Могерини: Русия в Украйна – топ риск за ЕС!

Брюксел ще дава повече пари за руски младежи и фондации
17 апр 2018 07:42, Екип на Dnes.bg
49
Могерини: Русия в Украйна – топ риск за ЕС!
Снимка: архив, Ройтерс

Анексирането на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна от Русия са най-сериозните заплахи за ЕС, идващи от страна на Москва. Това заяви първият дипломат на Съюза Федерика Могерини, след като външните министри от Общността обсъдиха отношенията с Кремъл.

Според ЕС се забелязва определен модел, който Кремъл следва, за да създава рискове за Съюза и Брюксел трябва да засили единството между страните членки, за да му се противопостави.

Могерини заяви, че Русия предизвиква рискове в различни направления - Украйна, Сирия, дезинформация, кибер заплахи, които трябва да бъдат отразени от ЕС. Сред тях тя изтъкна свиването на свободата, която критиците на Владимир Путин, неправителственият сектор и гражданското общество имат вътре в Русия.

ЕС запазва като главно условие за подобряване на отношенията си с Кремъл изпълнението на Минските споразумения за Украйна, като Германия и Франция, които са страни по тях, ще се опитат да изкарат изпълнението им от застой, каза Могерини.

Брюксел ще продължи да дружи с Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и Беларус, въпреки че това открито дразни Кремъл. Могерини посочи, че шестте бивши съветски републики са част от политиката за Източно партньорство, която ЕС възнамерява да развива.

28-те ще трябва да работят и за засилване на устойчивостта си на руската пропаганда и кибер атаки, както и да се опитат да бъдат по-единни в реакцията си спрямо руските провокации.

Европа ще засили финансовата подкрепа за руските неправителствени организации, за критиците на Кремъл и за обикновените руски граждани, за да им помогне да оцеляват във все по-враждабната срещу тях среда. Сред конкретните проекти, които ще получат финансиране, е увеличаването на бюджета за студентски обмен чрез програмата “Еразъм”. Могерини съобщи, че руските студенти и сега са най-многобройните неевропейски студенти в университетите в ЕС, и Брюксел иска това да се запази.

Планът на ЕС е да развива отношения с Москва в области, които смята, че отговарят на неговите интереси. Като такива Могерини посочи външната политика и сигурността, миграцията, антитероризма, борбата с климатичните промени, Афганистан, както и сътрудничеството в Арктика.

Могерини призна, че разчита на Русия да “окаже натиск” на режима на Башар Асад в Сирия да прекрати военните действия в страната.

“Натискът срещуАсад може да бъде оказан от тези, които го подкрепят, а ние не сме сред тях”, заяви Могерини.
Тя добави, че разчита Русия и Иран, които са най-близките съюзници на сирийския режим, да проявят политическа воля за прекратяване на войната, както и че Дамаск ще бъде склонен да се вслуша в посланията, идващи от Москва и от Техеран.

От 2014 г. ЕС прилага различни санкции срещу приближени на управляващите в Кремъл заради действията на Русия в Украйна. Част от тях бяха удължени. Нови решения по тях се очакват през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко ни облъчват с антируска пропаганда! От сутрин до вечер по всички възможни канали четем и слушаме едно и също, но като че ли ефектът е точно обратен на целта!
21
30
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Все се намесвате навсякъде от страх и ужас с кого Русия ще развива отношения?Къф страх бе? Путин вече 16 години авторитарно управлява рАссся. 70-сет %от руската икономика е държавна- най-голямата предпоставка за корупция. Допреди една година богатството на Путин възлизаше на 70-сет МИЛИАРДА, сега е 140 МИЛИАРДА. Даже и американските хиени не могат да се борят с Вова. рАссся е пропита от корупция и по това е на първо място в света!
20
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко им е виновна Русия, защото не изпълнява нарежданията на запада....Ако някой ден се случват и природни катаклизми пак ли ще обвиняват Русия?! ХААРП е тяхна разработка, бактерии и вируси създадени в западни лаборатории, отровите пръскани в небето също, ГМО и многото други средства са все западни разработки, така че да спрат с фалшивата си пропаганда.
19
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някъде бях чел, че за последните 100 години САЩ са били активна страна в 96 военни конфликта по света. Според мен най-голяма опасност са точно краварите. Да не забравяме, че в последните конфликти на балканите, те също бяха най-активната страна. Доказали са користните си цели при всяка своя намеса. Не виждам как трябва да считаме Русия като най-голяма опасност или агресор вместо САЩ.
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние сме жертва на атаките. 5 милиона в бегето и повече от полвината пенсионери и малцинства живеем на кредит от банките.
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово и Македония - тяхното отцепване е същия западен проект като този в Украйна. Целта ви е да разбиете държавите отвътре до степен на непоносимост едни към други, да забавите нормалния живот, да вредите така, че те да се стремят към помощ и о, чудо, появявате се с вашите нато и ес и се представяте за спасители на цели народи. Това е гротеска и прозират користните ви цели как да изземете чужди ресурси от всички и след това да ги унищожите чрез глад, безработица, мизерия...
16
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая фурнаджийска лопата Магарини се обърна на 360 градуса след като изпълзя на кариерния си връх, като влечуго, каквато е. Едни ги приказваше преди, после залая в унисон с директивите.
15
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православните са добрите.
14
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тези неща ги вършите вие умишлено, нагласено предварително и имате глупостта и наглостта да обвинявате Русия за антихуманните си гадости... Нормалните, разумните и интелигентните хора виждат, чуват и разбират, че сте агресори в много държави и заради вас страдат невинни хора!
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада иска война колкото може по-скоро, защото се надява на модерните си оръжия. Колкото повече се офлянкват толкова повече дават шанс на Русия да се съвземе.Въпреки че и старите оръжия са добри срещу ***.
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи това била главната цел на Еразъм ? Виж ти...
11
5
 
32
 
! Отговори
**** преди 6 години
Защо ми се струва,че запада сам се бута да разпали война с Русия,но не си дава сметка,че с тези си действия ще му излезе солено,сами дърпат дявола за опашката.
10
5
 
33
 
! Отговори
Истината преди 6 години
ЕС с тази пропаганда само настроиват хората да подкрепят Русия. Всички разбраха кои са агресорите и техните пуделчета в ЕС. Направо сте отвратителни.
9
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не спрете да се занимавате с Русия???? Все се намесвате навсякъде от страх и ужас с кого Русия ще развива отношения?!!! Нали сте многото квакащи жаби в американо - английското си блато и призовавате още такива като вас празноглави и квакащи с едни и същи лъжи, за да оправдаете престъпленията си пред света, обединени от купените си съюзи ( военни и икономически) и уж независими организации като ООН...
8
3
 
26
 
! Отговори
Т преди 6 години
Ес това е ссср все нещо измислят само за народа нищо тая мисли че е вечна там
7
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, вие западналите западняци подпалихте Украйна, за да я откъснете и настройвате против Русия с най - долни средства. И там сложихте на власт ваш послушко..
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиони африканци и азиатци в ЕС - културно богатство
5
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
даването пари от Брюксел ще е само на хора и фондации, които действат против Русия. Не си правете илюзии. Хората си подготвят убийците на Русия за след години.
4
41
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
А такааа.След всичките поразии които Русия направи продължавайте да наливате пари за руски младежи и фондации. Руснаците са много "благодарни и мил народ."
3
5
 
44
 
! Отговори
Ели преди 6 години
ДО: САЩ, Британия, ЕС,С голяма мъка в сърцето ще Ви сподяля, секретна информация.За да не продължавате да търсите хим. оръжия там, дет ги няма.Сеа, понеже САЩ атакува Сирия, заради "хим. оръжие", което така и не разбрахме къде е.Нападнете УКРАЙНА с ракетки, защото употреби ФОСФОРНИ и КАСЕТЪЧНИ бомби ЗАБРАНЕНИ от ОЗХО.Там поне има доказателства, Донецк е атакуван с ХИМИЧЕСКИ оръжия.Да не забравим Украйна бомбардира детски градини, училища, болници, цив. население.Не сирия, а УКРАЙНА.