Facebook призна: Събираме данни отвъд потребителите

В това число попадат и нерегистрирани в мрежата
17 апр 2018 08:20, Александър Попов
30
Facebook призна: Събираме данни отвъд потребителите
Снимка: Reuters

Facebook, затънал в скандал с отклоняване на лични данни, потвърди, че събира данни на потребителите си, в това число и когато не са в социалната мрежа, предаде Франс прес.

В текст Дейвид Бейзър, отговарящ за продуктовия отдел на Facebook, описва как социалната мрежа "събира данни от други интернет сайтове или приложения", използвайки едно от многото "маркетингови средства" на Facebook, които му позволяват да измерва въздействието на техните обяви в социалната мрежа, но също извън нея.

Още по темата
Така например Facebook събира информации, когато потребител кликне върху бутона "Харесвам" или "Споделям" в друг сайт (например статия в новинарски сайт) или влезе в сайт или приложение чрез своето потребителско име и парола за логване във Facebook.

Но онези, които дават реклами във Facebook, могат също и да ги разпространяват извън социалната мрежа, на друг сайт или приложение. Това е друго маркетингово средство, предлагано от Facebook. Когато потребител на интернет кликне върху рекламата на обявител, който е част от мрежата на рекламодатели на социалната мрежа, Facebook събира също някои сведения.

Например, когато потребител посещава сайт или приложение, използващо услугите на Facebook, Facebook получава информации, дори и ако потребителят е излязъл от социалната мрежа или няма акаунт в нея. Сред събраните информации са IP адресът, програмата за навигация в интернет (Chrome, IE, Mozilla и др.) или операционната система на апарата (Windows, Android и др.).

Изискваме от сайтовете и приложенията, които използват нашите средства, да ви казват, че събират информации и че ги споделят с нас и изискваме те да ви поискат разрешение за това, пише Дейвид Бейзър.

Чрез приложение на трета страна, предложено във Facebook, британската компания Кембридж Аналитика се е добрала до данните на десетки милиони потребители на Фейсбук без тяхното знание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цукърбърг в панделлата!
3
16
 
18
 
! Отговори
И? преди 5 години
И какво като събират? По презумпция е ясно, че щом правиш нещо в мрежата, то ще бъде видимо и достъпно за всички. По улиците нали не сте невидими. Поредната модерна глупост, за която да се дърлят, вместо да говорят за истински важните неща в света - това, че хора гладуват, че даца воюват и стават жертви и т.н. Ами да събират. Който няма какво да крие, не се тревожи. Най-многото да ми предложат реклами, които съответстват на интересите ми.
2
9
 
36
 
! Отговори
Garibaldi преди 5 години
Хора като мен още преди 5 години говореха, че всяко наше действие в мрежата се следи, но тогава ме наричаха конспирационист, луд. Сега излиза всичко на яве.Значи разликата между мен и стадото е, че просто усещам нещата много преди тях.Стадото има нужда от "официално" потвърждаване, за да прогледне. Това е форма на психологическо подчинение към властта.Искат да знаят кой каза определено нещо, и ако не произлиза от устите на "официалните" медии значи не може да е истина.
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврейското ДС.