ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!

Кремъл се възползва от разделението в Евросъюза
16 апр 2018 14:30, Елка Василева
67
ЕС трябва да е единен пред лицето на Москва!
Снимка: архив, Reuters

Въздушните удари по Сирия, нанесени от САЩ, Франция и Великобритания, далеч не получават единодушна подкрепа от ЕС и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан ще се опита да получи по-единодушна подкрепа на днешната среща с колегите си в Люксембург.

Вярно, че германският канцлер Ангела Меркел определи ударите като необходими и подходящи. Но в другите столици на ЕС наблегнаха на необходимостта да се предотврати всякаква военна ескалация, пише Франс прес.

Всички страни членки са на мнение, че използването на химически оръжия на 7 април срещу бунтовническия бастион Дума, в близост до Дамаск - за което е обвиняван сирийският режим - е неприемливо и не трябва да остане ненаказано.

Още по темата

Декларацията, публикувана в събота от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на 28-те страни набляга на необходимостта виновните за военни престъпления да си получат заслуженото. Но тя не оправдава ударите.

"Това не е изненада", обясни европейски източник.

28-те страни са разделени. От едната страна на шахматната дъска са Франция и Великобритания. От другата са неутралните. По средата са членове на НАТО, много от които са на различно мнение по отношение на ударите, както показа и реакцията на Италия, която увери, че "тези ограничени действия няма да бъдат началото на ескалация".

"Декларацията на 28-те е максимумът на това, което можеше да бъде казано", подчертава източникът. Подкрепата на НАТО обаче беше по-изрична.

Много европейски правителства са недоволни, защото се опасяват от реакцията на Владимир Путин, поддръжник на сирийския президент Башар Асад.

В навечерието на ударите руският президент предупреди в разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, че всякакви "необмислени и опасни действия в Сирия" могат да доведат до "непредвидими последствия".

Да остане единен

"Европейският съюз трябва да остане единен. Трябва да се избегне възможността всяка страна да води автономна политика спрямо Москва. Това е важно за съществуването на ЕС", обяснява европейски представител, пожелал анонимност.

Москва се възползва от разделението в ЕС. Реакциите след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, извършено във Великобритания - за което Лондон обвинява Русия - го показаха.

"Всички направиха същите констатации. Всички разбраха фактите по един и същ начин, но не всички реагираха по един и същ начин", подчертава европейски дипломатически източник.

Общо 19 страни членки на ЕС експулсираха от своята територия руски дипломати, пет просто повикаха посланиците си за консултация, а три не предприеха действия. И щеше да е необходимо сериозно убеждаване, за да бъдат накарани 28-те да обвинят Москва.

На ежемесечната си среща в Люксембург министрите на външните работи на 28-те страни ще се опитат да постигнат разбирателство за политиката, която да водят по отношение на Москва, за да се опитат да намерят изход от войната, разкъсваща Сирия.

"Не можем да продължаваме така. Трябва да засилим натиска над Русия, за да я убедим да промени отношението си. Това е необходимо условие за решаването на сирийския конфликт", смята германският външен министър Хайко Маас.

"Сега остава да се надяваме Русия да разбере, че след ответния военен удар ние трябва да обединим усилията си, за да подкрепим политически процес в Сирия, който да позволи излизане от кризата. Франция е готова да съдейства за постигането на това", добави неговият френски колега Жан-Ив Льо Дриан.

В телевизионно интервю снощи Еманюел Макрон обясни, че иска да "убеди" Русия и Турция да седнат на масата за преговори и подчерта, че иска "да говори с всички".

Париж иска Москва да приеме възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на нападенията с химически оръжия, който беше премахнат в края на миналата година. Мандатът на комисията не беше подновен, след като Русия използва на няколко пъти правото си на вето.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: НАТОРусияесСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Атлантици от всички страни, съединявайте се! Да живее и пребъде ИнтерАтлантизмът!....И така до пълната победа на Атлантизма в Света!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви се, вие правите про.стотиите, но всички го отнасяме, най-вече ние?Аре у лево.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не желая да се обединявам с у бийци, л ъжци и пре стъпници.
41
1
 
6
 
! Отговори
Михали преди 6 години
...им се изплъзва. Въобще кой им дава право да бъдат съд, да произнасят присъда и да я изпълняват? Висше лицемерие и арогантност. Русия е виновна, защото им свърши мръсната работа и проля кръв, а те сега на метеното да се направят на големи,същото като през ВСВ. Всички тези инсинуации с отравянето на Скрипалите, а сега и химическите атаки са тест, за да се види кой на коя страна е, посочва се врага и се надъхват народите, сформират военните блокове - иде война и този път вината няма да е в Руси
40
1
 
7
 
! Отговори
Михали преди 6 години
...ако е била поканена от легитимни правителства, Така беше и във Виетнам и във Афганистан и в Сирия,като във Виетнам само с инструктори,логистика и оръжейни доставки, а сега в Сирия с инструктори и авиация, без армия. Къде бяха тези три бомбаджийски държави,когато сирийската армия с помоща на Русия обърнаха войната и навряха в *** *** гадовете дето режеха пред камерите глави? Къде? Пак там, *** продаваха оръжие на *** и ги обучаваха. А сега изведнъж се загрижиха,когато баницата взе да ....
39
1
 
8
 
! Отговори
Михали преди 6 години
Ами погледнете само кои бомбят - САЩ,Франция и Великобритания -трите най- експанзионистични държави в света, векове колониализирали половината свят. И до сега кралицата е глава на държави отстоящи на хиляди километри от UK да не говоря за острови като Фолклендските например,или например да се чудиш на френска Гвиана .или островите Бимини дето франсетата да си правят атомните опити. Плюят срещу Русия, а кога Русия е имала територии извън нейните граници? , а е воювала на чужди територии само.....
38
1
 
1
 
! Отговори
Edin преди 6 години
ES ne e edinen, zashtoto Germaniya vse oshte e okupirana ot naglite severnoamerikanci. Dokato golyama chast ot politicite v ES rabotyat za amerikanski interesi i sreshtu evropeiski takiva, e trudno da se poluchi edinstvo i po dobur jivot v Evropa.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме да си поделим отговорността с вас, за престъпленията които правиме ние.
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТия експерти от ОЗХО за зависими от западните държави.......................Това ли измисли празната ти руска кратуна? Тези експерти си казват свободно мнението, не умират от Полоний, не скачат от прозорци и т.н.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варшавският договор навремето беше много единен, но въпреки това се разпадна!!!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия експерти от ОЗХО за зависими от западните държави, изобщо не са независими...............правилно не са ги допуснали, че пак щяха да скалъпят някакви измислени доказателства!!!
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден ден експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) не са били допуснати в Дума. Това заявиАхмет Узумджу, генералният директор на Организацията.По думите му, Сирийските и руски войски са попречили на експертите. Те са се оправдали със съображения за сигурност.Господа русофили, очаквам да ми обясните защо вашите господари не разрешават експертна проверка.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма начин всички да подкрепят агресията на САЩ(те искат слаб ЕС), Англия, която излиза от ЕС(бивша колиниална империя) и Франция(дръгата голяма бивша колониална империя)!!И булгарите искаме заплати като на Запад, но ЕС не е единен с нас, нали??
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема с единството на ЕС е, че същия тоя ЕС беше единен срещу Южен Поток, а сега единно издава разрешителни за строежа на Северен Поток 2. Разликата? Амни от Южен щеше да спечели България. Те така.
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Армения по пътя на Украйна! 10 000 млади хора на улицата в Ереван днес. Против трети мандат на Саркисян. Това не е *** Русия. Началось: Армения пошла по *** Украины.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какие мерзавцы!
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от къде на къде ЕС трябва да е единен?Там няколко самозабравили се деятели взимат вредни решения, а всички после ще трябва да им сърбаме супата, дето са ни я надробили.От къде на къде ще се присъединяваме към санкции, военни заплахи и всичко останало, което ни набутват наколко европейски натегачи - примерно Туск, само за да ги потупа по рамото Трамп или друг някой оял се президент на световния грабител.
27
1
 
29
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Русия демонстрира воля да разгроми ИД и Ал-кайда и го направи!!!!А, какво стори ЕС в борбата с ислямския тероризъм??? Нищо, освен с помоща на САЩ да разруши светска Либия и да открие широко вратите за африканските бежанци в Европа!!!И в какво превърнаха днес "свободна и демократична " Либия - в поредното огнище и център на ислямския тероризъм!
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ще бъде единен, както беше единен Съветският блок пред лицето на Запада и капитализма. Евроатлантиците са новите сталинисти и болшевики.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... набляга на необходимостта виновните за военни престъпления да си получат заслуженото."- франсетата, наглите и сащисаните да се явят на подсъдимата скамейка.