2018-а на имотния пазар у нас: Търсят се тристайни жилища!

Цената им в София – средно 1000 евро на квадрат
50
2018-а на имотния пазар у нас: Търсят се тристайни жилища!
Снимка: pixabay

Пазарът на недвижими имоти през първите месеци на 2018 г. у нас се характеризира със запазени нива на лихвите по жилищните кредити, намаляване на лихвите при потребителските заеми и по-висок ръст на строителството.

За първото тримесечие на 2018 г. запитванията за закупуване на жилище са скочили с 56% спрямо последното тримесечие на миналата година, отчитат от компанията Arco Real Estate.

Най-голям интерес има към тристайните жилища - 47% от общото търсене. Цената, която са склонни да заплатят купувачите за тристаен апартамент е средно около 135 000 евро. За двустайните клиентите са склонни да отделят около 64 000 евро.

В София купувачите проявяват най-голям интерес към жилища с площ от 70 до 110 кв. м с крайна продажна цена от 77 000 до 130 000 евро.

Най-атрактивни се оказват апартаменти в районите Кръстова вада, Витоша, Център, Оборище, Лозенец, Бъкстон, Малинова долина, Редута, Дианабад.

Столичните квартали Хаджи Димитър, Гео Милев, Банишора, Люлин 6 се радват на среден интерес, а най-нисък интерес има към районите Зона Б-5, Разсадника, Дружба 1, Младост 3, Слатина, Борово, Света Троица, Белите брези, Връбница 2, Западен парк.

12,47% от общото търсене на жилища се пада на къщите на територията на София.

Ръст от 17,06% спрямо същия период на миналата година се наблюдава и в предлагането на жилища на територията на столицата, като най-малък е процентът на предлаганите жилищни имоти като ателиета, мезонети, етажи от къща (1,85% от общото предлагане), къщите (2,67%).

Тристайните жилища на средна цена от 1000 евро/кв. м. са с най-голямо предлагане. Следват 2-стайните апартаменти с осреднена цена от 1020 евро/кв. м, а най-малко е предлагането на многостайни и едностайни жилища.

Съответно най-голямо предлагане на жилища за продажба има в районите Витоша със средна цена от 1085 евро/кв.м, кв. Малинова долина - 890 евро/кв.м, кв. Бъкстон - 1110 евро/кв.м, кв. Кръстова вада – 1033 евро/кв.м и др.

Интересът към офис площите сравнен с останалите бизнес имоти се запазва все така висок, като за това свидетелства и общият процент отдадени площи през изминалата година.

През 2018 г. се очаква на пазара на бизнес имоти да се появят около 180 000 кв. м нови офиси, като цените за момента се запазват стабилни (около 13,50 евро/кв.м.), но тенденцията е плавно да вървят нагоре. 

Тази година се очаква откриването на двата нови мола във Варна и Пловдив (Delta Planet Mall и Plovdiv Plaza), с които общият обем на търговски площи ще нарасне със 75 000 кв.м.

Пазарът в столицата е стабилен, но се очакват леки повишения при наемите на помещения на основните търговски улици. Към момента не се предвижда разкриване на големи нови търговски площи в София.

Повишеният интерес на чужденците към родните курорти води до по-засилен интерес към покупка на имоти в курортните градове и селища по родното Черноморие. Най-голямо е предлагането на двустайни жилища от около 67 кв.м и продажна цена от около 875 евро на кв.м, а веднага след тях се нареждат едностайните апартаменти средна квадратура от около 40 кв.м и средна цена 858 евро/кв.м. 

Пловдив запазва позициите си като един от най-бързо развиващите се градове в страната. Това е и една от основните причини за регистрирания ръст от близо 8% в цените на имотите в района.

Предпочитаните квартали са Център, Въстанически, Кючук Париж, Кършияка. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни апартаменти с площ от 65 до 100 кв. м с осреднена продажна цена от 64 800 евро.

Най-силно е предлагането на тристайни жилища със средна квадратура от 98 кв. м и средна цена от 660 евро/кв. м. Следва предлагането на 2-стайни апартаменти със средна квадратура от 71 кв. м. и средна цена от 643 евро/кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
37
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
През ден подобна статия, която казва "има запитвания, има обяви, обявените, предлаганите" и т.н., ама не виждам точна статистика от изповядани сделки. Всеки да си прави изводите. От друга статия видях, че в БГ около 200 000 човека взимат 2000лв+. Това са няма и 7-8% от работоспособното население. Колкото и да е сивата икономика, всеки да си прави изводите и затова, колко хора ще си счупят краката да купуват тристайни по 130-150к евро.
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да живеем на по- спокойни и хубави места,стига с тия прашни градове,може и да работим там,но когато почиваме е нужно спокойствие,природата зарежда и успокоява.Така сме и по пълноценни в работата си.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят се тристайни жилища! ... търсят са *** какооо ... ей честен кръст ти давам търсат са !
2
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои неразумници може и да търсят тристаех хАпартамент. Аз съвсем скоро се изнасям в къща на изсвестно разстояние от града :) Писнаха ми 30+ години панелно таласъмство :D
1
0
 
47
 
! Отговори
Антиброкер преди 5 години
Хаха ще ви се брокерчета, ще. Ама ние не сме *** не не щем.