Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС

Над 90 на сто от нашенците не познават и не са виждали бежанци
17 апр 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
324
Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС
Снимка: БТА

Българите са най-малко толерантни към мигрантите в ЕС, показва проучване на Европейската комисия.
Само 15% от запитаните са отговорили положително дали биха приели мигрант да им бъде колега, лекар, съсед или да им влезе в семейството. По този покател България държи първото място в ЕС, изпреварвайки дори унгарците, където склонност да приемат мигранти в обществото проявяват 17 на сто.

Българите и унгарците рязко се отличават в отношението си към мигрантите от останалите европейци.
За сравнение средно в ЕС 57 на сто от хората нямат нищо против да работят и се познават с мигранти. В Испания, Швеция, Ирландия, Португалия и Холандия две трети от населението е с позитивна нагласа.

Като цяло в Западна Европа гледат по-толерантно на мигрантите, докато източноевропейците са по-скептични. В Германия, където през 2015 г посрещаха с цветя бежанците, сега само 55 на сто гледат на тях с добро око.

В същото време българите са и най-слабо информирани в Европа за миграцията - едва около 17 на сто имат някакви познания по въпроса. Предположенията за това колко чужденци живеят в България са, че те са около 11 на сто от населението, което превишава над 8 пъти реалната статистика, посочва Европейската комисия.

Същото проучване показва, че над 90 на сто от българите не познават мигранти, не са разговаряли с тях и дори не са ги виждали. Въпреки това смятат, че те биха ги застрашили, като им вземат работните места или биха натежали на социалната система. Половината от запитаните намират, че миграцията създава проблеми, а 6 на сто - възможности. Всеки втори българин е на мнение, че интеграцията на пришълците не е успешна и само един от петима признава, че е повече или по-малко информиран за миграцията.

Според 90 на сто от участниците в представителното проучване, направено по поръчка на Еврокомисията, успехът на интеграцията на чужденците се измерва по това дали те говорят официалния език, осигуряват се, имат образование и умения, които биха им позволили да си намерят работа и живеят според българските порядки.

Въпреки това само една трета от анкетираните българи са на мнение, че мигрантите ще решат проблемите с недостига на работна ръка в страната, докато повече от половината не са съгласни, че те са решение.

Разбирането на българите коренно се отличава от мнението в ЕС, където над 70 на сто вярват, че миграцията ще даде тласък на икономиката. Българите като цяло са скептични, че имигранти могат да ги обогатят културно, като допринесат към местната музика, изкуство, кухня и занаяти.

Затова пък 70 на сто са убедени, че те ще натежат на социалноосигурителната система и ще увеличат престъпността в страната. 51% се боят, че чужденците ще им вземат работата. Всеки втори смята, че интеграцията на мигрантите е двупосочна улица, но близо 40 на сто са на мнение, че новодошлите трябва да са активната страна, ако искат да успеят.

84 на сто от анкетираните българи смятат, че изучаването на български език трябва да бъде задължително за мигрантите, живеещи в страната. Всеки трети смята, че чужденците трябва да бъдат включени в програми, които да ги ориентират за възможностите и нравите в България, както и че децата им трябва да бъдат записани в детските градини.

Около една трета са на мнение, че мигрантите трябва да могат да участват в местни избори, но половината от запитаните не са съгласни. 61 на сто от българите са убедени, че властите трябва да правят повече срещу дискриминацията на чужденците.

По данни на Европейската комисия около 37 млн души, родени извън Европа, в момента живеят в ЕС, което е около 7 на сто от населението на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
10
 
! Отговори
Зоро преди 6 години
ТОВА ПРОУЧВАНЕ Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ. БЕЖАНЦИТЕ НЕ ИСКАТ В БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО Е ГОЛЯМ ГЛАД ТУК . АЗ СЕ ЧУДЯ КАК ДА ВЪРЖА ДВАТА КРАЯ И РАБОТЯ, КАТО ПЛАТЯ СМЕТКИТЕ И НЕ СТИГАТ ПАРИТЕ ЗА ХРАНА. А ЩО СЕ ОТНАСЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ПОКАЖЕТЕ ГИ КЪДЕ СА ДА ИМ ПОДАРЯ 5-6 декара ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ ЗА ПАЛАТКОВ ЛАГЕР ИЛИ ЗА КАКВОТО ТАМ РЕШАТ. ВМЕСТО ДА Я ОБРАБОТВАТ ЗЪРНЕНИТЕ БОСОВЕ ЗА ЕДНО ПАРЧЕ ХЛЯБ, КАТО РЕНТА ГОДИШНО.
160
5
 
19
 
! Отговори
да преди 6 години
Всички атентати са дело на емигранти нямат място в България - да вървят на Запад, където ги посрещат с цветя терористи не ни трябват
159
2
 
0
 
! Отговори
ахахаха преди 6 години
осъдете ги, тва не е верно
158
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо унгарците,българите,гърците,сърбите да защитаваме Европа от османците когато те са нахлували,потурчвали и колели,трябвало е да направим коридор и да ги пропуснем до западните държави.Така сме пропускали през земите си рицарите към Азия,трябваше и османците да пропуснем така на Запад.И сега западняците нямаше да питат унгарците и българите,защо се страхуват от емигранти.
157
2
 
5
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
До до АнтропологПрав си.
156
1
 
10
 
! Отговори
Ставри преди 6 години
Най- вървежната схема сега е през Армения да се вкарват всякакви(кавказци и авганци,араби) на външен вид са като тамошните арменци.Нашие арменци нямат нищо бобщо с арменците в армения.
155
3
 
28
 
! Отговори
до Антрополог преди 6 години
То пък Дания една страна и един народ. И пари да ми дават без нищо да правя не отивам там. Същите злобари като нас, дерат си колите с ключовете, все са недоволни, половината им деца са на медикаменти по училищата, ама и климата е гаден,гаден,гаден... Та какво ме интересува какво мислят в Дания. Аз искам да живеем ние добре, да произвеждаме, да можем да си купим нашето, да имаме работа, деца, детски градини, мир и сигурност. Де не трошим, а да градим. Мигрантите не са в помощ на мечтата ми.
154
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така.Брюкселските зелки да си го знаят.Не може най-бедната страна в Европа да издържа мигранти.Не може за един мигрант да се отпускат 1300 лв.на месец,а за един пенсионер-200 лв.От Брюксел трябваше да помогнат на некадърните ни управници да си оправят социалната политика и тогава да изискват да бъдем толерантни към другите.Иначе НЕ СТАВА!!!
153
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да сте видяли мигрант да работи нещо ? - да копае,да сади ,да строи ? ми не , само мръсни далавери въртят , Ние такива си имаме 2 милиона и още китайци далавераджии Е,накъде повече !
152
21
 
4
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
В Дания примерно българи,роми,румънци,поляци,араби,кюрди,гърци и турци са под общ знаменател.Та не се мислете за некви бели хора и д избивате комплекси с някви нещастници
151
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно. Нормалните българи мразят Русия, държавата,която преди 93 години направи най-зверския терористичен атентат в историята ни, избивайки 134 българи - депутати, офицери, майки, деца...Няма да забравим, защото сме БЪЛГАРИ!
150
2
 
24
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не питайте старило питайте патилоБългарите не са против имигрантите.У нас живеят руснаци англичати арменци...Ние сме против мюсюлманите.Казва се родова памет.Унгарците и те са си патили.Направете проучване за нагласите на целите Балкани и ще разберете защо е така
149
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразим ги,много ги мразим , скъсваме ги от мразене...Хайде стига глупости, никой конкретно не мразим, мразим гарантираните последици които мъкнат с тях. Писна ми да се съобразявам с културните особености ( абсолютно против закона на РБ) на един силно разрастващ се етност, ще сега и други обогатители да ни цъфнат.
148
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми пречат,не съм и расист,но не искам да налагат техните закони и порядки в Европа,не искам и европейците да се страхуват,когато се движат по улиците.В България трябва да се въведат някой друг транш от българските малцинства от чужбина и от славянските държави,да си попълним генофонда с роднини.В западните държави,такива хора са с превилегии,гърците,немците и други си приютяват техните малцинства обратно.
147
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е,че в ЕС са наясно,че не сме толерантни към нашествениците.Следователно,да си ги прибират като по-толерантни и да не не ни закачат,а най-малко да ни насилват да ги приемаме.Ние си имаме достатъчно "бежанци",не ни трябват повече.
146
0
 
27
 
! Отговори
до 147 преди 6 години
Че то виновен ли се чувстваш бе Петров, щото аз не се чувствам виновен, че не харесвам и не искам млади арабски дезертьори,необразовани афганци и пакистанци,мързеливи африканци и наглите им претенции да се задоволяват от моя джоб. Само ние и испанците сме имали вземане даване с мюсюлмани в дългосрочен план и *** ги питай и тях колко са щастливи от новодошлите. В Испания 40% от престъпленията са от 7% мароканци
145
0
 
18
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Писна ни от нашите шведи да ни крадат и убиват ,че сега и чужди ще посрещаме !
144
1
 
13
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Явно грантаджийските промивки не фащат дикиш...хихихихии... Сега сериозно - радвам се, че обществото ни не се поддава на опита за вмешаване на вина. Не ние бомбихме целия арабски свят с демократични методи, нека мътните *** си ходят там, където ги приемат. Халал да са им, на нас 5 века ни стигат. Техен ред е.
143
13
 
6
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Ние сме на първо място , по: 1. Избити без съд и присъда от комунистите, след 09.09.44 / като "фашисти "/ 2. Единствени, които не унищожиха бившата ДС 3. Единствени в които бившата ДС продължава да командва и даже бивши агенти са в правителства вече 30г. 4. Единствени с правителство включващо партии, за които любавта към Русия е над любовта към родината. 5. Шампиони по: корупция, смъртност,лошо здравеопазване, нереформирано МВР и отношение към чужденците- ксенофобията винаги води до застой.
142
2
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Без проучване ,българите сме нацията ,към която света питае същите чувства.