Facebook призна: Събираме данни отвъд потребителите

В това число попадат и нерегистрирани в мрежата
17 апр 2018 08:20, Александър Попов
30
Facebook призна: Събираме данни отвъд потребителите
Снимка: Reuters

Facebook, затънал в скандал с отклоняване на лични данни, потвърди, че събира данни на потребителите си, в това число и когато не са в социалната мрежа, предаде Франс прес.

В текст Дейвид Бейзър, отговарящ за продуктовия отдел на Facebook, описва как социалната мрежа "събира данни от други интернет сайтове или приложения", използвайки едно от многото "маркетингови средства" на Facebook, които му позволяват да измерва въздействието на техните обяви в социалната мрежа, но също извън нея.

Още по темата
Така например Facebook събира информации, когато потребител кликне върху бутона "Харесвам" или "Споделям" в друг сайт (например статия в новинарски сайт) или влезе в сайт или приложение чрез своето потребителско име и парола за логване във Facebook.

Но онези, които дават реклами във Facebook, могат също и да ги разпространяват извън социалната мрежа, на друг сайт или приложение. Това е друго маркетингово средство, предлагано от Facebook. Когато потребител на интернет кликне върху рекламата на обявител, който е част от мрежата на рекламодатели на социалната мрежа, Facebook събира също някои сведения.

Например, когато потребител посещава сайт или приложение, използващо услугите на Facebook, Facebook получава информации, дори и ако потребителят е излязъл от социалната мрежа или няма акаунт в нея. Сред събраните информации са IP адресът, програмата за навигация в интернет (Chrome, IE, Mozilla и др.) или операционната система на апарата (Windows, Android и др.).

Изискваме от сайтовете и приложенията, които използват нашите средства, да ви казват, че събират информации и че ги споделят с нас и изискваме те да ви поискат разрешение за това, пише Дейвид Бейзър.

Чрез приложение на трета страна, предложено във Facebook, британската компания Кембридж Аналитика се е добрала до данните на десетки милиони потребители на Фейсбук без тяхното знание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
6
 
! Отговори
аауууу преди 5 години
отдавна съм спрял да използвам Facebook пълноценно. Държа го, за да имам връзка с някои познати то време на време. Нито снимки качвам, нито лайквам, нито коментирам. Сомо рожденната ми дата е там, всико дгуго съм изтрил.
23
7
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
До HELL "Изискваме от сайтовете и приложенията, които използват нашите средства, да ви казват, че събират информации и че ги споделят с нас и изискваме те да ви поискат разрешение за това, пише Дейвид Бейзър." Това прави ли се? Прави се! Даваш ли си разрешението? Даваш го! Тогава за какво ревеш! Ако искаш ходи в гората да живееш като ***, които толкова обичаш за да си на "свобода". Свободата няма нищо общо с тези "лични данни".
22
3
 
12
 
! Отговори
д преди 5 години
Просто спрете фейсбук :) и всичко ще е точноо!
21
4
 
4
 
! Отговори
дб преди 5 години
сега санкции за сащ и англия??
20
5
 
12
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
Олеле открихме топлата вода?! Всичко е маркетинг и реклама бе хора, не го ли разбирате а за тях се събират данни, но те са общи! Смяташ ли че някой ще ти обърне внимание. Ти си част от статистиката! И вие пискате, че сте част от статистиката? Еми свиквайте не сте уникални! Божеее смехория до шия!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално в БГ идват у вас и те арестуват. Само да напишеш нещо неизгодно за власта. Но това няма нищо общо с фейсбук. Просто там го пишеш а те те арестуват у вас.
18
5
 
15
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДА СЕ СПИРА ФАКЕБУУК И ТВА Е
17
3
 
0
 
! Отговори
lol преди 5 години
До Анониментоз пък....
16
4
 
35
 
! Отговори
бългериа фърст преди 5 години
Facebook е рожба на ЦРУ! Цукерберг е само един администратор!
15
4
 
20
 
! Отговори
Iss преди 5 години
Мммм супер, открихме топлата вода: Най-голямата социална мрежа събирала лична информация, която доброволно й предлагаме. Имаме си един хубав български израз: Не е луд този, който яде баницата...Има къде, къде по-важни събития от това, че Фейсбук събира лични данни и че Гугъл и Майкрософт имале офшорки и криели данъци....
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, ти да видиш :) не съм го очаквал от компания от ФАЩ
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че не ми го пуснахте тоя вампир снощи. Нямаше да мога да спя!!
12
2
 
29
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
"Само сиренцето на мишката в капана е безплатно" ! Вие какво очаквахте,некой да дава милиони,за да можете да се фукате в социалните мрежи ли,м?! Особено от еврейн...аре стига...че ще ме разплачете. :)))))))
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И какво като събират?"Ами много "какво". Докато си живееш живота на бройлер, никой не се занимава точно с теб - просто си статистика. Но надигнеш ли главица от паничката за хранене, ще те схрускат за 2 минути. Сиреч, пазят си "компромати" за всичко и всеки. И никой не може да се издигне без да го държат за топките. Ей на това на запад му викат "демокрация", "права", "свобода".
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bluesky1 5Е..и какво като "знаят" че ги осъждам??? Добре де....осъждам ги! В миналото, по време на Виетнамската война, ХИЛЯДИ американци излизат с лозунги против войната...е, сега има социални мрежи!!! Какво ще направят, ще дойдат в къщи да те арестуват ли? Виж, ако пропагандираш война - това си е за затвор, но не и обратното! Макар че......в наше време нищо не се знае! И тия още ще ми приказват, че Бай Тошо бил "тоталитарен диктатор"!!! Мили Боже..........та той е бил цвете пред тия сега!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Комплекси......избиване на комплекси.............когато човек е слаб, глупав, неинтересен, неграмотен, незнаещ и невъзпитан, той постоянно се нуждае от нечие "внимание"! Да не говорим за нездравото влечение към клюките, разправиите и поглеждането през ключалката. Затова "социалната мрежа" е върха на жълтините и отвратителнното клюкарстване, показността и избиване на комплекси. Не говора за професионалните контакти, за това в миналото имаше факсове и телекси, и пощи.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закривай!
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да го изтрия, защото имам приятели в чужбина, ако не бяха те - отдавна да съм го изтрил. Но винаги ми прави впечатление как абсолютно нов акаунт с нов имейл или телефон веднага знае кои хора, включително и роднини да ми предложи за приятели при условие, че преди не съм ползвал този имейл и използвам друга фамилия, а и някои роднини имат други фамилии...
6
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки знае, че фейсбук е простотия, ама продължава да пълни базата данни с информация къде е ходил и с коя комшийка е ял кебапчета снощи.....
5
3
 
29
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Аз имам фейсбук профил от около 6-7 месеца,....голяма тъпотия е...сега ще го изтрия! Това разбира се няма да ги спре! Написаното по-горе означава, че чичко Сам знае и проучва хората, които пишат постове, които осъждат американската политика по различни въпроси, примерно такива като войната в Сирия, Ирак, Либия и т.н.....