Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС

Над 90 на сто от нашенците не познават и не са виждали бежанци
17 апр 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
324
Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС
Снимка: БТА

Българите са най-малко толерантни към мигрантите в ЕС, показва проучване на Европейската комисия.
Само 15% от запитаните са отговорили положително дали биха приели мигрант да им бъде колега, лекар, съсед или да им влезе в семейството. По този покател България държи първото място в ЕС, изпреварвайки дори унгарците, където склонност да приемат мигранти в обществото проявяват 17 на сто.

Българите и унгарците рязко се отличават в отношението си към мигрантите от останалите европейци.
За сравнение средно в ЕС 57 на сто от хората нямат нищо против да работят и се познават с мигранти. В Испания, Швеция, Ирландия, Португалия и Холандия две трети от населението е с позитивна нагласа.

Като цяло в Западна Европа гледат по-толерантно на мигрантите, докато източноевропейците са по-скептични. В Германия, където през 2015 г посрещаха с цветя бежанците, сега само 55 на сто гледат на тях с добро око.

В същото време българите са и най-слабо информирани в Европа за миграцията - едва около 17 на сто имат някакви познания по въпроса. Предположенията за това колко чужденци живеят в България са, че те са около 11 на сто от населението, което превишава над 8 пъти реалната статистика, посочва Европейската комисия.

Същото проучване показва, че над 90 на сто от българите не познават мигранти, не са разговаряли с тях и дори не са ги виждали. Въпреки това смятат, че те биха ги застрашили, като им вземат работните места или биха натежали на социалната система. Половината от запитаните намират, че миграцията създава проблеми, а 6 на сто - възможности. Всеки втори българин е на мнение, че интеграцията на пришълците не е успешна и само един от петима признава, че е повече или по-малко информиран за миграцията.

Според 90 на сто от участниците в представителното проучване, направено по поръчка на Еврокомисията, успехът на интеграцията на чужденците се измерва по това дали те говорят официалния език, осигуряват се, имат образование и умения, които биха им позволили да си намерят работа и живеят според българските порядки.

Въпреки това само една трета от анкетираните българи са на мнение, че мигрантите ще решат проблемите с недостига на работна ръка в страната, докато повече от половината не са съгласни, че те са решение.

Разбирането на българите коренно се отличава от мнението в ЕС, където над 70 на сто вярват, че миграцията ще даде тласък на икономиката. Българите като цяло са скептични, че имигранти могат да ги обогатят културно, като допринесат към местната музика, изкуство, кухня и занаяти.

Затова пък 70 на сто са убедени, че те ще натежат на социалноосигурителната система и ще увеличат престъпността в страната. 51% се боят, че чужденците ще им вземат работата. Всеки втори смята, че интеграцията на мигрантите е двупосочна улица, но близо 40 на сто са на мнение, че новодошлите трябва да са активната страна, ако искат да успеят.

84 на сто от анкетираните българи смятат, че изучаването на български език трябва да бъде задължително за мигрантите, живеещи в страната. Всеки трети смята, че чужденците трябва да бъдат включени в програми, които да ги ориентират за възможностите и нравите в България, както и че децата им трябва да бъдат записани в детските градини.

Около една трета са на мнение, че мигрантите трябва да могат да участват в местни избори, но половината от запитаните не са съгласни. 61 на сто от българите са убедени, че властите трябва да правят повече срещу дискриминацията на чужденците.

По данни на Европейската комисия около 37 млн души, родени извън Европа, в момента живеят в ЕС, което е около 7 на сто от населението на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
21
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
Не ми трябва да познавам ислямския башибозук и всякакви мигранти. Нито искам, нито нищо и имам право да не ги искам. Ако в кафето на автора на тази глупост има 2 % фекали, ще го изпие ли? Нищо че тези фекали не ги е виждал, но знае, че има ...Нямат работа тук.
120
25
 
8
 
! Отговори
СЕТ преди 6 години
Типично българска картинка. Нищо не разбира, ама има мнение. И не искал емигранти в семейството- те щерките им като заминат в чужбина само такива влачат вкъщи - арабески, смески и др. подобни
119
3
 
12
 
! Отговори
Чайшукарие по СКАТ преди 6 години
Няколко немски кмета заявиха в медиите ,че ако им махнат източноевропейците са готови да вземат двойно повече имигранти,защо ли ?
118
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Джедай Мастър Даже и в затвора вкарват за ,,нетолерантност ,,Демократични ценности ли ? Насилие скрито в ,,демократична,, ръкавица .
117
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да приемат от Украйна, Молдова, където има няколкостотин хиляди българи.И какво ще им предложат? Земя като една човешка длан, на която те дерат от данъци, а не получаваш почти нищо в замяна? Ако беше толкова добре тук, досега сами да са дошли.
116
1
 
37
 
! Отговори
Николай Хайтов преди 6 години
В една зверилница толерантност означава смърт
115
5
 
41
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
манипулативно проучване!Какви мигранти?Познавам бесарабски българи, чех женен за българка, румънка женена за българин, няколко рускини и една чувашка със семейства тук, семейство немски пенсионери, една дама с баща ливанец християнин и нямам нищо, ама нищо против тях.Ама мюмюни и разни други не ща и да виждам. Ако някой иска да види имигранти, да иде до общежитието в Овча купел и да им се радва какъв боклучарник е наоколо.
114
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да приемат от Украйна, Молдова, където има няколкостотин хиляди българи. Едва ли някой би възразил, ако им се предоставят данъчни или други облекчения.
113
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От всички мигранти в 13вековната територия българите са се задържали най-дълго. Дали защото другаде не ги искат или защото им харесва да живеят скитали е въпрос на друго изследване. Иначе да, мигрантите се мразят по между си защото са конкуренти за хляба или огpизките.
112
0
 
50
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Останалите европейци са еднакво нетолерантни към мигрантите, просто им е неудобно да го кажат публично, защото вече им е твърде дълбоко вкоренено, че да си нетолерантен е нещо супер нередно, ако не и престъпно. Оттам идва и този резултат от анкетата.
111
4
 
38
 
! Отговори
БОНД преди 6 години
Ей слуги на БХК, защо триете коментари и блокирате по IP?Колко ви плаща бащицата Сорос?
110
1
 
7
 
! Отговори
Нане преди 6 години
До Вуте.......Най - обичам да мразя!...Който ме мрази - под мен да лази!
109
3
 
50
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Като чета коментарите се убеждавам, че Българите са много добре запознати и информирани по проблема, който статията засяга. Радвам се, че значителната част от Българския Народ е запазил инстинкта си за САМОХРАНЕНИЕ и мисли за бъдещето на свойте деца и внуци. Тук в Германия за съжаление не е съвсем така, но "количествените натрупвания водят до качествени изменения" и народът започна да се пробужда. Реалността му отваря очите, ИЛЮЗИИТЕ за МУЛТИ-КУЛТИ свършиха. Да не се подлагаме на манипулации !
108
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега не се бях сетил да ги мразя,но екипа на днесбг ми отвори очите.От днес мразя всички мигранти най силно.
107
2
 
51
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Манипулативна статия, целяща да ни удари по съзнанието ни и да си направим самокритика. Защо в статията не се споменава, че ВСИЧКИ ЗАПАДНИ демокрации са имали КОЛОНИ и са ВЛАДЕЕЛИ ЗАЕДНО света. Касае най-вече UK, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, в по-малка степен Италия (Етиопия) и Германия (Намибия и Камерун). Бившите колониалисти се чувстват в известнастепен да приемат поданиците си, важи най-вече за Великобритания и Франция. Какви колонии са имали страните от Източна Европа ?
106
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аууу тц, тц... не сме щели бежанци. Довечера Дойче *** пак ще ни чете конско как Германия била бедна държавица, която процъфтяла откак приела една камара мигранти.
105
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не е виждал мигрант, да ходи на Военна Рампа дето им е общежитието и ще види
104
0
 
5
 
! Отговори
от ревност преди 6 години
Нас ни свързва хилядолетна военна дружба, а се облагодетелствуват други външни хора!
103
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С мюсюлмани не искам да си имам работа. Съвет от мен - Ако искате да нямате проблеми, стойте далече от мюсюлмани! Не са психически нормални и са гадняри.
102
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз нямам нужда от тяхната кухня защото супермаркетите са пълни със стока и храна от цял свят.Нямам нужда от тяхната музика защото не обичам чалга.Харесвам електронна музика,кънтри и рок.Те не свирят такова.Нямам нужда от техните занаяти защото отглеждането на опиумен мак в България е забранено.