Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС

Над 90 на сто от нашенците не познават и не са виждали бежанци
17 апр 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
324
Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС
Снимка: БТА

Българите са най-малко толерантни към мигрантите в ЕС, показва проучване на Европейската комисия.
Само 15% от запитаните са отговорили положително дали биха приели мигрант да им бъде колега, лекар, съсед или да им влезе в семейството. По този покател България държи първото място в ЕС, изпреварвайки дори унгарците, където склонност да приемат мигранти в обществото проявяват 17 на сто.

Българите и унгарците рязко се отличават в отношението си към мигрантите от останалите европейци.
За сравнение средно в ЕС 57 на сто от хората нямат нищо против да работят и се познават с мигранти. В Испания, Швеция, Ирландия, Португалия и Холандия две трети от населението е с позитивна нагласа.

Като цяло в Западна Европа гледат по-толерантно на мигрантите, докато източноевропейците са по-скептични. В Германия, където през 2015 г посрещаха с цветя бежанците, сега само 55 на сто гледат на тях с добро око.

В същото време българите са и най-слабо информирани в Европа за миграцията - едва около 17 на сто имат някакви познания по въпроса. Предположенията за това колко чужденци живеят в България са, че те са около 11 на сто от населението, което превишава над 8 пъти реалната статистика, посочва Европейската комисия.

Същото проучване показва, че над 90 на сто от българите не познават мигранти, не са разговаряли с тях и дори не са ги виждали. Въпреки това смятат, че те биха ги застрашили, като им вземат работните места или биха натежали на социалната система. Половината от запитаните намират, че миграцията създава проблеми, а 6 на сто - възможности. Всеки втори българин е на мнение, че интеграцията на пришълците не е успешна и само един от петима признава, че е повече или по-малко информиран за миграцията.

Според 90 на сто от участниците в представителното проучване, направено по поръчка на Еврокомисията, успехът на интеграцията на чужденците се измерва по това дали те говорят официалния език, осигуряват се, имат образование и умения, които биха им позволили да си намерят работа и живеят според българските порядки.

Въпреки това само една трета от анкетираните българи са на мнение, че мигрантите ще решат проблемите с недостига на работна ръка в страната, докато повече от половината не са съгласни, че те са решение.

Разбирането на българите коренно се отличава от мнението в ЕС, където над 70 на сто вярват, че миграцията ще даде тласък на икономиката. Българите като цяло са скептични, че имигранти могат да ги обогатят културно, като допринесат към местната музика, изкуство, кухня и занаяти.

Затова пък 70 на сто са убедени, че те ще натежат на социалноосигурителната система и ще увеличат престъпността в страната. 51% се боят, че чужденците ще им вземат работата. Всеки втори смята, че интеграцията на мигрантите е двупосочна улица, но близо 40 на сто са на мнение, че новодошлите трябва да са активната страна, ако искат да успеят.

84 на сто от анкетираните българи смятат, че изучаването на български език трябва да бъде задължително за мигрантите, живеещи в страната. Всеки трети смята, че чужденците трябва да бъдат включени в програми, които да ги ориентират за възможностите и нравите в България, както и че децата им трябва да бъдат записани в детските градини.

Около една трета са на мнение, че мигрантите трябва да могат да участват в местни избори, но половината от запитаните не са съгласни. 61 на сто от българите са убедени, че властите трябва да правят повече срещу дискриминацията на чужденците.

По данни на Европейската комисия около 37 млн души, родени извън Европа, в момента живеят в ЕС, което е около 7 на сто от населението на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
миграцията преди 6 години
може да има смисъл само ако е на базата на анкетни карти и точки, както е в САЩ, но без томболи/казват, че щели скоро да ги премахнат/. Така ще бъде решен въпроса с изтичането на мозъци и инвестициите в БГ. Само правилата трябва да бъдат направени достатъчно обвързващи и да бъде следено изпълнението им / а не като при приватизацията/. Ако се осигури правосъдие и се стопира битовата престъпност България има шанс да бъде привлекателна дестинация за предприемчиви и интеличентни хора.
140
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ние индийците не можахме да интегрираме,които нямат ни култура ни религия,та ще интегрираме тия,които викат акбар е велкик и умират за това,че и други бастисват.
139
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво от това?Айде да не бъркаме бежанците с икономически мигранти.Бежанците минават легално през КПП-тата,а мигрантите през китайската стена на винкела.И не е вярно,че 90% от българите не са виждали бежанци/мигранти.Със сигурност 100% от софиянци са ги виждали,тъй като свободно си щъкат около халите,лъвов мост и в целия център.
138
0
 
25
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Статията е манипулативна с цел вменяване на вина, германците ги работят по този начин вече над 70 години.Истината е, че когато миграцията е под един на 10000 няма проблем, но при 10% вече е изтърван края. Не могат хора с коренно различен манталитет да бъдат интегрирани, те неминуемо се маргинализират и отделят в собствено субобщество, което не изповядва общите национални ценности и в последствие назрява конфликт!До колко сме толерантни си личи, по следите оставени от мигранти в българската култура, политика и наука.
137
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите са най-малко толерантни към мигрантите в ЕС, показва проучване на Европейската комисия."Чудесно, значи не е необходимо да търсим начини да им го кажем на брюкселските тикви.
136
2
 
11
 
! Отговори
ined преди 6 години
Не е вярно, герберастите ги мразя повече от мигрантите
135
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В миналото ние спасихме евреите. В старата ни конституция пише "Всякой роб, от какъвто пол, вяра, народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия."А сега - срамна картинка, пълна деградация.
134
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манипулатори.Опитват се да ни вменят чувство за вина.Няма да им мине номера.
133
1
 
13
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
+1. Аз пък не искам да ни обогатяват ***. Авторът си мисли, че сме *** като леедите или като него. Ползва колко е зле. Не мога да повярвам какво еничари има- за единия грант си плюят на род, вяра, сигурност..Гнус, толкова са жалки.
132
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
успокоих се!значи засега все още сме нормални хора, а не промити мозъци!
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Разбирането на българите коренно се отличава от мнението в ЕС, където над 70 на сто вярват, че миграцията ще даде тласък на икономиката."Веднага Дойче Веле да напише продължение на вчерашната сравнителна статия между България и Германия и да обясни как немците били известни като дрипльовците на Европа и станали могъща икономическа сила след като дошли мигрантите от близкия изток.
130
0
 
25
 
! Отговори
111 преди 6 години
Ако не бяха източно европейците да се бият до смърт с османските нашественици,днес западна Европа нямаше да съществува!
129
0
 
20
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
Пълчищата на алаха нямат място тук- коли пъти трябва да се каже на празните толерастки чутури?? Да си заминавст в СА, Катар, и т.н
128
0
 
7
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Наборе, па и да вкарат такъв закон, я па че ги мразим и дискриминирам!
127
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите като цяло са скептични, че имигранти могат да ги обогатят културно, като допринесат към местната музика, изкуство, кухня и занаяти."Нас тези ни обогатяваха 5 века, стига ни толкоз, вземете си ги и вас да ви обогатят едно хубаво.
126
0
 
19
 
! Отговори
Стар набор преди 6 години
Все още няма такъв закон, който да ме задължава да обичам т.н. бежанци.
125
1
 
19
 
! Отговори
Аристотел преди 6 години
"Толерантността е последната добродетел на едно загиващо общество !"
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия не са нормални мигранти даже с визи за туристи не се пробват било то еднократни или многократни за по определен период годишно или безвизово за два пъти по три месеца или половината дни годишно или пък заели се с бизнес като специалисти специални визи за повече години колко им разрешат или отпуснат като се договорят държава с държава,а тръгнали юрболишката щото зад тях някой стоял да ги защитава и препраща на талази,а те лази лази,тях и колониите не могат да ги възприемат,че нахлуват на меда
123
2
 
13
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
В Боколандия мигранти не искат да останат - бедността на страната е причината. Те само преминават през територията. Това ни спасява.
122
1
 
23
 
! Отговори
Хюго Бос До 129 преди 6 години
Забранено ли е да имаме мнение? Ценз ли има, кой ди ти да казваш какво мнение да имаме? Не ни е нужно мнение , за да знаем каква *** се влачи- 5 в. същата *** е вършила геноцид тук. Като искаш ислямски балибозук, марш вБИ, а не да ми ги приемате тук..,Аман от либерастки фашизъм