?30 мрлд. годишно губи Германия от липсата на персонал

Негативната тенденция може да се засили идните години
17 апр 2018 20:55, Бойчо Попов
36
?30 мрлд. годишно губи Германия от липсата на персонал
Снимка: Reuters

Ако компаниите можеха да запълнят всички свободни позиции със специалисти, икономиката на Германия щеше да нарасне още повече - и то със силен ръст. Липсата на квалифициран персонал свива германския икономически растеж с до 0,9% годишно. Това става ясно от проучване на Института на германската икономика (IW Köln), цитирано от Spiegel.

Според анализа корпоративна Германия има нужда от около 440 000 специалисти. Ако те бъдат наети, икономическата продукция в Германия би могла да е с 30 млрд. евро по-висока, показва още проучването. Трудното и често неуспешно търсене на квалифицирани служители е важна причина за ниските бизнес инвестиции и претоварения капацитет.

Всъщност недостигът на квалифицирани служители сега е в началото на списъка с притеснения в много компании.

Наскоро проучване, проведено от Германската индустриално-търговска камара (DIHK) сред 24 000 фирми, разкри, че 60% от всички компании оценяват недостига на квалифицирани служители като най-голям бизнес риск. Преди осем години този дял е бил едва 16%.

Тази тенденция може да се засили и през следващите години. Според изчисление на изследователския институт в Базел Prognos през 2030 г. Германия може да изпитва недостиг на до 3 милиона квалифицирани работници - дори и ако всяка година в страната влизат 200 000 квалифицирани служители.

Продължението вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Бай онзи преди 5 години
Абе кой ги пише тия глупости. Що не дойде тук и да види дали ще го вземат.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе тия инженери, доктори и специалисти дето ги прибрахте от кирпичините колиби на Ориена, не раборят ли ? Май само за помощи и права реват, а? А злите българи, румънци, поляци и прочие източно европейци не ставали. Халал да ви е "арийци".
21
4
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
За програмист в БГ - 3500-4000лв в Германия 4000 евро, ама си в Германия. Като не знаеш арабски не можеш да се оправиш а тук с 4000лв си цар!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще измучат и Великобритания, която заради агресивността си губи икономическите си стожери.
19
0
 
11
 
! Отговори
Да, така!!! преди 5 години
Ако всички държави не бъдат консуматори то тогава Европа няма да има никакъв растеж. За това ни превърнаха в консумираща нация която работи за 700 лева минимална заплата !!
18
1
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Недостиг на работна ръка в Германия:2012г. - 1.4млн.2014г. - 1.1млн.2016г. - 0.85млн.2018г. -0.44млн.Днес в Германия има 45млн работни места(3.1млн в БГ). Безработица -2.2%. Търговски излишък -?250млрд. Германия осигурява още 5млн. работни места в ЕС.
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички българиски IT инженери , електроинженери , знаят и немски или френски + английския.. Защо не бегат бе.. Защото условията не са толкова добри и това което пише DW е лъжа..
16
1
 
18
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Като отидат българи не признават диплома и образование, няма значение какво и колко години си работил в България, марш в кухнята!Това не е вярно! Много български медици има работещи в Германия с български дипломи + някакъв адаптивен курс. Аз лично имам две адвокатки които работят от дълго време в Германия с български дипломи. Едната е от 15 години!
15
5
 
20
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Иии бъъъ мааму! Нали внесохте милион и половина "инженера" от Сирия, Афганистан, Еритрея и Сомалия? Всичките ли ги наместихте по бюра и машини? АКо пуснете реклама по световните емисии - Наемаме електротехник - заплата 3000 евро и осигурено гражданство със всички соц придобивки...Мисля, че тогава не само ще запълните, ами и ще трябва да гоните лентяите, че заемат място!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова много български инжИнери отидоха и пак ли не достигат?
13
3
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Така ще е докато се дървят, че всеки, който работи в Германия трябва да знае немски. Брат ми работи в "Адидас" (до Нюрнберг), като IT-специалист и си говорят най-вече на английски. Друг е въпросът ако работата е свързана с хора и трябва да се говори на някакъв език. Все пак си в Германия и немският е международен език. Дори и в България да работиш, като сервитьор се иска да знаеш най-малкото български и английски, защото си в България!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но кагато нормален човек кандидатства му обясняват приказки от 1001 нощ, но когато е някаква бежанска единица от гз на географията няма проблем. Явно главният въпрос на интервюто трябва да бъде:"Достатъчно ***, мързелив и иглеждащ като използвана тоЪлетна хартия ли си?"
11
1
 
22
 
! Отговори
тнт преди 5 години
Проблема винаги има едни и същи корени. Квалифицираните отиват там,където се плаща най-добре и не само. Гледах по германска ТВ един германски лекар,който е отишъл да работи в Норвегия /а такива германци има много/. Човека си казва - работата е по-спокойна,работя 8 часа, имам сигурни 6 седмици отпуск и писмената/немедицинска дейност ми е много по-малко. И това важи за всички професии,така че ще си имат вечен недостиг от квалифицирани хора.
10
7
 
7
 
! Отговори
do 7 преди 5 години
Не, проятелю, аз не се чуствам предател и изменник, още повече като чета българите какви ги пишат под новината, че хванали кметица някава с подкуп. Ми те я изкарват невинна щото не била от тая или оная партия. Мерси от такива сънародници!
9
0
 
20
 
! Отговори
българина преди 5 години
такава статистика е абсолютно безмислена и манипулативна, от рода на България губи 50000 души годишно, 500 млн лв от двете централи, 1млрд от банките които изнасят печалбата, 300 млн от трите ерп та, и 300 млн от изнесеното злато, мога да ги изреждам цяла нощ, но най голямата загуба е че ни управляват Гражданите за Еничарство на Република България, чийто щети надвишиха за 10 г тези 30 млрд на германия още миналата година с ктб с 16 млрд дълг, с 16 млрд невнесено ддс за 10 г и изтритите файлове
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ционично .. На всеки на този свят му трябват 550хиляди инженери и лекари , механици и електротехници
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо, като си квалифициран инж. от България много, много не го признават. В Германия няма село без поне една фабрика. Бизнесът е навсякъде, но не като в България МОЛ, кол център, плеймеитка....
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледай ти,толкова голяма държава,а да липсват милиони специалисти.Мислех немците за по-образовани,а то какво се оказа,че си внасят специалисти,поради липса на свои.Лелеее,докъде се докараха.
5
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък казвам , че България губи от предатели и изменници , които избягаха на запад 30милиарда евро
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ясно ще внасяме още специалисти тия дето дойдоха се оказаха малко