ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!

Кремъл се възползва от разделението в Евросъюза
16 апр 2018 14:30, Елка Василева
67
ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!
Снимка: архив, Reuters

Въздушните удари по Сирия, нанесени от САЩ, Франция и Великобритания, далеч не получават единодушна подкрепа от ЕС и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан ще се опита да получи по-единодушна подкрепа на днешната среща с колегите си в Люксембург.

Вярно, че германският канцлер Ангела Меркел определи ударите като необходими и подходящи. Но в другите столици на ЕС наблегнаха на необходимостта да се предотврати всякаква военна ескалация, пише Франс прес.

Всички страни членки са на мнение, че използването на химически оръжия на 7 април срещу бунтовническия бастион Дума, в близост до Дамаск - за което е обвиняван сирийският режим - е неприемливо и не трябва да остане ненаказано.

Още по темата

Декларацията, публикувана в събота от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на 28-те страни набляга на необходимостта виновните за военни престъпления да си получат заслуженото. Но тя не оправдава ударите.

"Това не е изненада", обясни европейски източник.

28-те страни са разделени. От едната страна на шахматната дъска са Франция и Великобритания. От другата са неутралните. По средата са членове на НАТО, много от които са на различно мнение по отношение на ударите, както показа и реакцията на Италия, която увери, че "тези ограничени действия няма да бъдат началото на ескалация".

"Декларацията на 28-те е максимумът на това, което можеше да бъде казано", подчертава източникът. Подкрепата на НАТО обаче беше по-изрична.

Много европейски правителства са недоволни, защото се опасяват от реакцията на Владимир Путин, поддръжник на сирийския президент Башар Асад.

В навечерието на ударите руският президент предупреди в разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, че всякакви "необмислени и опасни действия в Сирия" могат да доведат до "непредвидими последствия".

Да остане единен

"Европейският съюз трябва да остане единен. Трябва да се избегне възможността всяка страна да води автономна политика спрямо Москва. Това е важно за съществуването на ЕС", обяснява европейски представител, пожелал анонимност.

Москва се възползва от разделението в ЕС. Реакциите след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, извършено във Великобритания - за което Лондон обвинява Русия - го показаха.

"Всички направиха същите констатации. Всички разбраха фактите по един и същ начин, но не всички реагираха по един и същ начин", подчертава европейски дипломатически източник.

Общо 19 страни членки на ЕС експулсираха от своята територия руски дипломати, пет просто повикаха посланиците си за консултация, а три не предприеха действия. И щеше да е необходимо сериозно убеждаване, за да бъдат накарани 28-те да обвинят Москва.

На ежемесечната си среща в Люксембург министрите на външните работи на 28-те страни ще се опитат да постигнат разбирателство за политиката, която да водят по отношение на Москва, за да се опитат да намерят изход от войната, разкъсваща Сирия.

"Не можем да продължаваме така. Трябва да засилим натиска над Русия, за да я убедим да промени отношението си. Това е необходимо условие за решаването на сирийския конфликт", смята германският външен министър Хайко Маас.

"Сега остава да се надяваме Русия да разбере, че след ответния военен удар ние трябва да обединим усилията си, за да подкрепим политически процес в Сирия, който да позволи излизане от кризата. Франция е готова да съдейства за постигането на това", добави неговият френски колега Жан-Ив Льо Дриан.

В телевизионно интервю снощи Еманюел Макрон обясни, че иска да "убеди" Русия и Турция да седнат на масата за преговори и подчерта, че иска "да говори с всички".

Париж иска Москва да приеме възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на нападенията с химически оръжия, който беше премахнат в края на миналата година. Мандатът на комисията не беше подновен, след като Русия използва на няколко пъти правото си на вето.

/БТА/


67
Още по темата: НАТОрусияЕССирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единен без резулюция на ООН??? Единен в орестъпление че да няма виновни???
11
0
 
33
 
! Отговори
ОЛЕЕЕЛЕ! преди 1 година
"Европейският съюз трябва да остане единен. Трябва да се избегне възможността всяка страна да води автономна политика спрямо Москва. Това е важно за съществуването на ЕС"
Опа! (!!!)
"Трябва да се избегне възможността всяка страна да води автономна политика.." сега срещу Москва а ПОСЛЕ?

Нещо със ЕС се връщаме дето ние държавите от източния блок бяхме!
10
0
 
17
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
ЛЮКСЕМБУРГСКИЯТ ВАЖД НА ЕС Е ЛЮКСЕМБУРГСКИ "МАФИАТ" - БАНКОВ РАЗБИРА СЕ ! ТОЙ Е ОСИГУРИЛ БАНКОВИ ДАНЪЧНИ ПРЕФЕРЕНЦИИ НА КОМПАНИИ И КОНСОРЦИУМИ С ЛИЧНА ИЗГОДА !!! ОПИТАХА ДА ДАДЪТ НА СЪД ЕВРЕЙСКАТА БАНКЕРКА ЛАГАРД ,БЕЗ ДА СИ ДАДАТ СМЕТКА , ЧЕ НА " ЗАПАД " ЕВРЕИТЕ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ !!! НАПОМНЯМ ВИ , ЧЕ СРЕЩУ ЕВРЕИТЕ БАНКЕРИ НЕ Е САМО РУСИЯ !!!
9
4
 
24
 
! Отговори
цитат преди 1 година
"Преди часове бяха бомбардирани запаси от хим. оръжие. Поне така твърди тройната коалиция в лицето на САЩ, Франция и Великобритания. Не го прибират. Не го унищожават химическото оръжие. А го бомбардират, за да се разпространи и отрови колкото се може повече сирийци. Така излиза логически! Изглежда, че искат да спасят сирийския народ от „кръволока Асад“, за да отровят хората с химическо оръжие. Няма да се учудя, ако тръгнат да бомбардират атомен реактор или складове с бактериологично оръжие. "
8
3
 
22
 
! Отговори
Кравешки истории преди 1 година
"И щеше да е необходимо сериозно убеждаване, за да бъдат накарани 28-те да обвинят Москва."

"Накрани"..?
толкова за демокрацията!

там не беше ли всичко по взаимна изгода и убеждения?
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедни, голи и боси са българите, но да не чакат напразно богатите да им подадат ръка за помощ. Циливилизованите настойчиво искат солидарност и пари, за да си купуват прескъпо оръжие и да се репчат пред Москва.
6
1
 
28
 
! Отговори
Българина преди 1 година
А пред лицето на юдеите и фащ да коленичим нали??? Да ви е а май ката лицемерна продажна
5
2
 
21
 
! Отговори
Европарадокси преди 1 година
"Сега остава да се надяваме Русия да разбере, че след ответния военен удар ние трябва да обединим усилията си, за да подкрепим политически процес в Сирия, който да позволи излизане от кризата..."

То същото като:

ДА УГАСИМ ОГЪНЯ С БЕНЗИН!

:):):):):):)
ид*иоти!
4
1
 
36
 
! Отговори
Демокрацията е: преди 1 година
ВСИЧКИ ПРАВЯТ ТОВА КОЕТО КАЖЕ НАЙ-ГЛАВНИЯ ДЕМОКРАТ!


"ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!"
Също като старото време:
"Заедно в неделима сила срещу западния империализъм!"

:):)

та това ли ви е "демокрацията" бе?!
3
3
 
25
 
! Отговори
аС преди 1 година
Ахммм... За едни- " Северен поток", за други - "Южен паток" !
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така беше и при комунизма, каквото партията реши.
1
2
 
42
 
! Отговори
И ЗАЩО? преди 1 година
"ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!"

звучи като "Гейове от всички страни - обединявайте се!"