ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!

Кремъл се възползва от разделението в Евросъюза
16 апр 2018 14:30, Елка Василева
67
ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!
Снимка: архив, Reuters

Въздушните удари по Сирия, нанесени от САЩ, Франция и Великобритания, далеч не получават единодушна подкрепа от ЕС и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан ще се опита да получи по-единодушна подкрепа на днешната среща с колегите си в Люксембург.

Вярно, че германският канцлер Ангела Меркел определи ударите като необходими и подходящи. Но в другите столици на ЕС наблегнаха на необходимостта да се предотврати всякаква военна ескалация, пише Франс прес.

Всички страни членки са на мнение, че използването на химически оръжия на 7 април срещу бунтовническия бастион Дума, в близост до Дамаск - за което е обвиняван сирийският режим - е неприемливо и не трябва да остане ненаказано.

Още по темата

Декларацията, публикувана в събота от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на 28-те страни набляга на необходимостта виновните за военни престъпления да си получат заслуженото. Но тя не оправдава ударите.

"Това не е изненада", обясни европейски източник.

28-те страни са разделени. От едната страна на шахматната дъска са Франция и Великобритания. От другата са неутралните. По средата са членове на НАТО, много от които са на различно мнение по отношение на ударите, както показа и реакцията на Италия, която увери, че "тези ограничени действия няма да бъдат началото на ескалация".

"Декларацията на 28-те е максимумът на това, което можеше да бъде казано", подчертава източникът. Подкрепата на НАТО обаче беше по-изрична.

Много европейски правителства са недоволни, защото се опасяват от реакцията на Владимир Путин, поддръжник на сирийския президент Башар Асад.

В навечерието на ударите руският президент предупреди в разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, че всякакви "необмислени и опасни действия в Сирия" могат да доведат до "непредвидими последствия".

Да остане единен

"Европейският съюз трябва да остане единен. Трябва да се избегне възможността всяка страна да води автономна политика спрямо Москва. Това е важно за съществуването на ЕС", обяснява европейски представител, пожелал анонимност.

Москва се възползва от разделението в ЕС. Реакциите след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, извършено във Великобритания - за което Лондон обвинява Русия - го показаха.

"Всички направиха същите констатации. Всички разбраха фактите по един и същ начин, но не всички реагираха по един и същ начин", подчертава европейски дипломатически източник.

Общо 19 страни членки на ЕС експулсираха от своята територия руски дипломати, пет просто повикаха посланиците си за консултация, а три не предприеха действия. И щеше да е необходимо сериозно убеждаване, за да бъдат накарани 28-те да обвинят Москва.

На ежемесечната си среща в Люксембург министрите на външните работи на 28-те страни ще се опитат да постигнат разбирателство за политиката, която да водят по отношение на Москва, за да се опитат да намерят изход от войната, разкъсваща Сирия.

"Не можем да продължаваме така. Трябва да засилим натиска над Русия, за да я убедим да промени отношението си. Това е необходимо условие за решаването на сирийския конфликт", смята германският външен министър Хайко Маас.

"Сега остава да се надяваме Русия да разбере, че след ответния военен удар ние трябва да обединим усилията си, за да подкрепим политически процес в Сирия, който да позволи излизане от кризата. Франция е готова да съдейства за постигането на това", добави неговият френски колега Жан-Ив Льо Дриан.

В телевизионно интервю снощи Еманюел Макрон обясни, че иска да "убеди" Русия и Турция да седнат на масата за преговори и подчерта, че иска "да говори с всички".

Париж иска Москва да приеме възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на нападенията с химически оръжия, който беше премахнат в края на миналата година. Мандатът на комисията не беше подновен, след като Русия използва на няколко пъти правото си на вето.

/БТА/


67
Още по темата: НАТОРусияЕССирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще бъде единен, както беше единен Съветският блок пред лицето на Запада и капитализма. Евроатлантиците са новите сталинисти и болшевики.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"... набляга на необходимостта виновните за военни престъпления да си получат заслуженото."- франсетата, наглите и сащисаните да се явят на подсъдимата скамейка.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да се избегне възможността всяка страна да води автономна политика спрямо Москва. Това е важно за съществуването на ЕС"- ето, хората ви казват в прав текст, че сте роби, господа евроатлантици. Каква независимост, какви 5 лева. Съюз от няколко богати държави лъжат без капка срам, а ние мижитурките сме длъжни да мажем след тях. И ракети хвърлят въз основа на лъжите си. Да ви а.к.а.м на съюза!!!
29
1
 
9
 
! Отговори
проктолог преди 1 година
Скрипал се отрови за да разцепи Запада! И цепката минава през България!
28
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въздушните удари по Сирия, нанесени от САЩ, Франция и Великобритания, далеч не получават единодушна подкрепа от ЕС и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан ще се опита да получи по-единодушна подкрепа на днешната среща с колегите си в Люксембург."

Чакайте малко- първо действате зад гърба ни без да ни питате, а сега се сетихте, че сме били общност и трябвало да ви подкрепим? Малко ли сте нагли?
27
0
 
11
 
! Отговори
n преди 1 година
До Чарли Чаплин ЧРД Да е жив и здрав, най младия комунист / на 18 г./Завършил в Москва, женен за немска дргарка от ГДР. Детето на активните борци и после като му дръпнаха чиниката хоп демократ и всичко ми е ново и демократично. Я стига с тия
26
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда. Много хитро. Първо бомбиш Сирия, после търсиш начини да ме накараш мен да съм единен с теб в подкрепата на тероризма.
25
0
 
30
 
! Отговори
Единни преди 1 година
както бяхме на погребението на Скрипалови. Няма нужда да мислим, лидерите ни го правят за нас.
24
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23
Точно така. ЕС трябва да се съсредоточи върху имиджа на простолюдието, като тебе.
Което е висши нива в Гео политиката, финансите и оръжията. Ти си такъв имиджов Палячоо, че изобщо нямаш идея какво става :)))
23
3
 
40
 
! Отговори
богомил преди 1 година
ЕС правилно не трябва да подкрепя самоубийствените авантюри на сащ и англия , в това трябва да е единен и да се вслуша в мнението на гражданите си , които масово са против тази глупост за запазване имиджа на Тръмп !
22
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съучастници в международно престъпление няма да ставаме. От ООН бяха ясни относно легитимността на ударите.
21
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въздушните удари по Сирия, нанесени от САЩ, Франция и Великобритания, далеч не получават единодушна подкрепа от ЕС и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан ще се опита да получи по-единодушна подкрепа на днешната среща с колегите си в Люксембург."

Ами сигурно защото действахте без да сте питали никого...
20
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен.
Когато си в съюз трябва да си с всички. Това е неписано правило и в приятелството. Но винаги има двулични хора, които объркват всичко.
19
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След всички лъжи казани от ФАЩ, Англия и Франция за Ирак и Либия как искате да им верваме и да се обединим за твърда позиция?
18
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В лицето на САЩ трябва да е единен и да обясни коя е сирийската опозиция! Да помагаш на терористи е хуманно? Благодарение на краварите ЕС се напълни с бежанци и всякакъв отпадък и "единно" търпи последствията! Баста с тези сценки на Холивуд и баш актрисата Тереза ЗМей!
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А след измамите в Афганистан, Либия и Ирак загинаха около 3 милиона невинни човешки същества. Та кои са сатрапите...? След последната бомбардировка в Сирия много трудно някой ще може да баламосва, че в страната има гражданска война. Няма такава. Има въоръжено нападение срещу легитимно избрана власт в Дамаск. Тройната коалиция се изплю на всички ООН-та, на международното право, на международните норми и договорки. Взе „бухалката“ и започна да налага наляво и надясно."
16
0
 
32
 
! Отговори
ПРАВ СИ! преди 1 година
До Анонимен

"Гейове-другари от всички страни - обединявайте се!"

ЗАААЩОТО...

"Трябва да се избегне възможността всяка страна да води автономна политика.."

И ПОСЛЕ:

"Добре дошли в капиталистическата комунистическа евро-гейска демокрация!"

:):):)

ХА ХА ХА ХА!
15
29
 
4
 
! Отговори
Чарли Чаплин ЧРД преди 1 година
и на един достоен българин ЧРД.на 16 април 1955 е роден Иво Инджев
Професия: Български журналист; бивш телевизионен водещ. Името му е известно преди всичко с работата му като журналист в радио "Свободна Европа" и с авторското предаване по БТВ "В десетката
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ще сме с вас, когато потече газ в тръбите на ЮП. Това вече ще е солидарност. Другото е " не ме гледай чадо какво правя, а прави каквото ти казвам".
13
2
 
39
 
! Отговори
пак цитат преди 1 година
Българските пропагандатори преди и след 1989 г. в по-голямата си част са едни същи хора. Преди комунистически агитатори. Днес преквалифицирани като евроатлантически агитатори. При повечето от тях образованието и титлите чувствително надхвърлят интелекта. И преди и сега тези хора имат един и същ проблем. И той е, че много малко българи им вярват. Считахме, че на Запад не е така с пропагандата. Но се оказа, че през последните години западняците счупиха всички рекорди по пропагандни лъжи.