2018-а на имотния пазар у нас: Търсят се тристайни жилища!

Цената им в София – средно 1000 евро на квадрат
50
2018-а на имотния пазар у нас: Търсят се тристайни жилища!
Снимка: pixabay

Пазарът на недвижими имоти през първите месеци на 2018 г. у нас се характеризира със запазени нива на лихвите по жилищните кредити, намаляване на лихвите при потребителските заеми и по-висок ръст на строителството.

За първото тримесечие на 2018 г. запитванията за закупуване на жилище са скочили с 56% спрямо последното тримесечие на миналата година, отчитат от компанията Arco Real Estate.

Най-голям интерес има към тристайните жилища - 47% от общото търсене. Цената, която са склонни да заплатят купувачите за тристаен апартамент е средно около 135 000 евро. За двустайните клиентите са склонни да отделят около 64 000 евро.

В София купувачите проявяват най-голям интерес към жилища с площ от 70 до 110 кв. м с крайна продажна цена от 77 000 до 130 000 евро.

Най-атрактивни се оказват апартаменти в районите Кръстова вада, Витоша, Център, Оборище, Лозенец, Бъкстон, Малинова долина, Редута, Дианабад.

Столичните квартали Хаджи Димитър, Гео Милев, Банишора, Люлин 6 се радват на среден интерес, а най-нисък интерес има към районите Зона Б-5, Разсадника, Дружба 1, Младост 3, Слатина, Борово, Света Троица, Белите брези, Връбница 2, Западен парк.

12,47% от общото търсене на жилища се пада на къщите на територията на София.

Ръст от 17,06% спрямо същия период на миналата година се наблюдава и в предлагането на жилища на територията на столицата, като най-малък е процентът на предлаганите жилищни имоти като ателиета, мезонети, етажи от къща (1,85% от общото предлагане), къщите (2,67%).

Тристайните жилища на средна цена от 1000 евро/кв. м. са с най-голямо предлагане. Следват 2-стайните апартаменти с осреднена цена от 1020 евро/кв. м, а най-малко е предлагането на многостайни и едностайни жилища.

Съответно най-голямо предлагане на жилища за продажба има в районите Витоша със средна цена от 1085 евро/кв.м, кв. Малинова долина - 890 евро/кв.м, кв. Бъкстон - 1110 евро/кв.м, кв. Кръстова вада – 1033 евро/кв.м и др.

Интересът към офис площите сравнен с останалите бизнес имоти се запазва все така висок, като за това свидетелства и общият процент отдадени площи през изминалата година.

През 2018 г. се очаква на пазара на бизнес имоти да се появят около 180 000 кв. м нови офиси, като цените за момента се запазват стабилни (около 13,50 евро/кв.м.), но тенденцията е плавно да вървят нагоре. 

Тази година се очаква откриването на двата нови мола във Варна и Пловдив (Delta Planet Mall и Plovdiv Plaza), с които общият обем на търговски площи ще нарасне със 75 000 кв.м.

Пазарът в столицата е стабилен, но се очакват леки повишения при наемите на помещения на основните търговски улици. Към момента не се предвижда разкриване на големи нови търговски площи в София.

Повишеният интерес на чужденците към родните курорти води до по-засилен интерес към покупка на имоти в курортните градове и селища по родното Черноморие. Най-голямо е предлагането на двустайни жилища от около 67 кв.м и продажна цена от около 875 евро на кв.м, а веднага след тях се нареждат едностайните апартаменти средна квадратура от около 40 кв.м и средна цена 858 евро/кв.м. 

Пловдив запазва позициите си като един от най-бързо развиващите се градове в страната. Това е и една от основните причини за регистрирания ръст от близо 8% в цените на имотите в района.

Предпочитаните квартали са Център, Въстанически, Кючук Париж, Кършияка. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни апартаменти с площ от 65 до 100 кв. м с осреднена продажна цена от 64 800 евро.

Най-силно е предлагането на тристайни жилища със средна квадратура от 98 кв. м и средна цена от 660 евро/кв. м. Следва предлагането на 2-стайни апартаменти със средна квадратура от 71 кв. м. и средна цена от 643 евро/кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11работите двама и няма да ядете, деца няма да правите, но ще имаш тристаен.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз като тръгна да си търся тениска - обикалям 5 магазина и си купувам в шестия, търсих и партамент минимум 20 запитвания съм направил, упсяха да ме откажат и няма да купя. Та търсене има и интерес има. Но въпреки, че тук печеля доста добре(за момента), ако нещата се влошат и остана без работа по-скоро бих се изнесъл в испанската провинция,където за 80-90 хил евро се купува същото като в София.
43
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 38Гледам нацвъкали са ти минуси което показва че българите все още ядат доматите с колците.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 лева на месец, за апартамента. Попринциоо, не е препоръчително, наема или заема, да ти е повече от 1/4 от дохода, иначе си в много голяма рисла. Това ще рече, че ти трябват 4000 лева заплата "чисто", или брутно възнаграждение от рода на 4900 лева. Това не с си депутатски доходи ...Това са - Само някои медицински лица, топ програмисти, някои адвокати, висшият мениджърски състав на големите компании, банкери и разбира се - притежателите на бизнес и инвестиции.Нема и 3%.
41
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 6 години
135 000 евро?? Егати платената новина. С нашите заплати как може да си позволиш такова жилище? На месец ще плащаш мад 1000евро... с 1000лв зяплата това не става..
40
1
 
5
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До 37Ако не те уволнят/съкратят/реорганизират преди това...
39
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Обявяването на квадратурата в Бг е лъжливо - казват 100, а то излиза 60. Щото било 100 с балкона и стените и с общите части. А е много ясно чкакво питат клиентите. Ама си мислят, че като го излъжат да дойде и той ще си глутне езика от съкровищната гледка и ще приеме 60-те за 100... Те за това сделки стават трудно и бавно в Бг.
38
2
 
10
 
! Отговори
ЕВО преди 6 години
Изтрещяла статия за изтрещяли хора.Тя и кметицата на Младост явно е бързала да купува тристаен.След Козата идва Пръча,а той освен рога има онакова.
37
10
 
8
 
! Отговори
ДО Аз преди 6 години
Никой не те кара да ,,извадиш" 135 К зада си купиш апартамент .Аз моето жилище го изплащах 25 години-Ти искаш всичко веднага и плащане кеш.Е тогава трябва да си с високоплатена инженерна професия.Ако тук не си и там// без CV, препоръки,език,работа ,,по тяхному"а не по български /няма да забогатеш за нула време.Много бързате бе млади момко.
36
5
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Вьв Язаки има и бонуси ,ваучери а и няма цял живот да си с професия в която не се изискват умения.След време заплатата ще ти се вдигне и ще расте.Ще поживееш,ще порастнеш ще видиш Всички сме почнали ,,отдолу нагоре"
35
6
 
26
 
! Отговори
аз преди 6 години
До До 30 МухльоГовориш пълни глупости. Аз съм инженер с 13 години стаж, защо не мога да извадя 135 К и да си купя апартамент. В задачата се пита, как родителите ми набиха в образование един апартамент и защо не мога да ги избия? Тази година, ще емигрирам, за да реша задачата!Тук нека си останат мутрите и образованите брокери...
34
2
 
10
 
! Отговори
Възрастен преди 6 години
В сайта повечето са пубери при мама и тате като им гледам писанията.Какви имоти ,каква работа ,каква професия какви пет лева-дечурлига които са далече,далече от реалният живот.Чешат си езиците по проблем който е далеч от тях,ама пусти интернет как да не покажат,,титанични знания"Учете за матурата хей,оставете сериозните неща на родителите си и наблегнете на учението на някоя ТЪРСЕНА специалност,само това ще ви спаси.Не го ли разберете днес,утре ще е късно.А някои ще успеят и ще им завиждате.
33
2
 
24
 
! Отговори
мухльо преди 6 години
До До 19-МухльоТук у Ямбулл половината град работи в една фирма Язакии курпурейшън и аз в това число...Няма никакво значение какви таланти имаш или способности..отиваш работиш дадената работа свършва ти смяната и утре същото..Какво развитие какви 5 лева ..Тук и ИТ специалист да си пак ще си без работа и като поогладнееш и айдее у Язакии..на 600лв..Сега ще гажеш отиди в големия град да се развиваш ама като дойдем у Софето пак лошо напълнил се града със селяни
32
14
 
10
 
! Отговори
До 30 Мухльо преди 6 години
Много хора и в София взимат около хиляда лева и не пискат.Пискат мунчовците които нямат нито един ден трудов стаж и нито професия и образование.Търсят се специалисти ,а за това трябва учене и труд,а къде по лесно е да си лежиш по цял ден пред лап топа и да викаш ,,Дайте ми"Ти какво можеш бе м.у.х.л.ьо?Имаш ли ценз,образование,стаж,професия ?Хайде кажи!!!Такива като теб с лопата да ги ринеш ,над 350 хиляди сте.
31
7
 
10
 
! Отговори
До 19-Мухльо преди 6 години
Какво работиш за да ти е е заплагага 580 лв.Един пенсионер на 70 пазач на вход взима 350-400лв.Явно си слабо грамотен,без образование и с никакъв занаят.Ако в днешно време не успееш да реализираш способностите и таланта си ,значи нямаш такива.Цял живот ще си останеш аутсайдер и ще търсиш вината в другите а не в себе си.Можеш да почнеш с малко но способен и амбициозен ли си няма начин да не успееш.Но продължаваш ли да хленчиш ,нямаш шанс ще си останеш ***.
30
0
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Търся тристаен апартамент в София за 135 000 евро !!! Ама само търся, няма да го купувам, защото нямам пари.
29
1
 
15
 
! Отговори
мухльо преди 6 години
До Анонимен 25 Тук у Ямбуулл ако взимаш често 1000+ лева се водиш баровец!Все едно си Бил Гейтс в Конго..Всички щи ти завиждат и те гледат накриво...щи ти крадът вестник кауфланд от пощата и ще те питат с какви връзки си се уредил на такава работа..А ако караш кола след 2000 година пройзводство и не си на газ си турбо гъзар!Няма как да висиш у фейса защото си на най- малката такса за интернет от 3 Gb и бързо свършват...
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще купуваме ли през 2018?Яко ще се сцепим да купуваме!
27
0
 
18
 
! Отговори
fool преди 6 години
Цените са нереално ниски. Да не забравяме, че ромската нация нараства изключително бързо, затова трябва да се строи МНОГО. Все пак брачедите трябва като изчезнем да имат от къде "да си берат тухли".
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждате ли че дори коментари вече няма под статии от този вид? Имам познат брокер. Мъртвото е. Никакво движение. Само наеми и то и те са силно намалели.