за него са все хубави неща, грантоугодни...ние ням да изчезнем, колкото и да им се иска на българомразците. Нс пук на тях- те ще изчезнат, Германията им ще изчезне, нио ние знаем как се оцелява.
225
2
 
6
 
! Отговори
Виктор преди 1 година
Президентът Путин още преди години заяви, че главна задача на Руската политика е да спре демографския спад. Той постоянно подчертава ценността на майчинството и на семейството, особено на многодетните семейства. В допълнение към паричните премии в Русия беше подобрена законовата защита на майчинството. Работодателите са длъжни да пазят работното място на майката до три години след раждането на детето...
224
4
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 1 година
Пето, сравнението с Германия е неуместно. Вместо това, предлагам следната информация относно примера от Русия: „В Русия се наблюдава истински бейби бум, откакто властите в страната гласуваха еднократна [условна] помощ в размер на 10 хиляди евро за раждане на всяко второ и следващо дете в семейството. През 2013 г. раждаемостта в страната за пръв път от 1991 г. насам надхвърли нивото на смъртността.
223
3
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос До 232 преди 1 година
И какво от ъова, че нямаме световна марка?! Но немците имат една световна марка- нацизма, газовите камери...да продължавам КИ? Никъде не е записано, че трябва да имаме световни марки. И регионалните ни стигат. Айде къш, мръсни българомразци.
222
2
 
14
 
! Отговори
Виктор преди 1 година
Трето, статията пренебрегва факта, че катастрофалните демографски тенденции у нас продължават вече десетилетия и са резултат на геноцид. Има ли нещо естествено в това минималната пенсия у нас да е 83 евро и да се налага на много хора да избират между хляб и лекарство в 21-ви век в Европейския съюз?
Четвърто, ясно е, че привличането на чужденци не е решение за спасението на българската нация, или поне не е единственото решение...
221
3
 
9
 
! Отговори
Виктор преди 1 година
Второ, посочените факти относно населението на Родината ни са неверни. Според изчисления на ЦРУ към месец юли 2014-та г., населението на България е било около 6,7 милиона; Проф. Петър Иванов (от Центъра за демографска политика) заяви през ануари 2014-та г., че етническите Българи са 4,7 милиона. Ние сме най-бързо изчезващата нация в света, при това без открита война, без природни бедствия и със сравнително висока раждаемост сред водещите малцинства у нас...
220
2
 
10
 
! Отговори
Виктор преди 1 година
Каква е целта на тази статия, ако не да дезинформира и демотивира? Първо, демографската катастрофа в България се отнася за етническите българи. Най-многобройните малцинства в страната са евреи, турци, и роми. От много години раждаемостта сред тях е много по-голяма от тази сред етническите българи и при тези етнически групи няма реална опасност от изчезване, докато етническите българи са тласкани към тотално унищожение и изчезване!...
219
12
 
4
 
! Отговори
Kirozila преди 1 година
забравих нещо важно
БГ е световно неизвестна страна
няма нито една БГ марка по света НИТО ЕДНА!!!
ако четете доклади за пазави БГ е винаги в други заедно с албания македония сърбия
статията според мене даже е твърде меко написана
млад специалист ако не е нещо зъболекар или счетоводител няма какво да прави в БГ
просто няма
218
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 1 година
До Пенчо

Пенчо, бре, чети! Пенчо не чете.
Пенчо, бре, учи! Пенчо пак не ще.

Неграмотност, съчетана с претенции за компетентност.
217
3
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
Целта на тази статия от "безспристрастното доиче веле" е да ни обеди ,че е нормално нашите деца да емигрират в Германия а пък ние да си живеем с арабелките
216
0
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Само не знам авторът защо си мисли, че Видин е 51 хил. души, като реално е 20 хил.
215
10
 
6
 
! Отговори
Kirozila преди 1 година
повечето смешници тука дето са фенове да работят за 500 лева а не за 2000 евро в Германия явно просто нямат тази възможност. Германия е най-добрата за живеене страна в Европа. Стойте си в БГ / да ви тровят с мръсен въздух, фалшив алкохол и да ви трепят по улиците
да ви е жив и здрав бойко най-умният.
слушайте си чалгата и се наслаждавайте как децата ви се друсат и някви кифли са им идоли
Докато в БГ не разберат че сме най изостаналата държава - няма да се оправим.
214
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Пример: Цената на газта за Германия е на половина от цената за България. Тогава как нашата продукция да е конкурентна на пазара? "братушките" мълчат и влачат!
213
3
 
5
 
! Отговори
extremist преди 1 година
ГЕРМАНИЯ КАТО ПРИЕМЕ ДОСТАТЪЧНО "МИГРАНТИ" ЩЕ Я ПРЕКРЪСТИМ НА МАВРИТАНИЯ
212
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия е накакъв ужас в момента.Рядко можеш да видиш германци по улиците.Само някакви тумби араби и африканци,вече и в по малките градчета.
211
0
 
3
 
! Отговори
Образно казано преди 1 година
Само да видите германските футболисти как надминаха себе си и от нищото нящо правят!
Какво спортно щастие си имат?