Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС

Над 90 на сто от нашенците не познават и не са виждали бежанци
17 апр 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
324
Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС
Снимка: БТА

Българите са най-малко толерантни към мигрантите в ЕС, показва проучване на Европейската комисия.
Само 15% от запитаните са отговорили положително дали биха приели мигрант да им бъде колега, лекар, съсед или да им влезе в семейството. По този покател България държи първото място в ЕС, изпреварвайки дори унгарците, където склонност да приемат мигранти в обществото проявяват 17 на сто.

Българите и унгарците рязко се отличават в отношението си към мигрантите от останалите европейци.
За сравнение средно в ЕС 57 на сто от хората нямат нищо против да работят и се познават с мигранти. В Испания, Швеция, Ирландия, Португалия и Холандия две трети от населението е с позитивна нагласа.

Като цяло в Западна Европа гледат по-толерантно на мигрантите, докато източноевропейците са по-скептични. В Германия, където през 2015 г посрещаха с цветя бежанците, сега само 55 на сто гледат на тях с добро око.

В същото време българите са и най-слабо информирани в Европа за миграцията - едва около 17 на сто имат някакви познания по въпроса. Предположенията за това колко чужденци живеят в България са, че те са около 11 на сто от населението, което превишава над 8 пъти реалната статистика, посочва Европейската комисия.

Същото проучване показва, че над 90 на сто от българите не познават мигранти, не са разговаряли с тях и дори не са ги виждали. Въпреки това смятат, че те биха ги застрашили, като им вземат работните места или биха натежали на социалната система. Половината от запитаните намират, че миграцията създава проблеми, а 6 на сто - възможности. Всеки втори българин е на мнение, че интеграцията на пришълците не е успешна и само един от петима признава, че е повече или по-малко информиран за миграцията.

Според 90 на сто от участниците в представителното проучване, направено по поръчка на Еврокомисията, успехът на интеграцията на чужденците се измерва по това дали те говорят официалния език, осигуряват се, имат образование и умения, които биха им позволили да си намерят работа и живеят според българските порядки.

Въпреки това само една трета от анкетираните българи са на мнение, че мигрантите ще решат проблемите с недостига на работна ръка в страната, докато повече от половината не са съгласни, че те са решение.

Разбирането на българите коренно се отличава от мнението в ЕС, където над 70 на сто вярват, че миграцията ще даде тласък на икономиката. Българите като цяло са скептични, че имигранти могат да ги обогатят културно, като допринесат към местната музика, изкуство, кухня и занаяти.

Затова пък 70 на сто са убедени, че те ще натежат на социалноосигурителната система и ще увеличат престъпността в страната. 51% се боят, че чужденците ще им вземат работата. Всеки втори смята, че интеграцията на мигрантите е двупосочна улица, но близо 40 на сто са на мнение, че новодошлите трябва да са активната страна, ако искат да успеят.

84 на сто от анкетираните българи смятат, че изучаването на български език трябва да бъде задължително за мигрантите, живеещи в страната. Всеки трети смята, че чужденците трябва да бъдат включени в програми, които да ги ориентират за възможностите и нравите в България, както и че децата им трябва да бъдат записани в детските градини.

Около една трета са на мнение, че мигрантите трябва да могат да участват в местни избори, но половината от запитаните не са съгласни. 61 на сто от българите са убедени, че властите трябва да правят повече срещу дискриминацията на чужденците.

По данни на Европейската комисия около 37 млн души, родени извън Европа, в момента живеят в ЕС, което е около 7 на сто от населението на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре се развива България без емигрантите. Мои познати от Запад даже искат да се населят в България точно по тази причина
180
2
 
7
 
! Отговори
до 188 преди 6 години
След 10 -тина години чернокожите в САК ще се повеече
179
36
 
4
 
! Отговори
дали преди 6 години
Никой не спори за културното ниво на мигрантите, никой не спори, че там където са те има завишаване на престъпленията...но и никой не може да оспори фактите, че без имигранти съвременна икономика не може да се развива. Стига с тези тролски номерца...отговорете по същество! Как ще просперира България , ако не приема имигранти? при спадаща раждаемост, при най-висока смъртност в света, при огромна емиграция. Всъщност, Вие троловете искате това--БГ да не се развива! На Русия е удобно, нали?
178
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нямам думи 3-Сащ неискат араби между впрочем в Сащ има щати почти на 95 процента само бели хора има си общества знаеш ли това а в Сащ бялото население е 230 000 000(германци 45 000 000,англичани 32 000 000,викинги 10 000 000,евреи 5 500 000,ирланци 22 000 000 и учени от Япония,Китай и Южна Корея!
177
0
 
26
 
! Отговори
до немам думи преди 6 години
САЩ - приема с точкова система, Канада - точкова система, Австралия - точкова система, Англия ограничи бройката даже от бившите си колонии, а колко реваха срещу нас и румънците, французите , те не са просперираща държава вече, скандинавците - медийна буря срешу всеки дръзнал да каже истината... Ние ако е за образовани, работещи и нормални граждани също ги искаме. Говорим за другите 99.3% от тълпата
176
2
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Мразиме ги, затова само у нас не са гърмяли и газили.
175
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново лъжи и негативизъм от тези европейци....те ,като че ли ни взеха в ЕС ,само и само да има кого да очернят.... нещастници....,няма по гостоприемен и трудолюбив от българите,но за съжаление без капка самочувствие...втълпиха му го първо тези комунистически наследници и внуци,а знаете когато не се уважаваш от вътре ,как ще искаш да те уважават от вън...,,
174
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези народи са имали почти 500 годишно турско робство,те имат инстинкт за самосъхранение и страх от подобни нашествия,това е причината.А освен това,мигрантите не искат да стоят в България,защото няма работа и част от самите българи гладуват.
173
1
 
30
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Хората ги приеха в Германия като хора,а те се държат като животни в Кьолн и за това все повече хора започнаха да ги мразят.
172
17
 
2
 
! Отговори
нямам думи 3 преди 6 години
Щъкате минуси, а не посочвате държава...извода е за вас, светът го е направил отдавна.
171
2
 
23
 
! Отговори
до немам думи преди 6 години
Ти що не ми кажеш една суверенна държава където такив мигранти да са добре дошли - необразовани, агресивни, нетолерантни, с нагласа да не работят, но да резнат главата на всеки несъгласен с техния религиозен светоглед?!? САЩ ли, или Канада? За Германия не ми говори - питам за суверенна държава!*** живей около местата където са настанени - шум,викове, мръсотия, нормалните хора минават на прибежки...
170
21
 
6
 
! Отговори
да... преди 6 години
И ние , българите , сме народ на пришълци....
169
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то си е взаимно, кой обича българите? никой.
168
17
 
4
 
! Отговори
нямам думи 2 преди 6 години
Не щъкайте минуси, като ........знаете се..., а посочете поне една държава, в която ксенофобията да е на почит и да е водеща в света....
167
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На запад пък мнооого ги обичали,айде не на нас тея. Там обикновенните хора са затънали в дългове към банките и живеят под наем. Треперят някой поляк да не им подбие заплатата иначе остават на улицата. Медиите така са ги стресирали че ги е страх е да влязат в арабски магазин камо ли в арабски квартал. Разделяй и владей народът е стадо за стригане и там.
166
21
 
3
 
! Отговори
нямам думи преди 6 години
Няма държава в която да се шири ксенофобията и да е средр водещите страни в света. Или с други думи посочете ми поне една държава ксенофобски насторена, в която мигрантите не са добре дошли и същата тази държава да е водеща в сквета.
165
3
 
13
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Мястото на емигрантите - терористи е на Западтук са нежелани
164
5
 
11
 
! Отговори
да преди 6 години
Всеки емигрант терорист - доказано !!!!
163
4
 
24
 
! Отговори
Чудо голямо преди 6 години
Българите били мразели мигрантите. Ами българите се мразят един друг, че на едни имигранти ли ще цепят басма?
162
7
 
20
 
! Отговори
да преди 6 години
Какво мислели за нас ***,далите - датчани ???през оная ми работа ми е за мнението им - не смятам да ходя в грозната им страна, пък ако ще и по милион да вземат на месец аз съм българин и ще живея в България !!!!