Могерини: Русия в Украйна – топ риск за ЕС!

Брюксел ще дава повече пари за руски младежи и фондации
17 апр 2018 07:42, Екип на Dnes.bg
49
Могерини: Русия в Украйна – топ риск за ЕС!
Снимка: архив, Ройтерс

Анексирането на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна от Русия са най-сериозните заплахи за ЕС, идващи от страна на Москва. Това заяви първият дипломат на Съюза Федерика Могерини, след като външните министри от Общността обсъдиха отношенията с Кремъл.

Според ЕС се забелязва определен модел, който Кремъл следва, за да създава рискове за Съюза и Брюксел трябва да засили единството между страните членки, за да му се противопостави.

Могерини заяви, че Русия предизвиква рискове в различни направления - Украйна, Сирия, дезинформация, кибер заплахи, които трябва да бъдат отразени от ЕС. Сред тях тя изтъкна свиването на свободата, която критиците на Владимир Путин, неправителственият сектор и гражданското общество имат вътре в Русия.

ЕС запазва като главно условие за подобряване на отношенията си с Кремъл изпълнението на Минските споразумения за Украйна, като Германия и Франция, които са страни по тях, ще се опитат да изкарат изпълнението им от застой, каза Могерини.

Брюксел ще продължи да дружи с Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и Беларус, въпреки че това открито дразни Кремъл. Могерини посочи, че шестте бивши съветски републики са част от политиката за Източно партньорство, която ЕС възнамерява да развива.

28-те ще трябва да работят и за засилване на устойчивостта си на руската пропаганда и кибер атаки, както и да се опитат да бъдат по-единни в реакцията си спрямо руските провокации.

Европа ще засили финансовата подкрепа за руските неправителствени организации, за критиците на Кремъл и за обикновените руски граждани, за да им помогне да оцеляват във все по-враждабната срещу тях среда. Сред конкретните проекти, които ще получат финансиране, е увеличаването на бюджета за студентски обмен чрез програмата “Еразъм”. Могерини съобщи, че руските студенти и сега са най-многобройните неевропейски студенти в университетите в ЕС, и Брюксел иска това да се запази.

Планът на ЕС е да развива отношения с Москва в области, които смята, че отговарят на неговите интереси. Като такива Могерини посочи външната политика и сигурността, миграцията, антитероризма, борбата с климатичните промени, Афганистан, както и сътрудничеството в Арктика.

Могерини призна, че разчита на Русия да “окаже натиск” на режима на Башар Асад в Сирия да прекрати военните действия в страната.

“Натискът срещуАсад може да бъде оказан от тези, които го подкрепят, а ние не сме сред тях”, заяви Могерини.
Тя добави, че разчита Русия и Иран, които са най-близките съюзници на сирийския режим, да проявят политическа воля за прекратяване на войната, както и че Дамаск ще бъде склонен да се вслуша в посланията, идващи от Москва и от Техеран.

От 2014 г. ЕС прилага различни санкции срещу приближени на управляващите в Кремъл заради действията на Русия в Украйна. Част от тях бяха удължени. Нови решения по тях се очакват през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България умишлените убийства на година са 1.34 на 100,000 жители, а в Русия са 11.31 или над 8 пъти повече.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия минималната заплата от 1.1.2018г е 9489 рубли, което са 241 лева, а у нас е 510 лева или към два пъти повече.
40
2
 
8
 
! Отговори
Как ще ги стигнем .. преди 6 години
Към Русофобите - напишете в You tube: снимки от дрон Москва сити, Санкт Петербург, Казан, Грозни, Екатеринбург, Владивосток ... и търсете нещо общо с нашите градове. После се запитайте как ще ги стигнем .... руснаците !!!!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи след някоя година и там ще се пръкнат умно- красиви.Ужас
38
1
 
6
 
! Отговори
късно е либе преди 6 години
за китка.И могерини и ЕС са просто едни джуджета,а САЩ стана най големият бананов колос на дървени трупчета.Другото са хуморески от близкото минало в стил дойче зеле /работническо дело/.Процесите които протичат в света са необратими и нищо не зависи от остатъците от т.н.запад освен патосите и лозунгите на Могеринии целувките пред европарламента.
37
2
 
22
 
! Отговори
someone преди 6 години
Тоест ще наливате пари в промиване на мозъците на младежите и организиране чрез НПО на преврат като този в Украйна в бъдеще, като същевременно стягате обръча около Русия инсталирайки пионки в съседните й държави , които да тласкат държавите към НАТО и ЕС.Ама същевременно сме нагли и искаме Русия да съдействала, ама и споразуменията да изпълнявала, еми няма да стане.
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могерини може да отиде в Крим да им каже, че ЕС ще ги връща в Украйна. Съветският съюз го няма и Украйна трябваше да върне Крим на Русия още при разпадането 1991 година.
35
1
 
11
 
! Отговори
Могерини преди 6 години
ходи на погребението на Скрипалови, вервайте и!
34
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още санкции за Русия.
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всики злини е виновна империята на ЗЛОТО Русия !
32
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най големите и жестоки противочовешки военни агресори в съвременната история са от САЩ, западноевропейците, Япония!- САЩ за няколко минути избиха над половин милион жени и деца( невъоръжени) с атомните бомби в Хирошима и Нагасаки!- Япония нападна и изби над 20 млн. китайци през ВСВ!- Англия, Франция, Германия за пръв път в човешката история използваха химически отрови по време на ПСВ!- САЩ, ЕС и НАТО нападнаха Сърбия за да отцепят Косово!- САЩ, Англия и НАТО окупираха Ирак, Афганистан!
31
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Могерини я засърби, руснаците са и виновни!Ако на Могерини и се променя цикъла, руснаците са виновни!Ако в Англия застудее, руснаците изобретили климатическо оръжие, но в същото време били глупави и прости!В САЩ от 22 години разработва нови химически отрови- изобретателя на " Новичок", руснаците пак са виновни!Треторазядни полиитически чиновници- комисари, евродепутати взимащи само огромни заплати!А решенията ги взимат финансовите спекуланти като Сорос и корпорациите в САЩ и ЕС!
30
0
 
13
 
! Отговори
Продажни журнaля! преди 6 години
!!!
29
4
 
26
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Като латерни повтарят едно и също, но споменават само следствието, но не и причината довела за това. Така де, само това, което им е угодно говорят, а за другото мълчат.Защо Крим гласува на референдум да се отдели от Украйна? Защо в Донбас убиват невинни?Кой призна, че са потрошили $5 млрд. (пет милиарда долара) в оранжевия преврат в Украйна?Самата Савченко тия дни каза, че знае кой е стрелял по хората на Майдана и това са тия, които сега са във властта.Но за капак - Русия виновна!?
28
4
 
30
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
Европааа загивате... унищожихте държавите ни, окрадохте ги, включихте ни на купонна система - разбирай европрограмите, които се трупат като дългове. Заставихте ни да плащаме по 800 милиона евро на година такса за гейския ви съюз... въобще по голяма пирамида няма в света за сега. Идва края ви... все повече държави искат да се махнат от вас... може би ще стане с помощта на някоя друга страна!!!
27
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При корупция в Русия. Може да извади армия от затворници и да ги прати където си иска. Може на фенове на спортна среща, може на пазар да спретнат бой, може на мотори да ги качи. Това са ценности в Русия
26
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рисковете за ЕС са в собствените и алчни и глупави лидери!
25
21
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Някъде бях чел... Това като го прочета и правя асоциация - някъде бях с..., ама не знам къде!Ха-ха вие нали не си мислите освен глyпaц, че някой читав ви вярва?
24
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата държава е на ПУТИН.Може да купи който си иска политик в България. Не само Волен
23
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия трябва навсякъде да бъде гонена като империалист...на ЗЛОТО !