Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС

Над 90 на сто от нашенците не познават и не са виждали бежанци
17 апр 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
324
Проучване показа: Българите най-силно мразят мигрантите в ЕС
Снимка: БТА

Българите са най-малко толерантни към мигрантите в ЕС, показва проучване на Европейската комисия.
Само 15% от запитаните са отговорили положително дали биха приели мигрант да им бъде колега, лекар, съсед или да им влезе в семейството. По този покател България държи първото място в ЕС, изпреварвайки дори унгарците, където склонност да приемат мигранти в обществото проявяват 17 на сто.

Българите и унгарците рязко се отличават в отношението си към мигрантите от останалите европейци.
За сравнение средно в ЕС 57 на сто от хората нямат нищо против да работят и се познават с мигранти. В Испания, Швеция, Ирландия, Португалия и Холандия две трети от населението е с позитивна нагласа.

Като цяло в Западна Европа гледат по-толерантно на мигрантите, докато източноевропейците са по-скептични. В Германия, където през 2015 г посрещаха с цветя бежанците, сега само 55 на сто гледат на тях с добро око.

В същото време българите са и най-слабо информирани в Европа за миграцията - едва около 17 на сто имат някакви познания по въпроса. Предположенията за това колко чужденци живеят в България са, че те са около 11 на сто от населението, което превишава над 8 пъти реалната статистика, посочва Европейската комисия.

Същото проучване показва, че над 90 на сто от българите не познават мигранти, не са разговаряли с тях и дори не са ги виждали. Въпреки това смятат, че те биха ги застрашили, като им вземат работните места или биха натежали на социалната система. Половината от запитаните намират, че миграцията създава проблеми, а 6 на сто - възможности. Всеки втори българин е на мнение, че интеграцията на пришълците не е успешна и само един от петима признава, че е повече или по-малко информиран за миграцията.

Според 90 на сто от участниците в представителното проучване, направено по поръчка на Еврокомисията, успехът на интеграцията на чужденците се измерва по това дали те говорят официалния език, осигуряват се, имат образование и умения, които биха им позволили да си намерят работа и живеят според българските порядки.

Въпреки това само една трета от анкетираните българи са на мнение, че мигрантите ще решат проблемите с недостига на работна ръка в страната, докато повече от половината не са съгласни, че те са решение.

Разбирането на българите коренно се отличава от мнението в ЕС, където над 70 на сто вярват, че миграцията ще даде тласък на икономиката. Българите като цяло са скептични, че имигранти могат да ги обогатят културно, като допринесат към местната музика, изкуство, кухня и занаяти.

Затова пък 70 на сто са убедени, че те ще натежат на социалноосигурителната система и ще увеличат престъпността в страната. 51% се боят, че чужденците ще им вземат работата. Всеки втори смята, че интеграцията на мигрантите е двупосочна улица, но близо 40 на сто са на мнение, че новодошлите трябва да са активната страна, ако искат да успеят.

84 на сто от анкетираните българи смятат, че изучаването на български език трябва да бъде задължително за мигрантите, живеещи в страната. Всеки трети смята, че чужденците трябва да бъдат включени в програми, които да ги ориентират за възможностите и нравите в България, както и че децата им трябва да бъдат записани в детските градини.

Около една трета са на мнение, че мигрантите трябва да могат да участват в местни избори, но половината от запитаните не са съгласни. 61 на сто от българите са убедени, че властите трябва да правят повече срещу дискриминацията на чужденците.

По данни на Европейската комисия около 37 млн души, родени извън Европа, в момента живеят в ЕС, което е около 7 на сто от населението на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
Пако преди 1 месец
Братя роми,напуснете БГ,тръгвайте за запат,там е истината,тогава ще усетите разликата,в БГ сме обречени!!!
200
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Не е лъжа.Но не са виновни западните държави,виновна е политиката им.
199
1
 
3
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
В България няма бежанци- не граничим със срана във война. Има нелегални имигранти и не сме длъжни да харесваме ислямския башибозук. Виждаме какво става на Запад- терор, бомби, ислям, ***. Това да си го набиете в грантаджийските поръчкови лебиератско- ислямски чутури, става ли, дне-серещи?
198
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ало *** Най-големият едва ли не износител на жито в света едва се изхранва? Чукчата не е читател, чукчата е писател....
197
3
 
17
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Тия няма няма и открият топлата вода! ДА! Българите умеем да мразим! Освен това ядем на закуска сушена кръв, варен мозък, ходим по огън и ...оцеляваме с 90 евро на месец пенсия, а пиенето на ракия, салата и свинските пържоли са със статут на религия! С една дума НЕ Е ШЕГА РАБОТА ТАЯ!
196
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанци ли? Като такава в България възприемам единствено една приела християнството иранка, която не я чакаше нищо добро в която и да е мохамеданска страна заради вероотстъпничеството и':"Ужас! Гоним тази иранка, приела християнството, а в родината й ще я екзекутират" А другите в най-добрия случай са просто икономически имигранти...
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** ,,Мигрантите в България са в България от зор, не защото искат да останат тук. Останали са между 2 врати, ни напред назад,, Ни назад ли? Имам 2 въпроса.1.Те искат ли назад? 2.Кой ги спира,ако поискат назад?
194
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно нормална психологическа реакция. Западноевропейците живеят от 50 години с разнообразни бежанци и мигранти-гастарбайтери. Средностатистическият гражданин е с добро финансово състояние и живее спокоен живот, като слабо се интересува от политика. В България, където населението в огромната си част живее мизерно, приемане на бежанци се приема с ужас и възмущение, защото усещането е, че ни бъркат в джоба и ще утежнят още повече нашия живот. При липса на елементарна сигурност, нормална реакция.
193
24
 
5
 
! Отговори
Ало проссия преди 5 години
Ти за нас не бери грижа, ами виж какво става в самата ти любима ***. Там градовете все повече се запълват с мигранти от Средна Азия, т.нар. ч.урки, които с нищо не се различават от сирийците или афганистанците, а пък в градовете в руския далечен Изток преобладават китайците. Европа може да изхрани още някой милион мигранти, вкл. и руски, но Просия себе си едва изхранва. Есть над чем задуматься.
192
1
 
20
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Най-обичам когато в статиите пишат как някой е против нещо, което му вреди и после тънко-тънко вметват "това го смятат хората, които са необразовани" или "неосведомени". Разбираш ли, само интелигентите и най-осведомените са много добронамерени и приветливи към тия, на които 2000 години не им стигна да изградят свят подобен на нашия, който три пъти градим и сами си рушим от алчност. Все тая. Не сме толкова прости, писатели и драскачи на статии. Фактът, че не ги искаме е показателен.
191
6
 
13
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
кажете на вишите натовци да ги бомбят повече .и ще имате достатъчно имигранти и целият ес ще стигнат това 60 мил.сириици достатъчно са ви една третаи ще живейте супер живот.ще вичака супер бъдище от грабежи изнасилвания ще ви вземат работата ще са безплатни работна ръка.децата ви ще се смесат с техните деца ураааааааааааа да живей сащ нато ес ето това се казва американска демокрация.да ви е честито господа българи.и още журналистите със своите пропаганди им помагат
190
11
 
7
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
Мразим защото сме най-големите *** и *** в Европа. Ей затова!
189
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, колко сме лоши българите.Сега от ЕС да ни пратят 1 милион мигранти за да се приключи с тая територия.Това ли е целта на това проучване???
188
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма никаква вина за това, че т.н. "велики сили" започнаха и запалиха войни в целия арабски свят. Заграбиха богатствата и ресурсите на Африка, съсипаха им природата и предизвикаха масови преселения. Сага с цялата си наглост искат от нас да приютяваме бежанците, да ги храним и обгрижваме. Да не ги бомбардираме ние, няма такава наглост. всеки бежанец който стъпи в БГ на самолета или влака и за Франция, Англия, Белгия, Холандия и т.н. колониални велики сили. Техни са си ...
187
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвременната икономика почива на дълга и алчността. По тази причина всичко което се прави в името на икономиката е грешно и анти човешко. За да има растеж (който е необходим за да се изплащат кредитите) се взимат кредити и всичко е параграф 22. Крайната цел е шепата свръх богати да продължават да забогатяват. Те самите не виждат, че режат клона на който седят. Лошото е, че и ние седим на същия клон. Някой знаели как така който е свикнал да седи по цял ден под палмата и да пърди ще почне да работ
186
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние знаем драмата на арменските бежанци. Знаем драмата на евреите. Знаем как наш хан е спрял с кръвта на българите нашествието в Европа на арабите през 717 година.Били сме 700 години в робство.Ние не мразим тях.Мразим тези, които осират пътеките и не искат да поемат последиците.А нас ни превърнаха в клоака с това управление от тикви.Една съсипана държава не може да приема последиците от действията на агресията на богатите.Не може българин със 150 лева пенсия, а бежанец с 1000.
185
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами така е - 500 години са това, народът ни достатъчно е страдал и хранил друг, достатъчно са ни мачкали, не ни трябват пришълци, които виждаме как се държат в цивилизования свят....
184
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото сме Пичове,а не ***!
183
3
 
34
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Ми само българите са били 500 години под робство,затова!Мюсюлманско!/Да не ме обвинят в друго/
182
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 190 Какви глупости пишеш след десетина години черните щели да бъдат по-вече черните са 30 000 000 а белите са 230 000 000 и Сащ имат опит в прочистването 80 000 000 индиянци ДДДДДДДДДДДД