Фидел и Раул Кастро... Отиват ли в историята легендарните братя?

След близо 60 г. Куба ще има ръководител, който не е от фамилията
17 апр 2018 11:15, Красимир Ангелов
45

14 март 1957 година. Фидел Кастро (в средата), неговият брат Раул (ляво) и Камило Сиенфуегос позират въоръжени в западната част на страната. Снимка: БТА

 

Само след 2 дни Куба ще трябва да отвори нова страница в историята си. И то каква – за първи път от близо 60 години, след ерата на Фидел Кастро, починал през 2016 г., и на брат му Раул Кастро, президентството на островната държава ще се поеме човек, който не е хванал оръжията по време на революцията през 1959 г.

Още по темата

Името му ще стане известно на 19 април, като датата не е избрана случайно - тогава се навършват 57 години от победата в Залива на прасетата, възприемана в Куба като "първото поражение за империализма на янките в Латинска Америка".

От революцията през 1959 г. Куба е преживяла де факто само една смяна на ръководството. През 2006 г., заради болест, Фидел Кастро предаде щафетата на по-малкия си брат след 40 години еднолична власт.

Легендарният Фидел почина в края на 2016 г., а сега 86-годишният Раул ще отстъпи поне официално мястото си на представител на новото поколение.

И макар че името на наследника на Кастро още не е потвърдено, отсега е сигурно, че неговото родословие няма да е толкова престижно и велико, колкото на знаменитите му предшественици. И за първи път от десетилетия кубинският президент няма да се казва Кастро и няма да е от историческото поколение на революцията от 1959 г.

В следващата галерия ви предлагаме да видите уникални архивни кадри от управлението на братята Кастро в Куба.
 


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
7
 
! Отговори
Бай Тошо преди 9 месеца
27 години без бай Тошо и става все по- лошо. П. П. Забравих, че вярно имаме банани и тоалетна хартия.
40
3
 
20
 
! Отговори
Надежда преди 9 месеца
Да, отиват си легендарните братя ... никой не е вечен. Въпросът е да не си отидат с тях безплатното образование, превъзходната безплатна медицинска помощ /за сведение поликлиниките им работят денонощно с истинска грижа за хората/, сигурността в утрешния ден и уважението между хората. И най-вече да не загубят 240 каратовите си усмивки за шепа долари...
39
10
 
8
 
! Отговори
антикапиталист преди 9 месеца
Никакви комунисти не са Кастро. Те са от буржоазно семейство. При т.н. революция просто едните буржоа сменят другите. Народът както винаги умира от глад. Как ще обявяваш, че се бориш против империалзма, а в същото време говориш на езика на най-големите убийци, изклали цяла латинска америка - испанците?
38
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как ще идат в историята ве? Комунистическите запартъци не са ли вечни? Вижте мумиите им, те живеят вечно.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бил ли е някой в Куба наскоро
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За братята Кастро пък има данни, че са потомци на покръстени евреи от Испания.
35
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съсипаха Куба братя Кастро. Историята ще ги заклейми и изхвърли на бунището.
В Куба заплатите са 5-7 долара и най-богати са проститутките.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Гугъл има информация по този въпрос. Оказва се, че след като е разбрал, че майка му е потомка на евреи, изселили се от Беларус /тя криела това/, Че е бил в Израел, обучаван е от равини и после е имал идеята да докаже, че латиноамериканските индианци са с еврейско потекло. Освен това се твърди, че е братовчед на Ариел Шарон. Поне такива неща пише в материалите по тази тема. Доколко е истина, не знам.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Merino

Сигурен ли си?

Наскоро прочетох, че ако беше жив, Гевара щеше да навърши 90 години през месец юни тази година! Запомнихме го млад, красив и обаятелен, защото
загина млад под 40-годишна възраст и на следващата година стана символ на студентските стачки по света.

Но и през ум не ми е минало, че той и братята Кастро може да са евреи. Дали пък затова не им бе нарочно изграден този завладяващ имидж? Да не би нарочно да пускаш партенки тук?
32
9
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 месеца
Динозаврите рано или късно си отиват.
Дори и КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ.
Но следите им се заличават бавно.
Справка - следкомунистическа България.
31
4
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 9 месеца
хахаха затова медицината е една от най-добрите в света... а сега нито е добра нито безплатна... хахаха бачкайте роби на капитализма и си карайте грозните беемвета... смешници... скоро ще видите кой е най-големия диктатор!
30
11
 
4
 
! Отговори
Merino преди 9 месеца
Знае се ,че и тримата-братята и ЧЕ са евреи!!!
29
10
 
15
 
! Отговори
До 28 преди 9 месеца
Малко си се объркал -ПРИ Кастро кубинците живееха като животни в зоопарк,като в голяма клетка.Както сега е в С.КореяСега лед като Раул освободи туристическият режим малко живнаха.Но имат две валути/за местни и за гости/ и 50-60 годишен автопарк.Разказа им играта Кастро.
28
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди Кастро кубинците живееха като животни в мизерия.
27
8
 
11
 
! Отговори
До брадвата преди 9 месеца
Куба е пример как от едно райско място ,зрелият социализъм може да направи бедстваща държава.Абе брадва ли си,тесла ли си как някой може да попречи на ,,независима държава" да не ,,ползва богатствата си". Кои -тръстиката и туризма ли?
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По времето на социализма при Тодор Живков когатао бяхме с Русия нямахме тоалетна хартия и банани а днес при демокрацията и американското партньорство имаме тоалетна хартия и банани и живеем добре.
25
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не, грешиш. Не са бягали. Фидел ги пусна който иска да напуска, да заминава в САЩ. Заминаха най-големите боклyци и отpeпки. Има филм с Ал Пачино по темата - "Белязаният"
24
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Такива легенди, че всяка година хиляди предпочитаха да играят руска рулетка с акулите, само и само да избягат от рая! Вие да сте чули за американец изяден от акулите докато е плувал с леген към Куба? :)) Ама виж кубинци плуващи в обратната посока... колкото искаш! Та, за да си рискуват тия хора живота едва ли е било заради прекрасния живот, който водят.
23
7
 
16
 
! Отговори
До 22 преди 9 месеца
Кой да почитаме - Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков?
Изветряла кратуна....
22
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те винаги ще бъдат кубински легенди. Другите нации умеят да си ценят героите..не са като нас