На един германец: Лекарят му е българин, водопроводчикът – също!

Все повече са мигрантите не по бедност в Германия
17 апр 2018 22:00, Елка Василева
115
На един германец: Лекарят му е българин, водопроводчикът – също!
Снимка: архив, Reuters

Все повече източноевропейци се преселват в Германия. "Не става дума за мигранти по бедност, а за хора, които имат какво да предложат на страната и които са търсени на нашия трудов пазар", казва една експертка.

Повече източноевропейци и по-малко бежанци: в публикуваните тези дни данни на Германската статистическа служба се откроява нова тенденция. Докато през 2015 болшинството пристигащи в Германия чужденци са били бежанци от държави, в които бушуват кризи и войни, то през миналата година нещата стоят другояче. През 2017 в Германия са се преселили особено много граждани на новите държави-членки на ЕС: делът на източноевропейските мигранти е скочил с 12,5%, пише Дойче веле.

Така например през 2017 в Германия са пристигнали 45 000 нови мигранти от България. Увеличението на мигрантите от Полша и Румъния през същия период е било с по 85 000 души. От 2007 до края на миналата година броят на преселниците от новите членки на ЕС се е повишил с общо 919 000 души, а това представлява плюс от 185,7%. В края на 2017 в Германия са живеели общо 10,6 милиона чужденци, като става дума само за онези, които притежават единствено чуждестранен паспорт и нямат германско гражданство.

"Източноевропейците имат какво да дадат на Германия"

"Покрай голямата бежанска вълна през последните години миграцията от Източна Европа до известна степен изпадна от полезрението ни, но в дългосрочен план тя със сигурност е по-значимата и по-дълготрайна тенденция", казва Улф Брунбауер от Института за изследване на Източна и Югоизточна Европа в Регенсбург.

"В случая не става дума за мигранти по бедност, а за хора, които имат какво да предложат на Германия и които са търсени на нашия трудов пазар", подчертава Брунбауер в отговор на твърде разпалените дискусии около източното разширяване на ЕС, които се водят още от 2004 насам.

Опитът от последните години показва, че опасенията, които са били изпитвани първоначално по отношение на тази миграция, не са били основателни, казва Брунбауер. "Британската икономика извлече например много големи ползи от източноевропейските мигранти, а германската и австрийската продължават да печелят и днес", казва експертът.

И наистина, по много от строежите в Германия днес масово звучи полска, българска или словашка реч. Без болногледачки и медицински сестри от Източна Европа в много от германските болници и старчески домове би се усещал сериозен недостиг на кадри. Хиляди германски домакинства също са зависими от източноевропейките, които гледат възрастните или болни роднини.

През 2017 година 12% от работещите в Германия жени от България и Румъния са били заети именно в сферата на здравеопазването и социалните грижи, казва Карола Буркерт от Института за изследване на трудовия пазар и професионалното образование във Франкфурт. Без работничките от Източна Европа ситуацията би била направо критична. И то не само в този бранш, но и в други сектори - като хотелиерството и ресторантьорството. Според данни на института във Франкфурт в средата на 2017 в тази сфера са били заети близо 17% от българките и румънките, работещи в Германия, както и 11,6% от останалите източноевропейки.

В България печелят много по-малко

"Ханделсблат" цитира и друго изказване на Карола Буркерт, от което става ясно, че жените от Източна Европа често си намират по-квалифицирана работа, отколкото мъжете от същите страни. Като цяло обаче можело да се предположи, че мигрантите от източноевропейските държави-членки на ЕС често имат работа, която изисква по-ниска квалификация от онази, с която те разполагат - главно поради езиковия проблем или поради непризнаването на техните дипломи. Но дори и да работят като склададжии или като охрана на търговски обекти, често в Германия те печелят повече, отколкото биха печелили по специалността си в България, казва Буркерт.

"Макар безработицата сред тези мигранти да е малко по-висока, отколкото сред германците, повечето от източноевропейците успяват да си намерят работа", твърди Улф Брунбауер и предсказва, че особено в сферата на болничните грижи търсенето на квалифицирани кадри от чужбина навярно ще продължи да нараства.

"Ханделсблат" съзира в тази тенденция обаче и опасност за източноевропейските държави. Въпросните страни навярно усещат по болезнен начин отлива на квалифицирани кадри. При това развитие се появяват интересни миграционни зависимости. Така например отливът на медицински сестри от Полша се компенсира с внос на медицински кадри от съседна Украйна, обобщава "Ханделсблат".
 


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето как процента на безработицата става все по-малък, и ще продължи да става.
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственото, което българинът видя от доброволното превръщане в колония на Райхстага е че може безвизово да работи като болногледач на немските пенсионери и да им бърше задниците по цял ден или да робува по плантациите в Англия.
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неоколониалната система не
работи за България , а за Германия .
И се насажда , че видите ли това
било нормално и едва ли не и
изгодно за нас .
78
3
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 9 месеца
Странно защо тогава около 43 000 000 работещи германци са четвърта икономика в света?
Сигурно защото работят бавно...некачествено и са мързеливи...
Типичния ганьо - доказателства не му трябват!
Той си има убеждения
77
4
 
4
 
! Отговори
майната й на Европа преди 9 месеца
Бързата работа - срам за майстора. Защо да работя за робовладелеца бързо, тези които много бързат бързо прегарят... пука й на голямата компания дали ти е съсипала здравето. Я по-бавно! Освен това всички европейци са ксенофоби, един българин в САЩ, Канада и Австралия ще е по-добре приет като човек.
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
такива са си - нямат си понятие от "претупана работа“
...
На бас, че никога не си работил в Германия. Имам колеги германци с недостатъчна квалификация, които като ги видя какви ги вършат, лошо ми става. Освен това много от тях са страшно мързеливи и гледат да работят бавно или генерално да минат метър, докато чужденците са съвестни, защото ги е страх да не си загубят работата.
75
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-добре Америка. Научих английски, а в тая Европа само Англия го говори, а тя има отвратителен климат и същия студен манталитет. Бях в Холандия, Словакия и сега Чехия - европейците са темерути, затворени. Но най-вече се пазете от западно и северно европейци - ненавиждат ни.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ааа почнаха да броят хората които са отишли да работят, е драги ми Германци, това са предимно хора които искат да работят.
Онези които другарката Ви Меркел покани не знам какво ще ги правите....
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Германия плащат - но искат работа... и да е качествена...такива са си - нямат си понятие от "претупана работа" .. и че искат някой да се грижи за пенсионерите им - не е смешно..унизително...или недостойно!
Ако в България - близките не се погрижат за пенсионера - какво го чака? Кофите с боклyка..хартия и празни бутилки.
Картината е тъжна!
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Иван Пешев

Иване.............. ти си сед в България и бъди роб там.независимо къде си - винаги ще робуваш но тук трима души на минимална работна заплате изплащат чисто нова къща (1-ви собственици) а в България с ри минимални работни заплати изплащаш Бърз кредит който си взел за да си купиш лекарства през зимата, плащаш някоя и друга сметка и се молиш да не се разболееш пак!
Сед си в България!
71
0
 
13
 
! Отговори
Холмс преди 9 месеца
До Др. Уотсън

По последна информация само в Берлин живеят над 100 000 българи.
над 8000 са студентите. При тази тенденция, колкото и пари да изпращат
тук подобрение на живота не може да се очаква.
70
19
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 месеца
Не ходете да им ставате роби стойте си тук , отидете да се учите от тях и се върнете тук има повече възможности въпреки "помагащата държава" за тях винатги ще сме обслужващ персонал.
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Германски проблеми78

Този дето оправя жена му е арабин.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Туск83

Въпроса, е че когато отидеш при доктора с направление те претупва и казва ела следобед в частния ми кабинет. А там цените са страшни. За специалист да ти каже няколко думи иска 125 лв. за “преглед“
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германците не понасят чужденците и дори ги мразят в по-голямата си част. Те веднага напускат регионите, в които не са мнозинство доброволно
...
Пропусна да уточниш, че в тези квартали мнозинството чужденци са от друга религия. Напускат ги не само германците, но и останалите чужденци. Това обикновено е много по-голям проблем от произхода. Дебатът, който в момента се води в политиката и медиите, вече не е за германците и чужденците, а за германците и исляма.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите са и в социални и старчески домове.
...
Веднъж посетих човек в немски старчески дом, всички болногледачки без изключение бяха чисти германки и изпитваха остър недостиг на кадри, защото тази професия е ужасна.
65
6
 
13
 
! Отговори
Туск преди 9 месеца
Като учиш 10 год за ликар в бг получаваш.
1 1500 лв бруто заплата в болница
2 2000 лв чисто ако си чукаш частно
3 1500 лв чисто представител на някоя фарм фирма
4 3000 лв чисто ако си в клинични проучвания на нови лекарства
За тия мизерни пари никой няма да ти седи да ти работи. Ако искаш, плащаш.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
68 - Да, има ги и плъховете на държавна издръжка, дето викат + "Аааа, аз тука им бачкам 3 години, ся те ши ми да'аат. Ко са ми дали, иначе!?" - Заплата ?
Но не си мисли, че няма и хора, като върпос кте лекари, който са загубени за България.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
88 - Виж, за дъщеря му, един път на морето, може да е бил българин, ама при положение, че там и момчета и момичета са спали смпо над 100 партньора до 25 годишна възраст, не си е никакво постижение.
62
6
 
15
 
! Отговори
Германски проблеми преди 9 месеца
Лекарят му българин, водопроводчикът му – българин, майсторът дето оправя и жена му - българин.